Federacija/BiH

Ambasador Rusije u BiH: Dolazak 40 britanskih vojnika stvara utisak da je situacija napeta, a nije

PETAR IVANCOV: TAKVO KADROVSKO JAČANJE EUFOR U OVIM TRENUCIMA NIJE NEOPHODNO
  • IVANCOV: „Vidimo da su ti planovi već izazvali oštru reakciju u Republici Srpskoj. Slanje 40 specijalista sa obaveštajnim funkcijama u BiH se u Republici Srpskoj interpretira kao pokušaj miješanja u izbornu kampanju“

AMBASADOR Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov smatra da upućivanje pojačanja EUFOR-u tokom opštih izbora u BiH šalje pogrešnu poruku kako za BiH, tako i za međunarodnu zajednicu, jer se stiče utisak da je situacija u zemlji napeta i zahtijeva međunarodno angažovanje, što, kako kaže, nije tačno.

Govoreći o slanju dodatnih 40 britanskih vojnika u BiH tokom opštih izbora, Ivancov je rekao Srni da ne zna čime se rukovodio operativni komandant EUFOR-a pri donošenju takve odluke.

„Skrenuli smo pažnju na izjavu britanskog sekretara za odbranu Gevina Vilijamsona. Vidjeli smo i pojašnjenje britanske Ambasade da ta misija nije usmjerena protiv Rusije i da se vojnici šalju na zahtjev EUFOR-a. Ostavimo tezu o malignom uticaju na savjest državnog sekretara, pogotovo jer smo više puta govorili o našoj ulozi ovdje“, rekao je Ivancov.

Ruski ambasador u BiH izrazio je zabrinutost zbog ove odluke, naglašavajući da takvo kadrovsko jačanje u ovom trenutku nije neophodno.

„Vidimo da su ti planovi već izazvali oštru reakciju u Republici Srpskoj. Slanje 40 specijalista sa obaveštajnim funkcijama u BiH se u Republici Srpskoj interpretira kao pokušaj miješanja u izbornu kampanju“, ukazao je Ivancov.

Ruski ambasador je podsjetio da je u nedavnom kominikeu Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira naglašeno da izbori treba da budu slobodni i pošteni, a to, istovremeno, podrazumijeva suzdržavanje od bilo kakvih aktivnosti koje bi se mogle shvatiti kao pokušaj uplitanja u izbornu volju građana.

Britanski „Tajms“ objavio je da će Velika Britanija poslati 40 pripadnika vojske koji će se pridružiti Misiji EU i NATO-a u BiH kako bi „spriječili rusko miješanje u oktobarske izbore“.

Isti izvor je naveo da će britanski ministar odbrane Gevin Vilijamson o ovome obavijestiti 28 ministara odbrane zemalja članica NATO-a na sastanku u Briselu, te da će istaći kako će taj potez potvrditi važnu ulogu Velike Britanije za evropsku bezbjednost.

Iz britanske Ambasade Srni je juče rečeno da Velika Britanija ne šalje dodatnih 40 vojnika i oficira u misije EU i NATO-a u BiH radi „sprečavanja uplitanja Rusije u opšte izbore u oktobru“, već da je odgovorila na zahtjev operativnog komandanta EUFOR-a Džejmsa Everarda za upućivanje tih vojnika da bi se unaprijedili kapaciteti EU snaga.

U okviru EUFOR misije „Altea“ u BiH je raspoređeno 600 vojnika od čega je samo četvoro iz Velike Britanije.

(Srna)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar