Видео Федерација/БиХ

Додик: Бошњаци не могу да поднесу да постоје Република Српска и српска политичка воља

„ПОСЕБНО НЕ МОГУ ДА ПОДНЕСУ МИЛОРАДА ДОДИКА И КРАЈЊИ ЦИЉ ИМ ЈЕ ИНТЕРВЕНЦИЈА ИЗ СВИЈЕТА“
  • „Не могу да поднесу ни Драгана Човића и ХДЗ БиХ који јасно кажу да их неће више мајоризовати. Одједном Човић који се брани од мајоризације, која је присутна свакодневно у Федерацији БиХ, постаје проблем и онда неко каже да смо сви заједно проблем. Не може се водити политика на бази мајоризације“
  • „Бошњаци желе да рашчисте ствари са Хрватима, а онда да пређу на Републику Српску кроз концепт један грађанин један глас. Бошњаци би као већина у БиХ, када би срушили Српску, ФБиХ и кантоне, те када би БиХ била састављена од општина, изабрали своје Србе и Хрвате, поставили их у Сарајеву и не би било никакве могућности заштите српских националних интереса, а то значи ни заштите културе, вјере, писма, језика и свега другог што припада идентитету нашег народа“
  • Хрвати доказују да су за Комшића највише гласали Бошњаци и да су изабрали себи подобног Хрвата. Комшић ужива у апстрактној позицији у којој не постоје Срби, Хрвати и Бошњаци, него само грађани, а то је најближе томе да постоје само Босанци“
  • „Ми Срби у БиХ морамо да политички рјешавамо српско национално питање у БиХ које је нападнуто. Мој рад у заједничким институцијама треба гледати кроз призму одговорности према Српској и српском националном и државном програму“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да је крајњи циљ блокаде формирања власти на нивоу БиХ интервенција међународне заједнице и да буду делегитимисани српски и хрватски национални интереси чиме би као доминантна била постављена воља бошњачке политичке елите која би одређивала како ће се развијати ситуација у БиХ.

„Они /Бошњаци/ не могу да поднесу да постоји Република Српска и српска политичка воља, а поготово не могу да поднесу Милорада Додика. Не могу да поднесу ни Драгана Човића и ХДЗ БиХ који јасно кажу да их неће више мајоризовати. Одједном он /Човић/ који се брани од мајоризације, која је присутна свакодневно у Федерацији БиХ /ФБиХ/, постаје проблем и онда неко каже да смо сви заједно проблем. Не може се водити политика на бази мајоризације“, поручио је Додик.

„Алија је указивао муслиманима да формирају државе на бази шеријата тамо гдје су већина“

Према његовим ријечима, Бошњаци желе да рашчисте ствари са Хрватима, а онда да пређу на Републику Српску кроз концепт један грађанин један глас.

„Бошњаци би као већина у БиХ, када би срушили Српску, ФБиХ и кантоне, те када би БиХ била састављена од општина, изабрали своје Србе и Хрвате, поставили их у Сарајеву и не би било никакве могућности заштите српских националних интереса, а то значи ни заштите културе, вјере, писма, језика и свега другог што припада идентитету нашег народа“, рекао је за АТВ Додик, који је и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Он је подсјетио да је ратни политички вођа Бошњака Алија Изетбеговић написао да муслимани треба да се уздрже у друштвима гдје су мањина, а да тамо гдје су већина формирају своје државе на бази шеријата. „Касније је рекао да је довољна чак и релативна већина да се то спроведе“, навео је Додик.

Додик је поручио да се у овој земљи може живјети искључиво уколико се сви уважавају.

Он је оцијенио да је бесмислена БиХ која не може да формира власт.

„Ми смо спремни, али они то не желе. Ми нећемо никога притискати и не могу да очекују да ћемо прихватити њихове услове“, истакао је Додик.

Он је оцијенио да је Српска имала већу штету него корист и од Савјета министара у техничком мандату и да се то видјело у причама о паравојсци и другим сличним стварима.

„Српска је била у одбрамбеном ставу цијеле четири године. Није завршен ниједан посао од важности за Српску који је захтијевао имало подршке БиХ у смислу процедура. Четири-пет година стоји сагласност која се тиче изградње ауто-путева. Са `Гаспромом` смо све договорили у вези са изградњом крака гасовода према Српској, а онда нисмо добили сагласност Савјета министара да само прокопамо испод Дрине трасу за цјевовод“, нагласио је Додик.

„Срби у Савјету министара и у извршним тијелима БиХ не буду легитимно представљени“

Он је рекао да је политички блок који предводи на изборима добио мандат народа и истакао да ће покушати да досадашњи приступ Савјета министара промијени да би нови сазив радио и у интересу Српске.

„Ми бисмо вољели да Савјет министара врло брзо почне да ради, да коренспондира са Предсједништвом, да раде оба дома Парламентарне скупштине БиХ и да покушамо да дођемо до консензуса бар на важним питањима“, поручио је српски члан Предсједништва.

Додик је рекао да је са осталим члановима Предсједништва БиХ – Жељком Комшићем и Шефиком Џаферовићем-  у почетку више разговарао у покушају да нешто позитивно направи, али да је очигледно да су се међусобно удаљили када је ријеч о отвореним темама и проблемима.

На питање зашто је рекао да је завршио односе са Комшићем, који је претходно проблематизовао обиљежавање важних датума за Српску, Додик је напоменуо да је Комшић на ту позицију дошао на бази неколико сумњивих процеса и да Хрвати, чији је наводни представник, оспоравају његов легитимитет, доказујући да су за њега највише гласали Бошњаци и изабрали себи подобног Хрвата.

Он је оцијенио да је у Комшићевој политици видиљива велика наклоност према политичком Сарајеву, а не бављење интересима Хрвата у БиХ.

Према његовим ријечима, Комшић ужива у апстрактној позицији у којој не постоје Срби, Хрвати и Бошњаци, него само грађани, наводећи да је то најближе томе да постоје само Босанци.

„Народи у БиХ су увијек били на различитим странама у историјским процесима и то је ушло у односе међу људима, али пред нама је први циљ да обезбиједимо мир и стабилност и то чинимо. Ми нисмо допринијели ескалацији насиља свих ових година, без обзира што су покушавали да елиминацијом наших политика елиминишту Српску. Дошли смо у позицију да Срби у Савјету министара и у извршним тијелима на нивоу БиХ не буду легитимно представљени“, рекао је Додик.

„Бошњаци су изабрали да нема формирања власти на нивоу БиХ“

Он је поручио да је БиХ изведена земља и да су њени главни фактори по Уставу и Дејтонском споразуму два ентитета и три народа, али да се то не уважава.

„Народи су изабрали своје представнике и тиме је све завршено. Треба формирати власт на нивоу БиХ коју ће представљати легитимно изабрани представници конститутивних народа, иако је неко одлучио супротно“, каже Додик.

Додик, који је предсједник СНСД-а, рекао је да је и посљедњи разговор са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем о формирању власти био празан, као и неки ранији њихови разговори.

„Ти разговори никуда не воде. Бошњаци су изабрали да нема формирања власти на нивоу БиХ и навели као разлог неусвајање Акционог плана за чланство у НАТО /МАП/. Они то форсирају јер је Турска чланица НАТО-а. НАТО је у протеклом рату био на страни Бошњака и то њих мотивише за ту причу“, навео је Додик.

Он је истакао да ради у Сарајеву првенствено због одговорности према Републици Српској, српском народу и СНСД-у.

„То ме обавезује да афирмишем интересе Српске и Срба. Ми Срби у БиХ морамо да политички рјешавамо српско национално питање у БиХ које је нападнуто. Мој рад у заједничким институцијама треба гледати кроз призму одговорности према Српској и српском националном и државном програму“, рекао је Додик.

„Српска се одлучила за војну неутралност и тај став неће бити промијењен“

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да став Републике Српске о војној неутралности неће бити промијењен и да нема политичког представника Српске који би зарад формирања власти на нивоу БиХ и учешћа у њој прекршио резолуцију Народне скупштине Републике Српске којом је проглашена неутралност.

„Ја то сигурно нећу учинити“, рекао је Додик, који је и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Он је истакао да је некада раније у Српској, с обзиром на међународни контекст, постојао став да се иде путем евроатлантских интеграција, али да се ситуација у међувремену промијенила, што је потпуно нормално.

„Српска се одлучила за војну неутралност и тај став неће бити промијењен“, рекао је Додик вечерас за АТВ.

Он је поновио да и ставови Европске комисије говоре да приступање НАТО-у није услов да БиХ добије статус кандидата за чланство у Европској унији, иако се бошњачки политичари труде да у вези с тим прикажу странцима да „Додик стално нешто опструише“.

„Има много чланица ЕУ које нису у НАТО-у. Такође, нико из НАТО-а није присиљавао некога за чланство у том савезу. Они јасно кажу да је то ствар наше воље“, објаснио је Додик.

„НАТО није и не смије бити тема европског пута БиХ“

Он је упитао због чега се национални план за чланство у НАТО-у, на чијем се усвајању инсистира у Сарајеву, зове тако ако не подразумијева чланство.

„То значи да сте већ прихватили чланство. Ми тражимо да нам дају план за сарадњу као што има Србија, а не желимо да то буде чланство у НАТО-у. Али, њима то није довољно“, каже Додик.

Према његовим ријечима, Хрвати желе чланство у НАТО-у, али они разумију ствари и инсистирају на томе да приоритети буду обрнути и да прво буде формирана власт, а потом ће свакако бити разговарано и о НАТО-у.

„Разумљиво је што Бошњаци и Хрвати желе реализацију Акционог плана за чланство у НАТО /МАП/, али и Срби морају бити схваћени када не желе чланство у овом савезу. НАТО није и не смије бити тема европског пута БиХ“, поручио је Додик.

Он је подсјетио и да је комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан, када је крајем марта дошао у Сарајево, рекао: „Немојте мене убјеђивати о НАТО-у, јер моја земља /Аустрија/ није чланица овог савеза“.

„Није, као што није ни шефа Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарка /Шведска/. НАТО није европска вриједност“, рекао је Додик.

Он је истакао да је и предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао да ће доћи у БиХ када буде формирана власт.

„Сви разговори које водимо, чак и са представницима НАТО-а, иду за тим да се каже да је чланство у овом савезу наша ствар. Нико не присиљава Србију да буде члан, иако има добре односе са НАТО-ом и не бјежим од неке врсте сарадње са овим савезом“, рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар