Федерација/БиХ

Додик: Декларација СДА води ка томе да Српска прогласи независност и уједини се са Србијом

„У БиХ ВИШЕ НИЈЕ МОГУЋ РАТ, АЛИ ЈЕ МОГУЋА ОДЛУКА О НЕЗАВИСНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“
  • Ако неко мисли да не треба да буде Република Српска, а они мисле, онда је сасвим логично да Српска мора да гради свој пут. Он је једино могућ да се прогласи независност и уједињење са Србијом
  • Да није било НАТО, који је два пута бомбардовао српски народ, данас би Република Српска била независна држава
  • „Сви у Србији требало би да се окупе око руководства и Вучића и учине све да снажна Србија изађе на међународни план и бори се за рјешавање питања Косова и Метохије у свом интересу. Што се тиче идеје да се сви проблеми на западном Балкану рјешавају у пакету, сматрам да су питања Републике Српске и Косова и Метохије повезана, јер су суштинска питања српског народа. Примарно државно питање Србије јесте Косово и Метохија, али примарно национално питање је Република Српска у којој живи милион Срба“
  • „Од Вучића ћу тражити да Србија у складу са Дејтонским споразумом гарантује постојање Републике Српске и тако покаже да су све пријетње Бакира Изетбеговића празне приче

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је декларација СДА општемуслиманска декларација која води ка томе да Република Српска треба да прогласи независност и уједини се са Србијом.

„То није декларација СДА, већ муслиманска декларација. Све политичке партије, невладине организације и удружења, сви стоје иза тога и желе да нестане Република Српска. Ако неко мисли да не треба да буде Република Српска, а они мисле, онда је сасвим логично да Српска мора да гради свој пут. Он је једино могућ да се прогласи независност и уједињење са Србијом“, рекао је Додик за Телевизију Прва.

Додик је нагласио да у БиХ више није могућ рат, али да је могућа одлука о самосталности Републике Српске.

Он је напоменуо да се у протеклом рату у БиХ НАТО ставио на страну муслиманске стране и да није било њихове интервенције, која је креирала услове за долазак Дејтонског мировног споразума, питање је на који начин би се све то данас одвијало.

„Да није било НАТО-а и те врсте притиска и бомбардовања, данас би Република Српска била независна држава“, рекао је Додик, те подсјетио да је НАТО два пута бомбардовао српски народ.

За Републику Српску, каже Додик, није опција прикључење Алијанси, али не искључује сарадњу са тим војним савезом.

Додик је поновио да БиХ, какву су креирали странци, не може да постоји јер су све вријеме манипулисали.

Он је уочи данашњег састанака представника Републике Српске са предсједником Србије Александром Вучићем у Београду рекао да ће се покушати политички дјеловати, те указао на важност Србије која једина у региону има способност да гарантује мир.

Додик је навео да ће од Вучића тражити да Србија у складу са Дејтонским споразумом гарантује постојање Републике Српске и тако покаже да су све пријетње Бакира Изетбеговића празне приче.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Додик је навео да би сви у Србији требало да се окупе око руководства и Вучића и учине све да снажна Србија изађе на међународни план и бори се за рјешавање питања Косова и Метохије у свом интересу.

На питање шта мисли о идеји да се сви проблеми на западном Балкану рјешавају у пакету, Додик је навео да су питања Републике Српске и Косова и Метохије повезана, јер су суштинска питања српског народа.

„Примарно државно питање Србије јесте Косово и Метохија, али примарно национално питање је Република Српска у којој живи милион Срба“, рекао је Додик.

Додик је упозорио и да је велика опасност за БиХ повратак некадашњих бораца Исламске државе из Сирије, а према подацима реч је о чак 500 бивших терориста и њихових породица.

Додик је оцијенио да је декларација СДА Бакира Изетбеговића позив на дефинитивни распад БиХ и да ће, уколико је покуша спровести у пракси, одговор бити активација и афирмација права на самоопредјељење Републике Српске.

Додик је за портал Срба из Македоније „срби.мк“ рекао да је ова декларација, усвојена прошлог викенда на Конгресу СДА, модификована верзија Исламске декларације Алије Изетбеговића прилагођена данашњих политичким условима.

Он је поновио да реализацијом овог програма Бошњаци желе да успоставе доминацију у целој БиХ, формирају републику и на тај начин елиминишу уставни принцип на којем се темељи данашња БиХ – два ентитета и три народа.

„Нама су јасно послали поруку да ми нисмо добродошли у БиХ али у таквој, њиховој БиХ ни ми нећемо да будемо“, рекао је Додик.

Додик, који је и лидер СНСД, поручио је да ће као одговорна политичка странка покушавати да сачува мир и одрживост постојећих међународних договора.

„Али, ако муслиманске странке покушају да ову декларацију спроведу у пракси, наш одговор ће бити активација и афирмација права на самоопредјељење Републике Српске. Међународни пакт о људским правима и слободама саставни је дио устава БиХ и у њему стоји да народи имају право на самоопредјељење“, истакао је Додик.

Говорећи о јединству Срба у региону, Додик, који је заједно са предсједником Србије Александром Вучићем креатор националног, политичког и заједничког дјеловања свих релевантних политичких снага Срба у региону, каже да је много енергије уложено да се успостави заједничка политика.

Он је навео да је из Македоније укључена Демократска партија Срба у Македонији, те истакао сарадњу коју има са лидером српског народа у Македонији Иваном Стоилковићем и изразио наду да ће се још интензивније наставити у наредном периоду.

„Искрено се надам скорашњем повратку у власт Демократске партије Срба како би могли да остваримо све наше обећане пројекте и да у реализацију таквих пројеката укључимо и Србију која изузетно помаже нашем народу овде у Републици Српској“, рекао је Додик.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар