Вијести Федерација/БиХ

Бошњаци и заставама Турске врше притисак на Србе око Вареша да се иселе

ПОБАДАЈУ ИХ НА СРПСКА ИМАЊА ИЛИ ИХ ВОЗИЛИМА ПРОНОСЕ КРОЗ СРПСКА СЕЛА
  • На земљишту једне српске породице постављен нишан, као обиљежје гроба покојника муслиманске вјере, иако је нико никада није обавијестио да је на њеној земљи неко сахрањен

У СРПСКОМ селу Округлица и другим српским селима на подручју општине Вареш током прошле године вијориле су се заставе Турске, које су без сагласности власника земљишта српске националности постављали сточари и овчари бошњачке националности, саопштено је из Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.

У саопштењу је наведено да су заставе уклоњене или их је вјетар однио тек прије мјесец дана, али и даље, сталним провокацијама, жели се натјерати српско становништво да заборави на своја огњишта у селима око Вареша и да прода земљиште по ниским цијенама.

„Бошњаци без сагласности српских власника улазе у њихове посједе и напасају стоку. На земљишту једне српске породице је постављен нишан, као обиљежје гроба покојника муслиманске вјере, иако нико никада породицу и власника земљишта српске националности није обавијестио да је на његовој земљи неко сахрањен“, наведено је у саопштењу.

Из Одбора наводе да Бошњаци из удаљених бошњачких села возилима пролазе кроз српска села на подручју општине Вареш са истакнутим заставама Турске, чиме се додатно покушава пољуљати воља Срба да очувају српску земљу.

„Село Округлица, које је у средини других српских села Насеоци, Непривај, Очевље, Пајтов Хан, Пођавор, Пољанице, Самари, Рокоч, Славин, Сршљенци, Шикуље, нарочито је на удару јер када би Срби из Округлице почели са продајом земљишта онда друга села не би имали никакве шансе да опстану, а да не продају земљиште“, наведено је у саопштењу.

Из Одбора поручују да они који можда имају намјеру да заставама Турске и сталним провокацијама натјерају Србе да продају своја имања, треба да знају да су Срби под влашћу Турске преживјели пет вијекова, па ће преживјети и провокације и изазове данашњег времена.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар