Federacija/BiH

Bakir bi volio da dobije podršku za krivične prijave protiv Dodika i Cvijanović

PREDSJEDNIŠTVO SDA VRŠI PRITISAK NA TUŽITELJKU GORDANU TADIĆ I VALENTINA INCKA
  • Jedan od zaključaka Predsjedništva SDA bio je: „Od Bosne i Hercegovine nikada neće biti odvojen niti jedan njen dio, a bilo kakav pokušaj i bilo kojim sredstvima da se to učini prouzrokavaće urušavanje mira postignutog u Dejtonu… Bude li ugrožen Dejtonski sporazum biće dovedeni u pitanje prije svega entiteti koji su nastali tim sporazumom“
  • SDA je – očekivano – apelovala na visokog predstavnika (Valentina Inkca) da, ukoliko se nastavi destabilizacija prilika, da iskoristi bonska ovlašćenja i smijeni sve one koji pokušajem rušenja ustavnopravnog poretka narušavaju mir i stabilnost
  • Nećemo prihvatiti ultimativni zahtjev da se izmijeni struktura Ustavnog suda BiH koja podrazumijeva prestanak mandata sudijama koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. Ustavni sud BiH je dejtonska kategorija, kao i samo postojanje entiteta, i bilo kakvo jednostrano osporavanje Ustavnog suda predstavlja jednostrano kršenje Dejtonskog

BAKIR Izetbegović izjavio je nakon sjednice Predsjedništva SDA da će Klub poslanika njegove stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH pozvati  druge klubove da protiv podnesu krivične prijave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

On je pozvao Tužilaštvo BiH, na čelu sa Gordanom Tadić, da „sankcioniše sve koji ruše ustavni poredak BiH“.

Istovremeno je rekao: „Pozivamo članove VSTV da pokrenu proceduru smjene Milana Tegeltije, zbog prisustva na paradržavnom skupu kojeg je organizovao Dodik, a čiji je cilj bio rušenje Ustavnog poretka BiH. Tegeltija je izgubio kredibilitet i nedopustivo je da je čovjek koji je pod kontrolom SNSD bude na čelu VSTV“.

Svom spisku želja je dodao:

„Pozivamo visokog predstavnika da poništi odluke NSRS o dodjeli odlikovanja Radovanu Karadžiću i drugim ratnim zločincima. Pozivamo Tužilaštvo BiH, na čelu sa Gordanom Tadić, da počnu raditi svoj posao. Dužni su da sankcionišu sve one koji ruše ustavni poredak“. 

Jedan od zaključaka Predsjedništva SDA bio je: „Od Bosne i Hercegovine nikada neće biti odvojen niti jedan njen dio, a bilo kakav pokušaj i bilo kojim sredstvima da se to učini prouzrokavaće urušavanje mira postignutog u Dejtonu“.

Sa ovakvim nastavkom: „Na svaku aktivnost koja bude prijetnja teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine odgovorićemo snažno i odlučno, svim legalnim mehanizmima i sredstvima. Pozivamo Dodika i one koji ga podržavaju da o ovome dobro razmisle. Bude li ugrožen Dejtonski sporazum biće dovedeni u pitanje prije svega entiteti koji su nastali tim sporazumom“.     

SDA je – očekivano – apelovala na visokog predstavnika (Valentina Incka) da, ukoliko se nastavi destabilizacija prilika, da iskoristi bonska ovlašćenja i smijeni sve one koji pokušajem rušenja ustavnopravnog poretka narušavaju mir i stabilnost.

Od Srbije, kao jedne od potpisnica, SDA traži da se striktno pridržava Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Izetbegović je na pres-konferenciji, kazao da SDA neće prihvatiti ultimativan zahtjev izmjena zakona Ustavnog suda BiH koji dolazi iz RS.

„Nećemo prihvatiti ultimativni zahtjev da se izmijeni struktura Ustavnog suda BiH koja podrazumijeva prestanak mandata sudijama koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. Ustavni sud BiH je dejtonska kategorija, kao i samo postojanje entiteta, i bilo kakvo jednostrano osporavanje Ustavnog suda predstavlja jednostrano kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine“, dodato je jednim od zaključaka vrha SDA.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar