Федерација/БиХ

Додик: Бошњаци морају да покажу бољи однос према Хрватима и сензибилност са Србима

„ГЛАСУ АМЕРИКЕ“ РЕКАО: ВЛАСТ И ОПОЗИЦИЈА У РС СУ САГЛАСНЕ ДА СЕ НЕ ИДЕ ПУТЕМ КА НАТО
  • „Никада нисмо успјели, ни послије Дејтона, да направимо базични договор три народа. Зато мислим да је међународни фактор остао предуго“
  • „Овдје је направљена квазиполитичка елита која нема снаге да носи процес и зато смо у застоју“
  • „Мени је Комшић у неким стварима симпатичан и лијепо звучи, са становишта ваших вриједности, да је он представник неке грађанске приче, али Хрвати су ми показали да је он изабран искључиво на мјестима гдје масовно живе Бошњаци. И што је још један апсурд, ја то нисам ни примијетио, да је Комшић добио више гласова него Џаферовић“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је БиХ у застоју јер не постоји базични договор три народа и јер је направљена квазиполитичка елита која нема снаге да носи процесе.

„Не желим ништа лоше да кажем, али ми смо овдје силом међународног уговора згурани. Речено је, ево оваква је сад Босна, дејтонским направљена, е, сад, ви се ту борите за своја права. Ми никада нисмо успјели, ни послије Дејтона, да направимо базични договор три народа. Зато мислим да је међународни фактор остао предуго“, рекао је Додик за „Глас Америке“.

Он наводи да је међународни фактор највише био потребан да би направио квалитетне политичке елите које су могле да носе процесе.

„Овдје је направљена квазиполитичка елита која нема снаге да носи процес и зато смо у застоју“, наглашава Додик.

Наводећи да је ова БиХ још конципирана на Уставу у којем пише три конститутивна народа, Додик пита да ли Жељко Комшић, који је изабран за хрватског члана Предсједништва БиХ, има легитимитет те конститутивности и како договарати у том погледу неке ствари, како ићи даље?

„Мени је Комшић у неким стварима симпатичан и лијепо звучи, са становишта ваших вриједности, да је он представник неке грађанске приче, али Хрвати су ми показали да је он изабран искључиво на мјестима гдје масовно живе Бошњаци. И што је још један апсурд, ја то нисам ни примијетио, да је Комшић добио више гласова него Џаферовић“, каже Додик.

Он истиче да одатле произлази како доћи до повјерења кад Хрвати немају повјерења у Комшића и ту њихову причу.

„Не желим да неко погрешно разумије, али, ево, погледајте, ја долазим у Предсједништво као представник Републике Српске и српског народа, то је тако дефинисано Уставом, носим у себи огромну подршку коју имам“, наглашава Додик.

Он каже да су Бошњаци морали да због будућности ове земље покажу више односа према Хрватима у политичком смислу, као и сензибилност са Србима, да сједну и нађу заједнички језик.

„Мислим да су Бошњаци у томе гријешили. Наравно да су они највећи и најстрадалнији народ, и остали народи су страдали, али су морали да због историјске будућности ове земље покажу више односа према Хрватима и сензибилност са Србима“, сматра Додик.

Он додаје да је историја овдје кључна, и повјерење, и све.

„Мислим да једнако као што ми Срби морамо, или сви заједно, да покушамо да дамо одговор на то који су разлози, услови, да ми ту будемо, у тој БиХ. И Бошњаци и Хрвати морају да дају те неке сличне, базичне одговоре“, наводи Додик.

Говорећи о европском путу БиХ и недавној посјети Бриселу чланова Предсједништва БиХ, Додик наводи да су од највиших европских званичника добили увјеравање да разумију да је БиХ у проблему, али да чекају да се ураде неке ствари у БиХ, да би они могли да испуне своју форму, јер не могу бланко ништа да учине.

Додик је рекао да је био застој на европском путу, али да су саговорнике увјерили да је и у Републици Српској и на заједничком нивоу БиХ сада све договорено што се тиче тих техничких питања и да је преостало само превођење у форму која иде према Европској комисији.

„Увјерен сам да ће то брзо бити завршено, не могу да лицитирам то је тад, али оно што је за мене важно је да су они из чисто пријатељских разлога, готово сви су то рекли ако је то била тема разговора – молимо вас, покушајте то да урадите што је могуће прије да ова Европска комисија има прилику да направи мишљење по основу Упитника, а за то треба два-три мјесеца“, каже Додик.

Наводећи да ће ова Европска комисија бити до новембра, Додик је истакао да БиХ не би требало да испусти ту прилику и да се он залаже да се то достигне.

„Апелујем на све који раде на томе да то ураде. Ја сам за то да они који раде на том питању превођења, ништа друго не раде, само то, и да ангажујемо још сто људи за то ако је то потребно“, поручио је Додик.

Говорећи о НАТО-у, Додик је поновио да је Народна скупштина Републике Српске одлучила да Српска треба да заступа политику неутралности не само према НАТО-у, него према било којој војној асоцијацији.

Он је истакао да се у Српској то гледа кроз призму историјског памћења, искуства и много чега другог, па и увјерења да у данашње вријеме НАТО није само одбрамбени систем, него и политичка организација и систем и да Република Српска с тим у вези није имала баш позитивна искуства.

Према Додиковим ријечима, и онда када то нису морали, представници НАТО-а су саопштењима или нечим другим доносили конфузију у БиХ.

„Постоји општи консензус и власти и опозиције да се тај пут заустави и да се тим путем више не иде“, истакао је Додик.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар