Федерација/БиХ

Додик: Амерички амбасадор Нелсон се преварио ако мисли да може да пријети

„ЖАО МИ ЈЕ ШТО СЕ КОНСТРУКТИВНИ РАЗГОВОР ПРЕТВОРИО У ПРИЈЕТЊУ“
  • Све што је он мени рекао ја сам узвратио. Било је неких ствари и то доживљавам као пријетњу и не могу да вјерујем да се упуштају у тако нешто. БиХ припада нама, а не њемуИмали смо конструктивни састанак и мислио сам да ћемо тако и наставити. Али, сада када је изречена пријетња то је већ нека друга прича
  • Република Српска, као што и они кажу да имају црвене линије, имамо своје црвене линије. Рекао сам му да је наша политика скромна, али поносита и да нећемо одустати од основних принципа без обзира колико САД биле велике и они на овај начин исказивали пријетњу. Жао ми је што је то учинио
  • О изјави Управног одбора Савјета за спровођење мира, од које се оградила Руска Федерација: То је типично мијешање у унутрашње ствари БиХ. Шта њих брига за политичке процесе, шта имају с тим и ко им је дао мандат да то чине? Они су сами приграбили мандат и уљези су у овој земљи. У Дејтонском споразуму их нигдје нема

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је жаљење што се, како је навео, његов конструктиван састанак са амбасадором САД у БиХ Ериком Нелсоном претворио у пријетњу, истичући да администрација САД неће моћи да заустави одбрану интереса Републике Српске.

„Имао сам добар разговор с амбасадором САД. Све што је он мени рекао ја сам узвратио. Било је неких ствари и то доживљавам као пријетњу и не могу да вјерујем да се упуштају у тако нешто. БиХ припада нама, а не њему, да он пријети у њеној одбрани“, рекао је Додик новинарима у Сарајеву.

Српски члан Предсједништва БиХ сматра да се амбасадор Нелсон преварио ако мисли да може да пријети.

„Република Српска, као што и они кажу да имају црвене линије, имамо своје црвене линије. Рекао сам му да је наша политика скромна, али поносита и да нећемо одустати од основних принципа без обзира колико САД биле велике и они на овај начин исказивали пријетњу. Жао ми је што је то учинио“, рекао је Додик.

Члан Предсједништва из Републике Српске додао је да је администрација САД већ изрекла неке санкције, али да неће моћи да заустави одбрану интереса Српске, без обзира на, како је рекао, њихову заљубљеност у БиХ.

„Имали смо конструктивни састанак и мислио сам да ћемо тако и наставити. Али, сада када је изречена пријетња то је већ нека друга прича“, рекао је Додик.

Кад је ријеч заједничкој изјави Управног одбора Савјета за провођење мира, од које се оградила Руска Федерација, Додик је поновио да то представља типично мијешање у унутрашње ствари БиХ.

„То је типично мијешање у унутрашње ствари. Шта њих брига за политичке процесе, шта имају с тим и ко им је дао мандат да то чине? Они су сами приграбили мандат и уљези су у овој земљи“, рекао је Додик.

Он сматра да се ПИК покушава наметнути као неки фактор, иако су ван система и немају никакве везе са политичким системом БиХ, Дејтонским споразумом.

„У Дејтонском споразуму их нигдје нема. Тако да нисам читао њихову изјаву нити ме занима“, додао је Додик.

Управни одбор Савјета за спровођење мира изразио је своју безрезервну подршку раду Уставног суда БиХ и свих његових судија.

Изјави ПИК-а се није придружила Руска Федерација.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар