Федерација/БиХ

Додик, Човић и Изетбеговић постигли договор који отвара врата новом Савјету министара БиХ

НА ТРАЖЕЊЕ СПРСКОГ ЧЛАНА ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ – СВЕ ТРЕБА ДА ЗАВРШИ У НАРЕДНИХ 30 ДАНА
  • Драган ЧОВИЋ: За нас је од кључног значаја што је у заједничкој изјави, а заправо програму рада будућег Вијећа министара и парламентарне већине на државној разини, као приоритет  назначено спровођење пресуда домаћих и европских судова који се односе на Изборни закон БиХ
  • Милорад ДОДИК: Договорили смо да ће се сарадња са НАТО и интеграција одвијати у складу са Уставом и законима, уважавајући све релевантне нивое власти у оквиру БиХ, да ће се одвијати у оквиру релевантних одлука Предсједништва, Парламентарне скупштине и Савјета министара
  • Бакир ИЗЕТБЕГОВИЋ: МАП је активиран прије девет година, сада је на нама којом ћемо брзином и којим садржајем слати планове, програме и извјештаје према НАТО-у. Нисам оптимиста да ће се пуно урадити у сљедеће три године

МИЛОРАД Додик, лидер СНСД-а, Драган Човић, лидер ХДЗ-а, и Бакир Изетбеговић, лидер СДА, постигли су договор о формирању Савјета министара Босне и Херцеговине.

Договорили су и потписали и Принципе за формирање власти на нивоу Босне и Херцеговине.

На састанку у Сарајеву, у организацији делегације Европске уније у БиХ и у присуству Ларса Гунара Вигемарка.

Драган Човић је поводом договора рекао:

Изражавам задовољство што је упорно инсистирање хрватске стране на дијалогу и договору уродило плодом, остварујући напредак који ће, надам се, коначно омогућити да изборни побједници успоставе власт. Упорно залагање за журно формирање власти истакнути је и препознати приоритет нашега рада, који успоставља темељ за даљњи развој и напредак Босне и Херцеговине“.

Он је посебно нагласио: „За нас је од кључног значаја што је у заједничкој изјави, а заправо програму рада будућег Вијећа министара и парламентарне већине на државној разини, као приоритет јасно назначено провођење пресуда домаћих и европских судова који се односе на Изборни закон Босне и Херцеговине, а како би се осигурала уставна и институционална равноправност народа и грађана, као и њихово легитимно представљање у сукладности с изборном вољом“. 

Додик: Учинили смо све да заштитимо уставну позицију Републике Српске

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је након девет мјесеци разговора постигнут споразум СНСД-а, ХДЗ-а и СДА да се за 30 дана формира Савјет министара.

Учинили смо све да заштитимо уставну позицију Републике Српске. Ово је био непотребни застој свих ових девет мјесеци”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву.

Он је навео да се овом одлуком деблокира рад Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и да је створена нова динамика у оквиру БиХ у вези са радом институција на заједничком нивоу, а прије свега за европске интеграције.

Овај споразум није био лак и прилика је да Савјет министара буде формиран. Очекујем подршку јавности у Српској и БиХ да што прије дође до спровођења”, рекао је Додик.

О захтјеву СДА да се у споразумијевању и договарању, по њима, обезбиједи и упути НАТО-у такозвани национални план за чланство, Додик је рекао да ће се сарадња одвијати у складу са Уставом и законима, уважавајући све нивое власти.

Ми смо се у вези са тим договорили у оквиру формулације која се може наћи у оквиру тачке три, гдје смо рекли да ће се сарадња и интеграција одвијати у складу са Уставом и законима, уважавајући све релевантне нивое власти у оквиру БиХ, да ће се наставити сарадња, што ми никада нисмо ни спорили, са НАТО-ом и да ће се у оквиру релевантних одлука Предсједништва, Парламентарне скупштине и Савјета министара одвијати та сарадња”, рекао је Додик.

Он је рекао да ће досадашњи рад комисије за сарадњу са НАТО-ом, коју формира Савјет министара, предлагати одлуке које ће доносити Предсједништво и Савјет министара.

Додик је рекао да, са становишта позиција које су обезбијеђене кроз овај члан, мисли да су створени сви услови да се приступи одлучивању у оквиру Предсједништва и да, у консултацијама помињани кандидат за предсједавајућег Савјета министара, може да буде именован релевантном одлуком Предсједништва.

Ако не буде формиран Савјет министара у року од 30 дана, то значи, додао је он, да је БиХ у дубокој кризи и СНСД ће блокирати рад свих институција.

Изетбеговић: Додик је тражио да све буде завршено за мјесец, можда буду и два

Лидер СДА Бакир Изетбеговић изјавио је послије постигнутог договора о формирању Савјета министара да је направљен добар политички оквир.

„Он је отприлике трасирао шта ћемо то радити сљедеће три или четири године. Ту је фактички све садржано што је потребно овој земљи: интеграцијски процеси када су у питању прије свега ЕУ, а и НАТО, помоћ да се економија снажније покрене, изградња масовне инфраструктуре, брига о повратницима, борба против корупције“, рекао је Изетбеговић.

Према његовим ријечима, лидер СНСД Милорад Додик је тражио рок од мјесец дана у којем би требало да се покуша да се одблокира рад Парламентарне скупштине БиХ, стартује формирање Савјета министара БиХ и Федералне владе паралелно, а у ходу би требало да се ријеше и остали детаљи који нису садржани у споразуму.

„Рок од мјесец дана је прекратак. Рокови се задају, па се мало и продуже, али је битно ту ствар завршити у сљедећих мјесец-два дана“, рекао је Изетбеговић.

Иако је у споразуму наведено да ће се наставити сарадња с НАТО-ом у дефинисаном оквиру, Изетбеговић каже да ће то кретање бити успорено у сљедеће три године, али да је битно да се задрже тренд и оквир.

„МАП је активиран прије девет година, сада је на нама којом ћемо брзином и којим садржајем слати планове, програме и извјештаје према НАТО-у. Нисам оптимиста да ће се пуно урадити у сљедеће три године“, рекао је Изетбеговић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар