Федерација/БиХ

Додик: Ако Српска за 10 година не буде самостална држава, биће свакако ближе Србији

„СХВАТИЛИ СМО ДА БЕЗ СЛОБОДЕ И ДРЖАВЕ НЕМА НИ ЖИВОТА НА ОВИМ ПРОСТОРИМА“
  • „Овај вијек треба да обиљеже интеграције на просторима гдје живе Срби и одбрана Срба гдје год живе. У овом вијеку ћемо веома отворено захтијевати да Република Српска и Србија буду један државни облик и не би требало да се снебивамо да то говоримо“
  • „Наша немогућност да Републику Српску изградимо бољом него што је данас лежала је у спречавању међународног фактора да се она развија. Срби нису имали слободан оквир за развој државе, као неки други“
  • „БиХ је за Србе тијесан оквир зато што се не уважава воља српског народа. Покушава се урушити идентитет српског народа. Таква БиХ не може да преживи, можда би могла да преживи дејтонска БиХ гдје се поштује слово Дејтона, али пошто су странци који су моделирали политички систем у БиХ одлучили да се поштује дух Дејтона – онда ће и БиХ једнога дана бити дух“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Републику Српску за десет година види, ако не као самосталну државу, онда свакако што ближе државном јединству са Србијом.

Он је истакао да би 21. вијек требало да обиљеже интеграције на просторима гдје живе Срби и одбране Срба гдје год живе.

„Та интеграција подразумијева да ћемо у овом вијеку веома отворено захтијевати да Република Српска и Србија буду један државни облик и да не би требало да се снебивамо да то говоримо. Ми, који смо данас на функцијама, морамо да оставимо као власништво будућим генерацијама управо тај циљ. Јер, разумјели смо и схватили да без слободе, без државе, нема ни живота на овим просторима“, рекао је Додик за „Спутњик“.

Он је истакао да српски народ не може да оствари слободу без државе, наводећи као примјер то што Срби у Хрватској, Федерацији БиХ и Словенији не могу да добију ни статус националне мањине, као и посљедња дешавања у Црној Гори.

„Наши претходници су, у прошлости, можда морали да о томе ћуте. Ми не морамо. Сматрамо да нам је учињена неправда, да смо страдалнички народ и да тај народ има право на своју слободу, а та слобода изражава и потребу, и одлуку где ће ко да живи и како ће да живи“, рекао је Додик.

Он је нагласио да Републику Српску види економски ојачану, са јасним политикама и ставовима.

„Видим је без интервенционизма међународне заједнице или покушаја интервенционизма. Тога данас има све мање. Видим је као земљу која ће бити понос људима који овдје живе. Српска има ресурсе и не бјежимо од тога да имамо шансу. Наша немогућност да Републику Српску изградимо бољом него што је данас лежала је у спречавању међународног фактора да се она развија“, изјавио је Додик.

Он је нагласио да Срби нису имали слободан оквир за развој државе, као неки други.

Додик је додао да, на срећу Срба, више није финансијско тржиште Европе једино које стоји на располагању.

„Данас је Исток тај гдје треба да се окренемо и без икаквих оклијевања покушамо да с њима израдимо пројекте који ће изградити бољу и сретнију Републику Српску“, истакао је Додик.

Додик је подсјетио да Срби славе 9. јануара као Дан Републике Српске и никоме не намећу да то обиљежава и слави.

„Драго нам је што Србија то препознаје и са нама је тог датума. И сви Срби гдје се год налазе обиљежавају и сматрају то својим празником. Ово је празник слободе. Ми смо Срби овђе научили да без државе нема ни слободе и зато смо и формирали 9. јануара Српску да буде независна држава у заједници са Србијом. Наравно ти политички циљеви нису тог дана остварени у цијелости и прихватили смо због мира у БиХ да останемо у неком оквиру у БиХ гдје се не осјећамо добро“, рекао је Додик.

Он је навео да је за Србе, БиХ тијесан оквир зато што се не уважава воља српског народа.

„Покушава се урушити идентитет српског народа. Таква БиХ не може да преживи, можда би могла да преживи дејтонска БиХ гдје се поштује слово Дејтона, али пошто су странци који су моделирали политички систем у БиХ одлучили да се поштује дух Дејтона онда ће и БиХ једнога дана бити дух. Није згодно када вас неко оспорава, али пошто они нису у праву онда немамо никакав осјећај нелагоде“, рекао је Додик.

Он је додао да је Српска створена у миру, брањена у рату и одбрањена у послијератном периоду који није ништа мање био изазован него сам рат.

„Наши погледи у будућности су везани за политичке процесе. Ми вјерујемо да ће једног дана тај, како себе називају, цивилизовани свијет, прихватити једнака права за све, па и за српски народ који би требао да има право на самопоређељење, као и други“, рекао је Додик.

Он је нагласио да Српска не треба да буде нестрпљива. „Треба да изградимо и прибавимо себи иста права која имају и други, а када их будемо имали та права и слободно их упражњавали онда ћемо одлучити гдје ћемо и како“, рекао еј он.

Додик је подсјетио да је оснивачка Скупштина српског народа БиХ одржана 21. октобра 1991. године, а да је Република Српска основана 9. јануара 1992. године.

Према његовим ријечима, на тој скупштинској сједници били су и припадници свих других политичких партија осим СДС-а.

„Ја сам припадао Реформској странци и мислим да смо ми који нисмо припадали СДС-у дали додатни легитимитет одлукама о формирању Републике Српске“, истакао је Додик.

Честитајући 9. јануар, Дан Републике Српске, Додик је рекао да је дубоко захвалан свим грађанима и свима онима који воле Републику Српску.

„Они су наша снага, велика ми је ствар кад негдје изван Републике Српске одем и кад сретнем наше људе било гдје који имају само једну поруку – чувајте Републику Српску“, навео је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар