Федерација/БиХ

Додик: Антисрпски фронт о којем говори Хоџај – постоји одавно

„МЕЂУНАРОДНИ ФАКТОР НАСТОЈИ ДА СРБЕ ДРЖИ РАЗДВОЈЕНЕ, А СВЕ ДРУГЕ ДА УЈЕДИНИ“
  • „Политика Запада се уопште не разликује од времена распада Отоманске империје, ни данас када на један овако софистициран начин покушава да пошаље поруку Србији и Србима гдје год да су, да је генерална политика у суштини антисрпска“
  • „Сама концепција је направљена још стотинама година уназад, а њена тежња је да Срби и Србија никада не постану важан, конструктивни фактор мира на Балкану“
  • „Ми смо стално под неким притиском. Они само кад виде да не могу ништа да учине, онда кажу ‘па нико ништа и не тражи’, а чим им се пружи мала прилика, одмах би девастирали Републику Српску и направили унитарну БиХ”

ИЗЈАВА Енвера Хоџаја само је потврда дугогодишње антисрпске политике која влада у региону, изјавио је данас српски члан Предсједиштва БиХ Милорад Додик.

„Тај антисрпски фронт постоји одавно. Њега су у различитим историјским околностима управо чинили они који су у окружењу Срба и српског народа”, казао је Додик за Танјуг поводом изјаве косовског вицепремијера Енвера Хоџаја да је у Хрватској, Македонији и Црној Гори разговарао о стварању „пакта против Србије”.

Према његовим ријечима, видљиво је и јасно да су Срби као народ другим народима кроз ослободилачке борбе давали слободу, а сада док се „самопроглашена, непризната држава Косово бави сепарацијом и уједињавањем са Албанијом”, они, како каже, себи дају за право да Србима држе предавање, што другима не би дозволили.

„Ми смо стално под неким притиском. Они само кад виде да не могу ништа да учине, онда кажу ‘па нико ништа и не тражи’, а чим се пружи мала прилика, одмах би девастирали Републику Српску и направили унитарну БиХ”, наглашава он.

Сама та концепција је, како каже, направљена још стотинама година уназад, а њена тежња је да Срби и Србија никада не постану важан, конструктивни фактор мира на Балкану.

Додик истиче да је јасно да је притисак на Србију континуиран и да се готово ни једна аргументација коју је Србија изнијела у односима са Приштином не схвата озбиљно.

„Од Приштине су захтјеване готово тривијалне ствари које су постале основа дјеловања међународног фактора који се показао као необјективан према Србији и Србима у цјелини”, оцјењује Додик и додаје да тај фактор једино покушава да Србе држи раздвојене, а све друге да уједини у поједине државе.

Он сматра и да је Запад креирао распад бивше СФРЈ, а да су резултат тога моноетничка Словенија и моноетничка Хрватска.

„Политика Запада се уопште не разликује од времена распада Отоманске империје, ни данас када на један овако софистициран начин покушава да пошаље поруку Србији и Србима гдје год да су, да је генерална политика у суштини антисрпска”, оцењује Додик.

Такви притисци на Србију се, каже, могу обуздати тиме што ћемо показати да смо свјесно друштво и рачунати на промјену контекста међународних односа.

„Мада од оних који су вијековима правили антисрпску концепцију не можемо ни очекивати ништа друго. Можемо само да свједочимо лажном пријатељству које се показује захтјевима за стално моделирање српске националне политике и српског народа”, каже Додик.

Он наглашава да ће бити веома важно оно што Србија већ сада чини, а то је, како каже, истрајавање у њеном идентитету, а да српски народ треба да покаже свијету и окружењу да је озбиљан и велики народ.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар