Федерација/БиХ

Амбасадор Русије у БиХ: Долазак 40 британских војника ствара утисак да је ситуација напета, а није

ПЕТАР ИВАНЦОВ: ТАКВО КАДРОВСКО ЈАЧАЊЕ ЕУФОР У ОВИМ ТРЕНУЦИМА НИЈЕ НЕОПХОДНО
  • ИВАНЦОВ: „Видимо да су ти планови већ изазвали оштру реакцију у Републици Српској. Слање 40 специјалиста са обавештајним функцијама у БиХ се у Републици Српској интерпретира као покушај мијешања у изборну кампању“

АМБАСАДОР Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов сматра да упућивање појачања ЕУФОР-у током општих избора у БиХ шаље погрешну поруку како за БиХ, тако и за међународну заједницу, јер се стиче утисак да је ситуација у земљи напета и захтијева међународно ангажовање, што, како каже, није тачно.

Говорећи о слању додатних 40 британских војника у БиХ током општих избора, Иванцов је рекао Срни да не зна чиме се руководио оперативни командант ЕУФОР-а при доношењу такве одлуке.

„Скренули смо пажњу на изјаву британског секретара за одбрану Гевина Вилијамсона. Видјели смо и појашњење британске Амбасаде да та мисија није усмјерена против Русије и да се војници шаљу на захтјев ЕУФОР-а. Оставимо тезу о малигном утицају на савјест државног секретара, поготово јер смо више пута говорили о нашој улози овдје“, рекао је Иванцов.

Руски амбасадор у БиХ изразио је забринутост због ове одлуке, наглашавајући да такво кадровско јачање у овом тренутку није неопходно.

„Видимо да су ти планови већ изазвали оштру реакцију у Републици Српској. Слање 40 специјалиста са обавештајним функцијама у БиХ се у Републици Српској интерпретира као покушај мијешања у изборну кампању“, указао је Иванцов.

Руски амбасадор је подсјетио да је у недавном коминикеу Управног одбора Савјета за спровођење мира наглашено да избори треба да буду слободни и поштени, а то, истовремено, подразумијева суздржавање од било каквих активности које би се могле схватити као покушај уплитања у изборну вољу грађана.

Британски „Тајмс“ објавио је да ће Велика Британија послати 40 припадника војске који ће се придружити Мисији ЕУ и НАТО-а у БиХ како би „спријечили руско мијешање у октобарске изборе“.

Исти извор је навео да ће британски министар одбране Гевин Вилијамсон о овоме обавијестити 28 министара одбране земаља чланица НАТО-а на састанку у Бриселу, те да ће истаћи како ће тај потез потврдити важну улогу Велике Британије за европску безбједност.

Из британске Амбасаде Срни је јуче речено да Велика Британија не шаље додатних 40 војника и официра у мисије ЕУ и НАТО-а у БиХ ради „спречавања уплитања Русије у опште изборе у октобру“, већ да је одговорила на захтјев оперативног команданта ЕУФОР-а Џејмса Еверарда за упућивање тих војника да би се унаприједили капацитети ЕУ снага.

У оквиру ЕУФОР мисије „Алтеа“ у БиХ је распоређено 600 војника од чега је само четворо из Велике Британије.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар