Федерација/БиХ

Амбасада Русије у БиХ упозорила Инцка да мора износити ставове међународне заједнице а не своје

ОПОМЕНУЛА ГА И ДА НЕ МОЖЕ ЗАСТУПАТИ НИ СТАВОВЕ ДРЖАВА ПО СВОМ НАХОЂЕЊУ
  • Оцијенила да ОХР покушава да изврши притисак на органе власти суверене БиХ путем бахатог мијешања у њихов рад и наметања властитог виђења како да се ријеши’ питање конфликт поводом Милана Тегелтије
  • Валентин Инцко упутио позив Високом судском и тужилачком савјету БиХ да предузме, како је навео, потребне кораке у вези са дисциплинским поступком против Милана Теглетије. А он је тим поводом амбасадорима земаља чланица Савјета за спровођење мира у БиХ упутио отворено писмо у којем је упозорио да је Инцко прекорачио мандат и овлашћења

АМБАСАДА Руске Федерације у БиХ непријатно је изненађена изјавом Канцеларије високог представника (ОХР) у вези са покушајима поткопавања угледа правосудних тијела БиХ, односно Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) и његовог предсједника, саопштено је Срни из ове амбасаде.

Из руске Амбасаде наводе да је ОХР, умјесто да подржи независност ових институција, одлучио да „изврши притисак на органе власти суверене БиХ путем бахатог мијешања у њихов рад и наметања властитог виђења како да се ‘ријеши’ питање“.

„Сматрамо такво понашање неодговорним. ОХР је обавезан да износи ставове цијеле међународне заједнице, а не њених појединих чланова по свом избору или свој властити став“, истичу из Амбасаде Руске Федерације у БиХ и поручују да је мијешање у рад правосудних органа у БиХ неприхватљиво.

Из руске Амбасаде су позвали сва правосудна тијела БиХ да на одговоран, професионалан и независан начин, без страха од уплитања извана, обављају своју дјелатност, прописану Уставом и законодавством.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко јуче је упутио позив Високом судском и тужилачком савјету БиХ да предузме, како је навео, потребне кораке у вези са дисциплинским поступком против Милана Теглетије.

Тегелтија је данас тим поводом амбасадорима земаља чланица Савјета за спровођење мира у БиХ упутио отворено писмо у којем је упозорио да је Инцко прекорачио мандат и овлашћења која има сходно Општем оквирном споразуму за мир у БиХ и његовим анексима, као и додатним документима.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар