Federacija/BiH

Ambasada Rusije u BiH upozorila Incka da mora iznositi stavove međunarodne zajednice a ne svoje

OPOMENULA GA I DA NE MOŽE ZASTUPATI NI STAVOVE DRŽAVA PO SVOM NAHOĐENJU
  • Ocijenila da OHR pokušava da izvrši pritisak na organe vlasti suverene BiH putem bahatog miješanja u njihov rad i nametanja vlastitog viđenja kako da se riješi’ pitanje konflikt povodom Milana Tegeltije
  • Valentin Incko uputio poziv Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH da preduzme, kako je naveo, potrebne korake u vezi sa disciplinskim postupkom protiv Milana Tegletije. A on je tim povodom ambasadorima zemalja članica Savjeta za sprovođenje mira u BiH uputio otvoreno pismo u kojem je upozorio da je Incko prekoračio mandat i ovlašćenja

AMBASADA Ruske Federacije u BiH neprijatno je iznenađena izjavom Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u vezi sa pokušajima potkopavanja ugleda pravosudnih tijela BiH, odnosno Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) i njegovog predsjednika, saopšteno je Srni iz ove ambasade.

Iz ruske Ambasade navode da je OHR, umjesto da podrži nezavisnost ovih institucija, odlučio da „izvrši pritisak na organe vlasti suverene BiH putem bahatog miješanja u njihov rad i nametanja vlastitog viđenja kako da se ‘riješi’ pitanje“.

„Smatramo takvo ponašanje neodgovornim. OHR je obavezan da iznosi stavove cijele međunarodne zajednice, a ne njenih pojedinih članova po svom izboru ili svoj vlastiti stav“, ističu iz Ambasade Ruske Federacije u BiH i poručuju da je miješanje u rad pravosudnih organa u BiH neprihvatljivo.

Iz ruske Ambasade su pozvali sva pravosudna tijela BiH da na odgovoran, profesionalan i nezavisan način, bez straha od uplitanja izvana, obavljaju svoju djelatnost, propisanu Ustavom i zakonodavstvom.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko juče je uputio poziv Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH da preduzme, kako je naveo, potrebne korake u vezi sa disciplinskim postupkom protiv Milana Tegletije.

Tegeltija je danas tim povodom ambasadorima zemalja članica Savjeta za sprovođenje mira u BiH uputio otvoreno pismo u kojem je upozorio da je Incko prekoračio mandat i ovlašćenja koja ima shodno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima, kao i dodatnim dokumentima.

(Srna)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar