Odabrano Federacija/BiH

Čović: EU neće težiti stvaranju migrantskih centara u BiH jer bi to bilo prerizično

UPOZORIO DA I BiH PROBLEMA MIGRANATA MORA POSMATRATI I KAO BEZBJEDNOSNI I POLITIČKI
  • Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan ČOVIĆ ocijenio da bi migrantska kriza mogla biti iskorištena u predizborne svrhe u BiH, pred oktobarske opšte izbore: „Neko će namjerno organizovati incident da bi na tome gradio neku politiku u ovih par mjeseci. To može biti vrlo opasno“

HRVATSKI član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović ocijenio je da Evropska unija neće donijeti nikakvu odluku koja bi išla u smjeru stvaranja migrantskih centara na teritoriji BiH, jer bi to bilo prerizično.

„Staviti u jedan bezbjednosno-pravno još neizgrađen prostor jednu takvu populaciju ljudi, koja je uzdrmala i mnogo sigurnije evropske sisteme od ovih naših balkanskih, bilo bi prerizično“, kazao je Čović za Fenu, novinsku agenciju iz Federacije BiH.

On je kazao da migrantsku krizu doživljava, prije svega, kao humanitarno pitanje, a potom bezbjednosno i političko, dodavši da se u pojedinim zemljama Evrope, poput Slovenije, Austrije i Mađarske, humanitarna faza migrantske krize već završila i da one sada problem migranata posmatraju kao bezbjednosni i politički problem.

„To će neminovno doći i u BiH koja je danas jako izložena, jer nema normalnu infrastrukturu državnih instrumenata kojom možemo kontrolisati taj put. Mi danas moramo biti spremni na ove dolaske, koridore, bez obzira kojim putem oni dolaze prema BiH“, rekao je on.

Čović je ocijenio da bi migrantska kriza mogla biti iskorištena u predizborne svrhe u BiH, pred oktobarske opšte izbore.

„Neko će namjerno organizovati incident da bi na tome gradio neku politiku u ovih par mjeseci. To može biti vrlo opasno i zbog toga ćemo i mi u Predsjedništvu BiH insistirati da pravna država vrlo jasno funkcioniše, da korigujemo zakonska rješenja koja će biti na evropskim nivoima, kako bi upravljali tim procesom“, naveo je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, migrantska kriza od humanitarnih problema postaje bezbjednosni problem, jer postoje fizički incidenti među samim migrantima, poput onih u Salakovcu kod Mostara i na bihaćkom području, što na kraju vodi ka političkom problemu.

„S obzirom na to da BiH u svojoj strukturi i na putevima kojim idu migrantski koridori, dominantno ima etnički čiste prostore na kojima žive Hrvati, Srbi ili Bošnjaci, naravno da imate i različita viđenja, ako to neko želi zloupotrijebiti. Ujveren sam da ćemo mi nadzirati taj proces, ali ne smijemo biti naivni oko toga“, rekao je Čović.

(Beta)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar