Федерација/БиХ

Додик: Бањалука ће одређивати коју ће Срби водити политику на нивоу БиХ, а не политичко Сарајево

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ: „СРБИ НЕ ЖЕЛЕ НАТО ГРАНИЦУ НА ДРИНИ“
  • „Је ли Караџић учествовао у нечему? Је ли донио неку одлуку? Је ли некога убио? Је ли донио одлуку о нападу на цивиле? Да они буду стријељани? Није нигдје. О чему је онда ријеч? Каква је то прича о колективној одговорности, о командној одговорности? Како онда Американци не одговарају за командну одговорност? Само ми одговарамо за командну одговорност“
  • „Апсурдна је ситуација да амерички предсједник Доналд Трамп упорно говори против НАТО-а, док амерички званичници када дођу на ове просторе врше притисак да се уђе у ту алијансу, као и када британске дипломате говоре – идите у ЕУ, а Британија из ње излази“
  • „Није било нимало лако зауставити преношење надлежности са Републике Српске на БиХ. Данашња БиХ није она дејтонска, него никаква Босна, у коју више нико не вјерује. БиХ је бачена у неку орбиту, Европљани вјерују да је припремају за ЕУ, а већина људи не вјерује у Босну. Не вјерују ни сами странци“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да српска репрезентација у Сарајеву никада није била јача и нагласио да ће Бањалука одређивати коју ће политику Срби водити на нивоу БиХ, а не политичко Сарајево.

Додик је рекао да власт на нивоу БиХ још није формирана јер бошњачка страна није била спремна и нема већину за коју они сматрају да је довољно стабилна.

„И они се, на неки начин, плаше да пусте нас унутра због система одлучивања и чињенице да су од пет делегата у Дому народа, који је кључни орган за доношење свих одлука, из моје партије четири“, рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а, за Телевизију „Пинк“.

Он је истакао да су, с друге стране, Срби и Хрвати направили своје политичке репрезентације у складу с Уставом и да су били спремни прије Нове године да формирају власт.

Додик је истакао да је очекивао да ће до краја марта бити формирана власт на нивоу БиХ и да је све указивало на то, појаснивши да је на нивоу БиХ немогуће да се направи коалиција него се на нивоу органа БиХ „све саставља“.

„То траје већ дуже вријеме и поприлично је заморно. Већ је то помало и досадило, на крају крајева“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, неће бити калкулација као у претходном периоду.

„До сада се калкулисало. Дођу странци, извуку једног, извуку двојицу и добијете као у претходне четири године власт која је потпуно подређена политичком Сарајеву. И сад враћамо ствар, сада је власт, Срби који долазе у Сарајево, су подређени и долазе из Бањалуке. Бањалука је та која одређује коју политику ћемо водити тамо, а не Сарајево“, рекао је Додик.

„Српски народ одавно не вјерује у исправност хашког трибунала“

Додик је уочи изрицања другостепене пресуде у Хагу бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу рекао да је могуће да побиједи „нека правда“, али да је одавно, као и српски народ, престао да вјерује у исправност тог суда који својим одлукама није дао основу за помирење у БиХ.

„Немогуће је да је само једна страна крива. Како да имате повјерење када је кажњено цјелокупно војно и политичко руководство, а са друге стране је Насер Орић, о чијим су звјерствима странци правили емисије још у току рата на Си-Ен-Ен-у, ослобођен у Хагу и у политичком суду у Сарајеву?“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Караџић је у жалбеном поступку, а низ питања је остало без одговора.

„Је ли Караџић учествовао у нечему? Је ли донио неку одлуку? Је ли некога убио? Је ли донио одлуку о нападу на цивиле? Да они буду стријељани? Није нигдје. О чему је онда ријеч? Каква је то прича о колективној одговорности, о командној одговорности? Како онда Американци не одговарају за командну одговорност? Само ми одговарамо за командну одговорност“, рекао је Додик за Телевизију Пинк.

Он је подсјетио да је након смрти Алије Изетбеговића пред јавност изашао тадашњи високи представник у БиХ Педи Ешдаун и рекао да је „смрт спријечила његово процесуирање“.

„Добро, онда је моје питање, зашто сте чекали да умре? Зашто га нисте процесуирали? Тако је и са (Фрањом) Туђманом. И онда хоће да вас натјерају да имате повјерење и на томе се све завршава“, рекао је Додик.

Он је навео да је у посљедње вријеме било изјава и од судија и од службеника Хашког трибунала да су нестали документи, докази и много шта друго.

„То је само поткријепило и ојачало наше неповјерење. Чињеница је да је тамо неко склањао доказе. Да је неко монтирао ствари. То није кажњиво. То је дозвољено. Поготово када се ради против Срба. Тако да ја том суду одавно не вјерујем“, закључио је Додик.

Другостепена пресуда првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу биће изречена сутра пред Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове у Хагу.

Ова пресуда биће изречена након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену одлуку, којом га је 2016. године Хашки трибунал осудио на 40 година затвора.

Првостепеном пресудом Караџић је проглашен кривим за „геноцид на подручју Сребренице 1995. године“, док је ослобођен оптужби за „геноцид у другим општинама у БиХ током 1992. године“.

Суђење Караџићу почело је у октобру 2009. године, а 24. марта 2016. године донесена је првостепена пресуда, на коју су се жалили и одбрана и тужилаштво.

Караџић је ухапшен у Србији 21. јула 2008. године и 30. јула пребачен у Хашки трибунал.

Додик: Срби не желе НАТО границу на Дрини

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Додик рекао је данас да у БиХ нема одлуке о НАТО-у јер не постоји јединствен став – Република Српска је јасно рекла да неће у Сјевероатлантски савез, док Хрвати и Бошњаци то желе.

Додик је нагласио да је апсурдна ситуација да амерички предсједник Доналд Трамп упорно говори против НАТО-а, док амерички званичници када дођу на ове просторе врше притисак да се уђе у ту алијансу, као и када британске дипломате говоре – идите у ЕУ, а Британија из ње излази.

„Као и Србија, још се опорављамо од НАТО бомбардовања. Перцепија наших људи је да су то људи који су дошли да нас побију. Како ми одједном да прихватимо ту врсту приче? Наравно, у неком рационалном смислу, то је огроман савез и не би требали да будете против њих или да се склоните из видокруга“, рекао је Додик за Телевизију Пинк.

Према његовим ријечима, Срби не желе НАТО границу на Дрини.

Он је навео да нека врста сарадње Србије и БиХ са НАТО-ом постоји у оквиру Партнерства за мир, али да то очигледно њима није довољно јер су Хрватска и Турска у НАТО-у и за Бошњаке и Хрвате је разумљиво да желе у тај савез.

Додик је поновио да је Народна скупштина Републике Српске донијела резолуцију којом се изјаснила о том питању и да позиција Српске о НАТО-у остаје непромијењена.

Додик: Давање новца за останак миграната – аларм за Српску

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је рекао да нико не зна колико има миграната у БиХ, те оцијенио да сама чињеница да Европа нуди озбиљан новац да ти мигранти остану, представља неку врсту аларма за Републику Српску.

„То је за нас нека врста аларма. Ми у Републици Српској смо рекли – у реду, нико их неће дирати, али их нећемо овдје ни угошћавати и смјештати у центре“, рекао је Додик за ТВ Пинк.

Према његовим ријечима, за сада је званичан податак о 4.000 миграната, али колико их је тачно у БиХ – нико не зна.

Он је оцијенио да је граница БиХ порозна и да је досадашња власт у Сарајеву игнорисала чињеницу што мигранти пролазе, те да се сада виде лоши ефекти такве, неодговорне политике.

Додик је нагласио да се види да ту постоје неке друге тенденције, које нису само хуманитарног карактера, него и питање гдје се стационирају.

Он је навео да су мигранти претежно смјештени у Федерацији БиХ, у области Бихаћа, гдје су починили много насиља и пљачки, па је и локално становништво веома узнемирено и тражи помоћ.

Говорећи о нападу на двије џамије на Новом Зеланду и повезивању нападача са Србима, Додик је оцијенио да је ријеч о политизацији и да то раде српске комшије из региона.

Он је додао да БиХ има једног потпуно неодговорног амбасадора, муслимана, у Аустралији, који покрива Нови Зеланд, који је „потрчао“ да објасни оно што су неки видјели – имена ликова из српске историје исписана на оружју нападача.

„Онда нам кажу да ми треба заједно са њима да живимо, а они не пропуштају прилику да оклевећу Србе и поставе их у негативан контекст, у жељи да се према Србима предузимају што негативније посљедице“, рекао је Додик.

Говорећи о БиХ, Додик је навео да није било нимало лако зауставити преношење надлежности са Републике Српске на БиХ, те оцијенио да данашња БиХ није она дејтонска, него „никаква Босна“, у коју више нико не вјерује.

„БиХ је бачена у неку орбиту за коју Европљани вјерују да је припремају за ЕУ, а већина људи не вјерује у Босну. Не вјерују ни сами странци“, рекао је Додик.

Туристички сентри РС су Андрићград, Јахорина и  Требиње

Говорећи о туристичком потенцијалу Српске, Додик је нагласио да је лоцирано неколико туристичких центара, међу којима Андрићград, Јахорина, Требиње, а потенцијале имају и Зворник, Бијељина и Бањалука.

Он је рекао да Јахорина привлачи велики број људи не само зими, него и љети и има шта да понуди, док је у Вишеграду, којем је пријетио одлив становништва, уз помоћ режисера Емира Кустурице направљен Андирћград, који је прошле године регистровао 400.000 посјетилаца.

„Вјерујем, да није било Андрићграда, Вишеград би изгубио знатан број свог становништва. Андрићград је утицао не само да се остане, него да се народ почео и враћати“, каже Додик.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар