Федерација/БиХ

Додик: Брисел пут ка ЕУ не условљава кретањем БиХ ка НАТО

И ЗВАНИЧНИЦИМА ЕУ ПРЕНИО ДА ЋЕ СРПСКА ПОВОДОМ КОСОВА “ПРАТИТИ СТАВ СРБИЈЕ“
  • „У БиХ су главни послови формирање власти. Без формирања нових органа није могуће одржати ту динамики. Говорили смо о разликама везано за МАП и НАТО. Мислим да о томе треба да дискутујемо у БиХ“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Бриселу да су имали позитивне састанке са комесаром за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом, Жан-Клодом Јункером, предсједником Европске комисије, те Доналдом Туском, предсједником Европског савјета.

„Данас смо имали квалитетне састанке са Јункером и Ханом и сада са Туском. Сви су били добри, размијенили смо мишљења о најважнијим питањима. Најважније питање за БиХ и ЕУ је достављање Упитника, и вјерујемо да позитивно мишљење може помоћи да нам се да статус кандидата“, каже Додик.

Додик истиче да је главно питање у БиХ формирање власти.

„У БиХ су главни послови формирање власти. Без формирања нових органа није могуће одржати ту динамики. Говорили смо о разликама везано за МАП и НАТО. Мислим да о томе треба да дискутујемо у БиХ. Ја сам схватио да пут ка ЕУ, што се њих тиче, није условљен МАП-ом и НАТО“, рекао је Додик.

Додик каже да ће Република Српска пратити став Србије по питању Косова.

„Што се тиче Косова, имамо различита мишљења. Српска ће пратити став Стбије. Сматрам да је то унутрашње питање Србије и да треба да се ријеши дијалогом Београда и Прштине“, каже Додик и додаје:

„Позвали смо све предсједнике из регије, осим Косова, да дођу у БиХ да говоримо о питањима која смо данас овдје покренули“.

„Европа поштује систем индивидуалних права, али то је у БиХ тешко могуће. Састоји се од два ентитета и три народа и ствар је нашег договора. Сви јединствено кажемо да је неопходно да дође до ревизије изборног законодавста. Три народа имају другачији поглед, али нико не спори да је потребна реформа. То је задатак на којем ћемо морати да радимо“, каже Додик.

Састанцима су присуствовали и чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић.

(АТВ)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар