Видео Федерација/БиХ

Додик: Ако Уставни суд БиХ прихвати иницијативу Бошњака за промјену имена РС – одвојићемо се од БиХ

„ЗА НАС ЈЕ ЈЕДИНА ПРИХВАТЉИВА ПРОМЈЕНА: РЕПУБЛИКА СРПСКА – ЗАПАДНА СРБИЈА“

  • „Радити у Сарајеву није релаксирано, то је нека врста мучења. Немогуће је доћи до одлука, чак и када су рационалне“
  • „Високи представник у БиХ је међународни крадљивац јер је крао овлашћења и права и покушао да манипулише са наводном сагласношћу у неким ранијим одлукама политичких елита у Српској. Ипак није ни разградио ни укинуо Српску, а ни изградио БиХ“
  • „Ако иницијатива СДА дође пред Уставни суд – ми смо се сложили, и власт и опозиција, да ћемо предузети мјере за утврђивање нашег статуса. Да не би било дилеме шта би то било, ми ћемо спровести референдум и одвојити се од БиХ“
  • „У том случају ће бити напада са Запада, али постоје земље који би то подржале.Израчунали смо:  најмање 10 земаља би подржале наш статус

РАДИТИ у Сарајеву је нека врста мучења, јер је немогуће доћи до неких рационалних односа, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, гостујући у емисији Упитник на РТС-у.

„Радити у Сарајеву није релаксирано, то је нека врста мучења. Немогуће је доћи до одлука, чак и када су рационалне. Трудио сам се да дам неки импулс и урадимо неке ствари који не задиру у оно што је оно што јесте суштина иако БиХ не може да каже да још има сигурну политичку будућност“, рекао је Додик.

„Кроз Сарајево не шетам, аутомобилом се одвезем из Источног Сарајева на сједнице Предсједништва“, истиче Додик.

Додик каже да би измјенама Устава из 1992. требало да се ојача улога Републике Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да је и да је високи представник у БиХ „међународни крадљивац“.

„Високи представник у БиХ је међународни крадљивац јер је крао овлашћења и права и покушао да манипулише са наводном сагласношћу у неким ранијим одлукама политичких елита у Српској. Он није ни разградио ни укинуо Српску, а ни изградио БиХ“, истиче Додик.

Потребно побољшати и ојачати устав Српске

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је поводом 27 година од доношења Устава Републике Српске да тај устав треба да буде побољшан у неким стварима и ојачан зато што су Српској интервенцијама високог представника у БиХ одузете неке надлежности.

„Високи представник у БиХ интервенисао је у Устав са тридесетак амандмана, мијењајући његову суштину“, рекао је Додик за РТС и истакао да је Република Српска народни пројекат, те подсјетио да је он као посланик присуствовао доношењу њеног Устава 1992. године.

Поновиио је да је високи представник крадљивац права Српске, али да није успио да разгради и укине Републику Српску, нити да изгради БиХ.

Према његовим ријечима, високи представник је сада у БиХ само за, како они то кажу, не дај Боже, ако дође до разградње БиХ да то спријече.

„Наравно, неће ни то моћи да српијече. Уколико се у БиХ не постигне консензус, неће ту помоћи ни високи представник“, додао је Додик.

Он је истакао да институција високог представника не може имати подршку Републике Српске, посебно не некадашњи високи представаник Педи Ешдаун који је дјелимично и успио да девастира позицију Српске.

Додик је нагласио да је добио политичку подршку народа за мјесто у Предсједништву БиХ, чија је позиција девастирана, такође, одлукама високог представника.

Говорећи о формирању власти у БиХ, Додик је истакао да је Република Српска са своје стране учинила све, као и Хрвати, а да се чека само бошњачка политичка структура која стално спекулише и нешто чека.

Он је оцијенио да бошњачки политичари желе да сачувају постојећу структуру Савјета министара, те истакао да тиме ризикују да блокирају сву земљу.

Додик је истакао да је у Предсједништво БиХ изабран вољом српског народа да ојача позицију Републике Српске у БиХ.

Ако Уставни суд прихвати иницијативу СДА, спровешћемо референдум и одвојити се од БиХ

Ако иницијатива СДА о промјени имена Републике Српске буде пред Уставним судом и буде потврђена, ми ћемо спровести референдум и одвојити се од БиХ, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, гостујући у емисији Упитник на РТС-у.

„Ако иницијатива дође пред Уставни суд – ми смо се сложили, и власт и опозиција и рекли смо да ћемо предузети мјере за утврђивање нашег статуса. Да не би било дилеме шта би то било, ми ћемо предузети мјере, спровести референдум и одвојити се од БиХ“, рекао је Додик.

Додик каже да ће у том случају бити напада са Запада, али да постоје земље који би то подржале.

„Израчунали смо:  најмање 10 земаља би подржале наш статус“, истиче Додик.

Додик истиче да ако траже да се нешто дода у назив Републике Српске, само се може додати термин „Западна Србија“.

„Разговарати са СДА не значи прихватити њихове политике. Ја сам веома јасно одговорио Изетбеговићу везано за иницијативу да буде извршена промјена назива Републике Српске. Можемо ми, ако већ траже да се нешто дода, додати Република Српска – Западна Србија, јер је то нешто што би људи у Српској прихватили“, каже Додик.

Додик каже да је отишао у Сарајево да ојача позицију Српске, те тражи да се поштује Дејстонски споразум.

„Сам Дејтонски споразум је дао могућност да три стране, односно два ентитета и три народа, могу да направе било који други аранжман изван онога што је дејтонска БиХ, ако постоји сагласност. Сви из тога покушавају да искористе најбоље за себе. Оно што ми базично тражимо у Републици Српској, јесте да се поштује слово Дејтонског споразума, то значи да се поштује Устав БиХ и то је политички легитиман захтјев. Само зато што смо ми то тражили и што се то сукобљавало са тенденцијом високог представника који је градио БиХ мимо Дејтонског споразума и међународног права. Ми смо проглашени „лошим момцима“, јер нисмо прихватили тај пут. Они су се бавили криминалом и кршили су Устав. Међународни уговори се тумаче и спроводе, а не и мијењају. Високи предстваник је мијењао међунарони уговор који се зове Дејтонски споразум“, каже српски члан Предсједништва БиХ.

(атв)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар