Федерација/БиХ

Човић: Неформирање власти у БиХ је стратегија бошњачких политичара

„СА ДОДИКОМ ИМАМ КОРЕКТАН ОДНОС, АЛИ МИ НЕ РАДИМО КАО ДВА ПРОТИВ ТРЕЋЕГ“
  • Бошњачким политичарима поручио: „Ви немате другог избора него да прихватите оно што вам као квалитетан приједлог понуди српска страна. Телгелтија је до јуче био министар финансија“

ДРАГАН Човић, лидер ХДЗ БиХ, рекао је да је неформирање власти у БиХ искључиво стратегија бошњачких политичара, те навео да не постоји ниједан рационалан разлог да одмах не буде формиран Савјет министара и за предсједавајућег именован Зоран Тегелтија или неко други кога предложи СНСД, јер се зна да то мјесто припада Србима.

„Они који не желе да БиХ функционише мисле да тиме могу остварити неке нове бенефите за себе, тако да своју бројност трансформишу у одлучивање на нивоу Предсједништва БиХ“, сматра Човић.

Он напомиње да је бесмислица говорити да ће неко кршити Устав, а „ви га својим поступцима брутално кршите“.

„Ви немате другог избора него да прихватите оно што вам као квалитетан приједлог понуди српска страна. Телгелтија је до јуче био министар финансија“, рекао је Човић за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је навео да се конститутивни народи само морају договорити о ресорима, при чему су три Хрвата, три Србина и три Бошњака министри.

„Свака друга игра неће проћи. Идеје да хрватско мјесто заузме неко из ДФ-а, које су немогуће, могу бити само у главама неког из Сарајева, (лидера СДА Бакира) Изетбеговића и његових сарадника“, поручује Човић.

Он је рекао да са лидером СНСД-а Милорадом Додиком има коректан однос, али да они не раде као двојица против трећег, већ покушавају да ситуацију реално сагледају.

„Не постоји могућност да радимо два према један, јер то значи растурање БиХ и кршење Устава БиХ“, напомиње Човић.

Он каже да власт у Федерацији БиХ са ДФ-ом, ХДЗ-ом и СДА може бити формирана када би то било партнерство које почива на јасној позицији погледа унапријед и дефинисано програмском агендом потребном за европски пут, а да прва тачка буде Изборни закона који ће уважити одлуке Уставног суда БиХ.

„У овом тренутку је најважније да не може бити формирана без ХДЗ-а БиХ“, нагласио је Човић.

Он је рекао да због лидера СДА Бакира Изетбеговића постоји назадовање у односима Србије и БиХ, те напоменуо да БиХ не смије заостати на европском путу за Црном Гором и Сјеверном Македонијом.

„Крајем априла биће одржани састанци које ће организовати њемачка канцеларка Ангела Меркел и француски предсједник Емануел Макрон на које ће позвати све представнике из нашег окружења, гдје се жели послати порука у вези са БиХ“, додао је Човић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар