Федерација/БиХ

Човић: Комшићева странка мјесто у Савјету министара БиХ може добити само из бошњачке квоте

„ЗАИГРАЛИ СУ СЕ ОНИ КОЈИ СУ ЛАНСИРАЛИ АФЕРУ `СЕЛЕФИЈЕ` И МОРАЋЕ ДА СНОСЕ ПОСЉЕДИЦЕ“
  • Поводом писма које је члан Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић послао властима Хрватске, а у којем тражи од званичника сусједне земље да обуставе прогон бх. грађана, рекао: „То није написао никакав Жељко Комшић. Он (Бошњацима) служи као инструмент јер ако су га већ изабрали и потрошили за њега новац онда мора нешто и одрадити за њих. Он ће ући у власт с њима када они кажу, изаћи из власти када они кажу, написати када они кажу и то је тај инструмент

ДРАГАН Човић. предсједник ХДЗ-а БиХ, изјавио је да Демократска фронта (ДФ), политичка странка на чијем челу се налази Жељко Комшић, може добити министарство само из квоте која припада Бошњацима.

Како је рекао, ДФ ако хоће у власт са ХДЗ-ом мораће пристати на измјене Изборног закона БиХ.

Човић је прокоментарисао писмо које је члан Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић послао властима Хрватске, а у којем тражи од званичника сусједне земље да обуставе прогон бх. грађана. То писмо услиједило је након што је Предсједништво БиХ информисано о појавама врбовања бх. грађана за шта се терети Сигурносно-обавјештајна агенција (СОА) Хрватске.

„Проблем је параобавјештајни и параполицијски апарат у БиХ који користи инфраструктуру онога што би требало да буде легално да дјелује на начин како дјелује, а увјерен како штити БиХ водећи стратегију једне политике, једне странке и чак некада једног појединца, једног народа. Мене не чуди да човјек чак из болнице, јер колико знам други бошњачки члан Предсједништва БиХ је у болници на неком лијечењу, да тако поступа. Он то свакако не пише сам. То за њега раде они који су га довели у Предсједништво БиХ“, рекао је Човић у емисији Телеринг, а која се емитује на РТРС-у.

Истакао је да је комплетна афера наставак промашене политике Сарајева која треба што прије да престане. Он је – упитан да ли је писмо властима у Загребу требало да пошаље Шефик Џаферовић као члан Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа с обзиром на то да су као мете наведени Бошњаци – додао:

„То није написао никакав Жељко Комшић. То пишу управо ти људи. Он им служи као инструмент јер ако су га већ изабрали и потрошили за њега новац онда мора нешто и одрадити за њих. Он ће ући у власт с њима када они кажу, изаћи из власти када они кажу, написати када они кажу и то је тај инструмент“, казао је Човић.

Људи који су намонтирали аферу са СОА-ом сносиће посљедице

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић недавно је изјавио како у случају наводног врбовања селефија у БиХ од агената СОА-е више вјерује министру безбједности БиХ Драгану Мектићу него главној државном тужиоцу Гордани Тадић.

„То довољно говори о вођи или предводнику бошњачке политике данас у Сарајеву. Ових дана смо слушали много аналитичара који су били заговорници другог бошњачког члана Предсједништва БиХ, а који данас говоре како их је разочарао и издао. Ако се треба овако нешто десити да би ти људи прогледали и видјели да их је разочарао, мени их је жао“, рекао је Човић.

Истакао је да Шефик Џаферовић уколико жели повући витални национални интерес тражи сагласност унутра Клуба делегата из реда бошњачког народа у Дому народа Парламента ФБиХ, а Милорад Додик унутар Народне скупштине РС. Он се питао од кога ће Комшић тражити сагласност за повлачање виталног националног интереса.

„Гдје ће он тражити заштиту својих интереса? У Клубу делегата из реда хрватског народа у Дому народа Парламента ФБиХ? То показује колико је тај избор нелегитиман и неуставан“, казао је Човић.

Додао је да је афера „Селефије“ измишљена и да је требала да послужи једно вријеме те да ће се ускоро прећи на неку нову аферу, али да неће бити „без посљедице за људе који су ово све намонтирали“.

„Читав овај процес је изазвао много веће занимање вањског свијета него што је то неко планирао. А нећете имати никакву аргументацију. Неко се заиграо и морати ће се и разиграти јер не можете више подваљивати народу тобожњим пријетњама о учешћу овог или оног. Изволите и дајте документацију када, гдје и ко, а не препричавати шта је неки новинар рекао у кафани“, рекао је Човић.

ХДЗ БиХ спреман и на власт без СДА

Посебно је истакао како само у глави Бакира Изетбеговића или неког од његових сарадника може бити идеја да неко из Демократске фронте, односно политичке странке Жељка Комшића, добије министарско мјесто које припада припаднику хрватског народа.

„То је неспроводиво и немогуће. Ако знамо да је немогуће узети Србима српска мјеста, а Хрватима хрватска мјеста па сједните и договорите с ким ћете подијелити бошњачка мјеста. Ако желе с неким да дијеле, нека дијеле, ако не желе – нека буду сами. Нама је то сасвим свеједно“, казао је Човић.

Што се тиче коалиције ХДЗ-а са СДА и ДФ-ом на нивоу ентитета Федерација БиХ, Човић је рекао да ХДЗ не намјерава одустати од својих захтјева везаних за измјене изборног законодавства те да партнери странке на чијем челу се налази могу бити сви који пристану на то.

„Може и без СДА. Апсолутно може и други блок странака који је спреман нешто слично урадити, али у овом тренутку не може ништа без ХДЗ-а“, рекао је Човић.

Човић је – упитан и о томе гдје је у комплетној причи о формирању власти Фахрудин Радончић и његова политичка странка, односно СББ – одговорио да с Радончићем има изузетно коректну сарадњу задњих 20 година која никада није имала успоне и падове.

Како каже, када би се политици приступило озбиљно како се и разговарало у једном тренутку, Радончић би био спреман да уђе и у Савјет министара БиХ и у Владу Федерације БиХ.

(Klix.ba)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар