Федерација/БиХ

Додик: Ако Бошњаци игноришу Србе и Хрвате – БиХ неће бити

„У САРАЈЕВУ МОРАЈУ ЗНАТИ – ПРВО САВЈЕТ МИНИСТАРА, ПА РАЗГОВОРИ О СВЕМУ, ЧАК И О НАТО“
  • Формирајмо Савјет министара и парламент и у предвиђеним процедурама покушајмо рјешавати одређена питања, па и питање НАТО-а. Имамо политику Републике Српске која је за војну неутралност док друга два народа желе чланство. Међутим, од садашње генерације представника Српске нико не може очекивати да промијени приступ политици придруживања том савезу
  • Тачи није на Самит процеса сарадње југоисточне Европе позван као предсједник, него као `Приштина`. Тај формат су прихватиле земље које нису признале Косово, а то су Србија, Румунија, Грчка и БиХ. Ако ће доћи као `Приштина` и у фус ноти, нека дође и уколико му то није проблем, зашто би нама био. Сви остали су позвани као предсједници држава
  • „Амбасадори земаља Квинте покушавају да детерминишу односе у БиХ и врате међународно присуство.На сједници Предсједништва БиХ сам јасно рекао да то не долази у обзир и да немају шта да траже овдје. Њихово учешће је спекулативно и није било у интересу три народа

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да сједници Дома народа парламента БиХ нису присуствовали делегати Клуба Срба и Клуба Хрвата, јер је ријеч о злоупотреби процедуре коју је предсједавајући тог дома Бакир Изетбеговић покушао да наметне у настојању да закаже сједницу.

„Он је то урадио без процедура које су предвиђене за сазивање сједнице Дома народа парламента БиХ. Морају Бошњаци да разумију, уколико хоће да буду формиране све институције, да је потребно формирати Савјет министара да би се могли бавити свим питањима, па и оним о НАТО-у“, рекао је Додик новинарима.

Он је истакао да Бошњаци желе да условљавају, односно прије формирања Савјета министара да буде ријечи о питањима у вези са НАТО-ом.

„То неће проћи. Видљиво је да БиХ има огроман проблем везан за све ово и губи међународни значај. Неименовање делегација за Савјет Европе свакако је нешто што иде на штету БиХ, јер многи у свијету говоре о томе како је БиХ неуспјешна земља“, додао је Додик.

Он је нагласио да амбасадори земаља Квинте покушавају да детерминишу односе у БиХ и врате међународно присуство.

„На сједници Предсједништва БиХ сам јасно рекао да ово не долази у обзир и да немају шта да траже овдје. Њихово учешће је спекулативно и није било у интересу три народа. Стварати имагинацију која треба да произведе БиХ коју они замишљају, показало се неуспјешним“, каже Додик.

Према његовим ријечима, само на бази консензуса може се градити БиХ.

„Уколико Бошњаци игноришу легитимне представнике других народа, сигурно је да урушавају цијелу БиХ. Уколико се овако настави БиХ неће бити“, рекао је Додик.

Он је још једном позвао све у БиХ на договор и формирање Савјета министара.

„Формирајмо Савјет министара и парламент и у предвиђеним процедурама покушајмо рјешавати одређена питања, па и питање НАТО-а. Имамо политику Републике Српске која је за војну неутралност док друга два народа желе чланство. Међутим, од садашње генерације представника Српске нико не може очекивати да промијени приступ политици придуживања овом савезу од онога који има Народна скупштина, а то је војна неутралност“, категоричан је Додик.

Он је поновио да од Републике Српске не зависи да ли ће бити формиран Савјет министара и функционисати парламент БиХ, него од оних који су помислили да условљавањима могу нешто постићи.

Додик је изјавио данас у Бањалуци да Хашим Тачи није позван као предсједник самопроглашеног Косова на Самит процеса сарадње југоисточне Европе (СЕЕЦП).

„Тачи није позван као предсједник, него као `Приштина`. Тај формат су прихватиле земље које нису признале Косово, а то су Србија, Румунија, Грчка и БиХ. Ако ће доћи као `Приштина` и у фус ноти, нека дође и уколико му то није проблем, зашто би нама био. Сви остали су позвани као предсједници држава“, рекао је Додик новинарима.

Он је истакао да Косово остаје непризнато.

„Став о Тачију сам изнио када сам рекао да Република Српска нема никакве амбиције и територијалне претензије на Косову и да (Тачи) мора да разумије да је Косово саставни дио Србије. Косово остаје непризнато и ако Тачи пристаје да дође на СЕЕЦП на начин како је предвиђено, а то је фус нота, онда нека то уради“, рекао је Додик.

Он је истакао да су неки од предсједника потврдили долазак на Самит.

„Нико не треба да сумња да ћу као српски члан Предсједништва БиХ, који ће предсједавати скупом, учинити све да Република Српска буде видљива“, рекао је Додик и закључио да је Република Српска уређена и стабилна, упркос покушајима неких да је представе другачије.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар