Federacija/BiH

Dodik: Američki ambasador Nelson se prevario ako misli da može da prijeti

„ŽAO MI JE ŠTO SE KONSTRUKTIVNI RAZGOVOR PRETVORIO U PRIJETNJU“
  • Sve što je on meni rekao ja sam uzvratio. Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao prijetnju i ne mogu da vjerujem da se upuštaju u tako nešto. BiH pripada nama, a ne njemuImali smo konstruktivni sastanak i mislio sam da ćemo tako i nastaviti. Ali, sada kada je izrečena prijetnja to je već neka druga priča
  • Republika Srpska, kao što i oni kažu da imaju crvene linije, imamo svoje crvene linije. Rekao sam mu da je naša politika skromna, ali ponosita i da nećemo odustati od osnovnih principa bez obzira koliko SAD bile velike i oni na ovaj način iskazivali prijetnju. Žao mi je što je to učinio
  • O izjavi Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira, od koje se ogradila Ruska Federacija: To je tipično miješanje u unutrašnje stvari BiH. Šta njih briga za političke procese, šta imaju s tim i ko im je dao mandat da to čine? Oni su sami prigrabili mandat i uljezi su u ovoj zemlji. U Dejtonskom sporazumu ih nigdje nema

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je žaljenje što se, kako je naveo, njegov konstruktivan sastanak sa ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom pretvorio u prijetnju, ističući da administracija SAD neće moći da zaustavi odbranu interesa Republike Srpske.

„Imao sam dobar razgovor s ambasadorom SAD. Sve što je on meni rekao ja sam uzvratio. Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao prijetnju i ne mogu da vjerujem da se upuštaju u tako nešto. BiH pripada nama, a ne njemu, da on prijeti u njenoj odbrani“, rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Srpski član Predsjedništva BiH smatra da se ambasador Nelson prevario ako misli da može da prijeti.

„Republika Srpska, kao što i oni kažu da imaju crvene linije, imamo svoje crvene linije. Rekao sam mu da je naša politika skromna, ali ponosita i da nećemo odustati od osnovnih principa bez obzira koliko SAD bile velike i oni na ovaj način iskazivali prijetnju. Žao mi je što je to učinio“, rekao je Dodik.

Član Predsjedništva iz Republike Srpske dodao je da je administracija SAD već izrekla neke sankcije, ali da neće moći da zaustavi odbranu interesa Srpske, bez obzira na, kako je rekao, njihovu zaljubljenost u BiH.

„Imali smo konstruktivni sastanak i mislio sam da ćemo tako i nastaviti. Ali, sada kada je izrečena prijetnja to je već neka druga priča“, rekao je Dodik.

Kad je riječ zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira, od koje se ogradila Ruska Federacija, Dodik je ponovio da to predstavlja tipično miješanje u unutrašnje stvari BiH.

„To je tipično miješanje u unutrašnje stvari. Šta njih briga za političke procese, šta imaju s tim i ko im je dao mandat da to čine? Oni su sami prigrabili mandat i uljezi su u ovoj zemlji“, rekao je Dodik.

On smatra da se PIK pokušava nametnuti kao neki faktor, iako su van sistema i nemaju nikakve veze sa političkim sistemom BiH, Dejtonskim sporazumom.

„U Dejtonskom sporazumu ih nigdje nema. Tako da nisam čitao njihovu izjavu niti me zanima“, dodao je Dodik.

Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira izrazio je svoju bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija.

Izjavi PIK-a se nije pridružila Ruska Federacija.

(Srna)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar