Федерација/БиХ

Додик: Ако Бошњацима није стало до овакве БиХ – није ни Србима

„ХОЋЕМО ДА СЕ ВЛАСТ ШТО ПРИЈЕ ФОРМИРА, АЛИ СЕ ОКО ТОГА НЕЋЕМО МНОГО ТРУДИТИ“
  • Умјесто да условљавамо ми који нисмо задовољни статусом у оквиру БиХ, условљавају Бошњаци који су увијек фаворизовани од стране међународне заједнице”
  • Са предсједником Молдавије, Игором Додоном, договорио посјету БиХ на јесен, док је бјелоруског лидера Александра Лукашенка позвао у посјету
  • Са Виктором Орбаном најавио скоре сусрете –  више на приватној основи

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да су странке из Српске спремне за формирање Савјета министара, али да не прихватају било каква условљавања.

„Умјесто да условљавамо ми који нисмо задовољни статусом у оквиру БиХ, условљавају Бошњаци који су увијек фаворизовани од стране међународне заједнице”, рекао је Додик.

Он је истакао да су Срби доведени у позицију чекања због непотребних условљавања.

„Требало је одмах формирати Савјет министара и наставити се бавити питањима, чак и онима које форсирају Бошњаци. Наш приступ је једноставан, хоћемо што прије да формирамо власт, али нећемо се много око тога трудити. Ако њима није стало до овакве БиХ, није ни нама”,  поручио је Додик.

Он је додао да највећу штету због неформирања власти трпи БиХ.

Додик је истакао да би Молдавија, односно начин на који су главне молдавске странке одлучиле да ријеше политичку кризу у тој земљи, могао да послужи као примјер за превазилажење кризе у БиХ.

Додик, којег је предсједник најмање државе настале распадом СССР-а, Игор Додон, упознао са консензусом који су постигле проруска и проевропска партија и формирале нову владу у Кишињеву, а разлике оставиле по страни, каже да би то, можда, могао да буде примјер и за БиХ.

„БиХ има општи консензус о европским питањима, али је потпуно поларизована по питању НАТО-а, гдје Република Српска не жели чланство, док Бошњаци и Хрвати желе, с тим што Хрвати на томе не инсистирају, а Бошњаци су то поставили као одлучно политичко питање“, објашњава Додик за Спутњик.

Српски члан Предсједништва БиХ истиче да су разговори које је посљедњих дана водио са страним државницима, мађарским премијером Виктором Орбаном, предсједником Бјелорусије Александром Лукашенком, предсједником Молдавије, били веома успјешни и да су створили основу за будућност.

Он је навео да су главна тема сусрета са Орбаном били односи БиХ, односно Републике Српске и Мађарске.

Изјавом да Република Српска у Мађарској ужива велико поштовање, те да Додикова посјета симболизује добре односе Мађара и Срба, мађарски премијер је дао подршку одржању идентитета Српске, који је, према Додиковим ријечима, у вези са чињеницом да је она незаобилазан фактор одлучивања у питањима у којима мора бити постигнут консензус.

„И у питањима у којима у првим фазама одлучивања може да дође до прегласавања, Срби имају механизам да се одбране од доношења штетних одлука“, истиче Додик.

Он наглашава да у оквиру тога треба тражити и идентитет – у који свакако спада и православна вјера која доминира у Републици Српској, словенско поријекло и чињеница да је Српска веома активан и препознатљив део региона.

„Многи, и у БиХ, а и неки на Западу, не желе да виде Републику Српску као фактор за доношење одлука, него покушавају да је развласте, тако да је наша упорна борба за права стечена уставом и Дејтонским споразумом изградила идентитет наше упорне борбе за нашу позицију“, каже Додик.

Додик, који је у Минску са предсједником Белорусије Александром Лукашенком разговорао углавном о економским темама, каже да та земља има развијену производњу машина и превозних средстава из области рударске индустрије, као и развијену производњу пољопривредних машина и аутобуса, што би могло да буде занимљиво за БиХ и Републику Српску.

Са Лукашенком, али и са са бјелоруским премијером Сергејом Румасом, разговарао је и о развоју сарадње у области образовања, културе и туризма.

„За Бјелорусе, код нас, у Републици Српској, БиХ и цијелом региону постоје атрактивна мјеста која би могли да посјете и разговарали смо како учинити доступним информације, прије свега обичним људима, да се упознају о могућностима. Морали бисмо организовати састанке на нивоу туристичких оператера. Договорили смо се и да Бјелорусија и БиХ, Српска, формирају заједнички тим за упознавање са достигнућима у вези са новим технологијама. Дакле, разговарали смо о темама које су животне“, каже Додик.

Са предсједником Молдавије договорио је посјету БиХ на јесен, док је Лукашенка позвао у посјету.

Са Орбаном најављује скоре сусрете, како каже, више на приватној основи.

Додик се у Минску срео и са руским премијером Медведевом

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик сусрео се вечерас у Палати независности у Минску са премијером Руске Федерације Дмитријем Медведевом.

Сусрет је уприличен уочи свечане вечере коју је за високе званице приредио предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко поводом свечаног отварања Европских спортских игара којем је присуствовао и Додик.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар