Federacija/BiH

BiH će izučiti pristupanje `malom-Šengenu`, Džaferović i Komšić glasali za priznavanje Kosova*

OBOJICA GLASALA I PROTIV ODAVANJA POŠTE KRAJIŠNIKU MINUTOM ĆUTANJA
  • Aroganciju političkog Sarajeva, za koju ono ima podršku sa Zapada, Željko Komšić je izrazio tvrdnjom da je Kosovo* nezavisna država, te da je to realnost od koje ne treba bježati
  • Džaferović: „Zna se kako će se sve završiti. Niti će biti priznato Kosovo*, niti će ambasada biti premještena u Jerusalim. Kad se održi još jedna sjednica, Dodik će potegnuti pitanje nacionalnog vitalnog interesa

MILORAD Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, predložio je da BiH odmah pristupi „malom Šengenu“.

Formalno hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić izjavio je da prijedlog nije odbačen, ali da on i Šefik Džaferović imaju drugačiji stav:

Smatramo da prvo treba da se vidi šta to znači za BiH i kako to korenspondira sa drugim inicijativama. Tražićemo od Savjeta ministara da provjeri šta bi to značio i kakvi su uslovi“, rekao je Komšić, nakon sjednice Predsjedništva.

Kontrirajući Dodikovoj inicijativi da BiH ambasadu premjesti u Jerusalim, Džaferović i Komšić glasali su za priznanje nezavisnosti Kosova*.

“Džaferović i ja smo glasali za, tako da je sada dva prema jedan”, kazao je Komšić.

On je dodao da je Kosovo* nezavisna država, te da je to realnost od koje ne treba bježati.

Na drugoj vanrednoj sjednici na kojoj se glasalo o premještanju ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim, Dodik je to podržao, dok su Komšić i Džaferović bili protiv.

Na pitanje novinara da li je ovo politika inata, Komšić je rekao da on ne sluša analitičare, već da je plaćen da radi.

Upitan šta misli kakvu će reperkusiju imati njegovo i Džaferovićevo glasanje za priznavanje Kosova* obzirom da će Dodik u Narodnoj skupštini Republike Srpske tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, rekao da se neće desiti ništa što se već ranije nije desilo osim Dodikovog „srbovanja“.

Džaferović, koji je trenutno predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je nakon što su održane tri sjednice Predsjedništva BiH da, prije nego što se upalo u raspravu o vanrednim sjednicama, da je Komšić predlagao da se ne izjašnjavaju ni o priznanju Kosova*, ni o prebacivanju ambasade BiH u Jerusalim.

„Dodik se nije složio i glasali smo. Komšić i ja smo glasali da se ambasada ne premješta u Jerusalim i mislim da je to ispravan potez Predsjedništva. Nakon toga smo održali sjednicu na zahtjev Komšića. On i ja  glasali smo da priznamo Kosovo*. Procedura je takva da idemo u drugi krug glasanja, a ako u drugom krugu  bude ovako glasano, Dodik će tražiti sjednicu NSRS i vjerovatno na koncu ni jedna odluka neće proći“, kazao je Džaferović.

Dodao je još: „Zna se kako će to završiti, niti će biti priznato Kosovo*, niti će ambasada biti premještena. Kad se održi još jedna sjednica Dodik će potegnuti pitanje nacionalnog vitalnog interesa“, kazao je Džaferović.

On i Komšić su glasali i protiv Dodikovog zahtjeva da se na sjednici Predsjedništva BiH održi minut ćutanja povodom smrti Momčila Krajišnika, prvog predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske i prvog srpskog člana Predsjedništva BiH.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar