Федерација/БиХ

Додик: Бошњаци нису имали мит, па покушавају да га направе од Сребренице, али је то лажни мит

ПОЧЕЛА МЕЂУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА „СРЕБРЕНИЦА, СТВАРНОСТ И МАНИПУЛАЦИЈЕ“
  • Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад ДОДИК: „Трајна је обавеза Републике Српске утврђивање потпуне истине о догађајима у Сребреници и око ње од 1992. до 1995. године, а да би то било постигнуто, ратни догађаји морају бити посматрани у цјелини. Немогуће је да је истина о дешавањима у Сребреници концентрисана само на седам дана у јулу 1995. године, како су то креирали представници међународне заједнице. За истину је неопходно сагледати цијели рат, страдања свих народа, али и историјске процесе“
  • „Муслимани су већ 1992. године говорили о геноциду, а на основу тога и медијских лажи Срби су сатанизовани. Сребреница је постала тема о којој се прича тек након доласка бившег високог представника Педија Ешдауна у БиХ. Одједном су се сјетили да од тога направе мит… БиХ је из наметнутих манипулација о Сребреници неуспјели пројекат. Република Српска има јасну политику и сигурно је да не смије изгубити дио снаге и аутономије коју има, јер без државе, српски народ је страдао“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да задатак и трајна обавеза Републике Српске мора бити утврђивање потпуне истине о догађајима у Сребреници и око ње од 1992. до 1995. године, а да би то било постигнуто, ратни догађаји морају бити посматрани у цјелини.

„Немогуће је да је истина о дешавањима у Сребреници концентрисана само на седам дана у јулу 1995. године, како су то креирали представници међународне заједнице. За истину је неопходно сагледати цијели рат, страдања свих народа, али и историјске процесе“, рекао је Додик у обраћању на Међународној научној конференцији о теми „Сребреница, стварност и манипулације“, која се данас и сутра одржава у Бањалуци, а окупила је еминентне стручњаке из Русије, САД, Њемачке, Израела, Италије, региона и БиХ.

Он је истакао да је неопходно утврдити чињенице, а да се не треба бавити интерпретацијама догађаја, као што неки чине.

„За истину никада није касно и зато о њој морамо говорити, али и организовати научне скупове као што је овај. Они који су починили злочине морају одговарати, али се нико не смије бавити манипулацијама као у случају Сребренице“, додао је Додик.

Он је нагласио да је Сребреница постала тема о којој се прича тек након доласка бившег високог представника Педија Ешдауна у БиХ.

„Одједном су се сјетили да од тога направе мит, а Бошњаци га нису имали, па покушавају да га изграде од Сребренице. То је лажни мит, он не постоји, већ ужасно тешко страдање које показује сву голготу и окрутност рата“, истакао је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ каже да осуђује злочине и подсјећа да нису одговарали они који су их починили над Србима у сребреничкој регији, Сарајеву и осталим мјестима.

„Злочинци попут Насера Орића и осталих нису одговарали. Зато, нажалост, не можемо причати ни о правди, ни помирењу“, рекао је Додик.

Он је навео да је о свему важно имати историјску верификацију и интерпретацију чињеница, иако се приче о Сребреници у свијету и БиХ покушавају сачувати доношењем закона о забрани негирања гноцида.

„Наравно да нећемо допустити да у БиХ буде усвојен овакав закон. Република Српска је поништила извјештај бивше комисије о Сребреници и формирала нову комисију која се бави утврђивањем истине“, подсјетио је Додик.

Он је напоменуо да се Српска мора научним скуповима и аргументима борити за истину за коју никада није касно.

„Нажалост, у извјештајима о Сребреници из јула 1995. године нигдје се не помињу Срби којих је на том подручју у рату страдало више од 3.000″, рекао је Додик и подсјетио да је у претходном рату страдало 29.000 Срба.

Он је подсјетио да су муслимани већ 1992. године говорили о геноциду, а на основу тога и медијских лажи Срби су сатанизовани.

„БиХ је из наметнутих манипулација о Сребреници неуспјели пројекат. Република Српска има јасну политику и сигурно је да не смије изгубити дио снаге и аутономије коју има, јер без државе, српски народ је страдао“, закључио је Додик.

На конференцији и стручњаци из Русије, САД, Њемачке, Израела и Италије

Међународна научна конференција о теми „Сребреница, стварност и манипулације“ почела је у Бањалуци гдје ће данас и сутра наступити еминентни стручњаци из Русије, САД, Њемачке, Израела, Италије, региона и БиХ с циљем утврђивања истине о ратним догађајима у Сребреници и околини од 1992. до 1995. године.

Скупу, који се одржава у просторијама Академије наука и умјетности Републике Српске, присуствују и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, као и представници Републичког центра за истраживање рата и организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рада.

Након конференције планирано је штампање зборника радова од 800 страница који ће обухватити 48 реферата 52 аутора.

Предсједник Организационог одбора конференције Милован Милутиновић, који је и предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске /ВРС/, рекао је раније да ће током скупа посебна пажња бити посвећена догађајима у Сребреници из 1995. године.

Организатори скупа су Организација страјешина ВРС, Независни универзитет Бањалука и Институт за истраживање српских страдања у 20. вијеку.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар