Федерација/БиХ

Човић и Изетбеговић преговарали у Мостару: Хвале `атмосферу`, али нагодби – нема

НИСУ ПОСТИГЛИ НИ ЈЕДАН ЈЕДИНИ ДОГОВОР О СПОРНИМ ПОЛИТИЧКИМ ПИТАЊИМА
  • Бакир ИЗЕТБЕГОВИЋ оформирању Савјета министара БиХ: Компромис био то да нема чланства у НАТО без новог договора, али да ваља кренути напријед у складу са усвојеним законима и стратегијом, онако како су лидери ХДЗ, СНСД и СДА договорили 5. августа
  • Додао је још: „Ваља поштовати све до сада усвојене законе и стратегије, направити напредак. Члан три споразума гласи `унаприједити односе с НАТО-ом`. Нико никога не може силити да уђе у НАТО, ако то неће. Са Србима треба радити на томе да се покрену ка НАТО, односно – треба их фактички убиједити да се врате на позиције на којима су били прије десет година.Притисак неће бити од помоћи“
  • Драган ЧОВИЋ:  На данашњем састанку смо жељели да релаксирамо атмосферу између двије странке и два народа. Заједнички је закључак да се што прије формира власт. Мислим да ће бити састанци и са трећом партнером. Ако наставимо у овој атмосфери – мислим да можемо направити видан искорак“

НА данашњем састанку делегација ХДЗ и СДА на челу са предсједницима странака – Драганом Човићем и Бакиром Изетбеговићем – није постигнут конкретан договор ни о једном спорном политичком питању ни на једном нивоу у БиХ.

Изетбеговић је након састанка изјавио новинарима у Мостару да „нема ништа ново, осим добре атмосфере и спремности да се крене ка компромису“.

На питање Срне шта је компромис на који је СДА спремна када је ријеч о формирању Савјета министара, Изетбеговић је рекао да би компромис био то „да нема чланства у НАТО без новог договора, али да ваља кренути напријед у складу са усвојеним законима и стратегијом онако како су лидери ХДЗ-а, СНСД-а и СДА договорили 5. августа“.

„Милорад Додик, Драган Човић и ја дефинисали смо то 5. августа. Ваља поштовати све до сада усвојене законе и стратегије, направити напредак. Члан три споразума гласи `унаприједити односе с НАТО-ом`. Нико никога не може силити да уђе у НАТО, ако то неће“, истакао је Изетбеговић.

Он је оцијенио да са Србима треба радити на томе да се покрену ка НАТО-у, односно треба их фактички убиједити да се врате на позиције на којима су били прије десет година.

„Притисак неће бити од помоћи, али оно што се мора јесте да се садашњи закони који се односе на то питање примјене“, навео је Изетбеговић.

Предсједник СДА је оцијенио да је састанак с ХДЗ био добар, додајући да коалиција СДА-ХДЗ држи стабилност у БиХ.

„Састанак је одржан у доброј атмосфери, договорили смо се да свакодневни живот и функционисање влада не смије бити доведено у питање“, рекао је Изетбеговић.

Он је навео да СДА инсистира да се формирање комисија у парламенту БиХ не веже за именовање Савјета министара, док ХДЗ мисли да то није могуће.

Према његовим ријечима, излаз из блокаде у вези са формирањем власти је у постизању компромиса, те изразио наду да ће бити више разумијевања и да ће се током ове године постићи договор.

Што се тиче Формирања Владе ФБиХ, услов ХДЗ је да се прије тога постигне договор о измјенама Изборног закона, али је Изетбеговић рекао да није оптимиста да може доћи до тога.

Он је рекао да ће СДА и ХДЗ почети разговоре о позицијама у Влади ФБиХ и да је СДА заинтересована за спајање неких ресора, као и за ротације позиција.

Предсједник ХДЗ Драган Човић изразио је наду да може доћи до помака у формирању власти ако се настави радити у доброј атмосфери.

„Мислим да ће бити састанци и са трећом партнером. Ако наставимо у овој атмосфери мислим да можемо направити видан искорак“, навео је Човић.

Он је нагласио да се на данашњем састанку жељела релаксирати атмосфера између двије странке и два народа, те да је заједнички закључак да се што прије формира власт.

Човић је за идућу седмицу најавио одржавање заједничког колегијума оба дома парламента БиХ, а 14. новембра састанак страначких експертских тимова о изборном законодавству.

„Ми желимо разговарати о свему, и о пресуди из Стразбура и Уставног суда и пресуда о Мостару“, навео је Човић.

Што се тиче Мостара, Човић је изнио став да Мостар треба да буде уређен као било који други град у БиХ.

У делегацији ХДЗ, поред Човића, били су и високи званичници те странке Вјекослав Беванда, Маринко Чавара и Лидија Брадара, док су делегацију СДА, осим Изетбеговића, чинили Един Рамић, Сафет Софтић и Адил Османовић.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар