Federacija/BiH

Dodik: Deklaracija SDA vodi ka tome da Srpska proglasi nezavisnost i ujedini se sa Srbijom

„U BiH VIŠE NIJE MOGUĆ RAT, ALI JE MOGUĆA ODLUKA O NEZAVISNOSTI REPUBLIKE SRPSKE“
  • Ako neko misli da ne treba da bude Republika Srpska, a oni misle, onda je sasvim logično da Srpska mora da gradi svoj put. On je jedino moguć da se proglasi nezavisnost i ujedinjenje sa Srbijom
  • Da nije bilo NATO, koji je dva puta bombardovao srpski narod, danas bi Republika Srpska bila nezavisna država
  • „Svi u Srbiji trebalo bi da se okupe oko rukovodstva i Vučića i učine sve da snažna Srbija izađe na međunarodni plan i bori se za rješavanje pitanja Kosova i Metohije u svom interesu. Što se tiče ideje da se svi problemi na zapadnom Balkanu rješavaju u paketu, smatram da su pitanja Republike Srpske i Kosova i Metohije povezana, jer su suštinska pitanja srpskog naroda. Primarno državno pitanje Srbije jeste Kosovo i Metohija, ali primarno nacionalno pitanje je Republika Srpska u kojoj živi milion Srba“
  • „Od Vučića ću tražiti da Srbija u skladu sa Dejtonskim sporazumom garantuje postojanje Republike Srpske i tako pokaže da su sve prijetnje Bakira Izetbegovića prazne priče

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je deklaracija SDA opštemuslimanska deklaracija koja vodi ka tome da Republika Srpska treba da proglasi nezavisnost i ujedini se sa Srbijom.

„To nije deklaracija SDA, već muslimanska deklaracija. Sve političke partije, nevladine organizacije i udruženja, svi stoje iza toga i žele da nestane Republika Srpska. Ako neko misli da ne treba da bude Republika Srpska, a oni misle, onda je sasvim logično da Srpska mora da gradi svoj put. On je jedino moguć da se proglasi nezavisnost i ujedinjenje sa Srbijom“, rekao je Dodik za Televiziju Prva.

Dodik je naglasio da u BiH više nije moguć rat, ali da je moguća odluka o samostalnosti Republike Srpske.

On je napomenuo da se u proteklom ratu u BiH NATO stavio na stranu muslimanske strane i da nije bilo njihove intervencije, koja je kreirala uslove za dolazak Dejtonskog mirovnog sporazuma, pitanje je na koji način bi se sve to danas odvijalo.

„Da nije bilo NATO-a i te vrste pritiska i bombardovanja, danas bi Republika Srpska bila nezavisna država“, rekao je Dodik, te podsjetio da je NATO dva puta bombardovao srpski narod.

Za Republiku Srpsku, kaže Dodik, nije opcija priključenje Alijansi, ali ne isključuje saradnju sa tim vojnim savezom.

Dodik je ponovio da BiH, kakvu su kreirali stranci, ne može da postoji jer su sve vrijeme manipulisali.

On je uoči današnjeg sastanaka predstavnika Republike Srpske sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu rekao da će se pokušati politički djelovati, te ukazao na važnost Srbije koja jedina u regionu ima sposobnost da garantuje mir.

Dodik je naveo da će od Vučića tražiti da Srbija u skladu sa Dejtonskim sporazumom garantuje postojanje Republike Srpske i tako pokaže da su sve prijetnje Bakira Izetbegovića prazne priče.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Dodik je naveo da bi svi u Srbiji trebalo da se okupe oko rukovodstva i Vučića i učine sve da snažna Srbija izađe na međunarodni plan i bori se za rješavanje pitanja Kosova i Metohije u svom interesu.

Na pitanje šta misli o ideji da se svi problemi na zapadnom Balkanu rješavaju u paketu, Dodik je naveo da su pitanja Republike Srpske i Kosova i Metohije povezana, jer su suštinska pitanja srpskog naroda.

„Primarno državno pitanje Srbije jeste Kosovo i Metohija, ali primarno nacionalno pitanje je Republika Srpska u kojoj živi milion Srba“, rekao je Dodik.

Dodik je upozorio i da je velika opasnost za BiH povratak nekadašnjih boraca Islamske države iz Sirije, a prema podacima reč je o čak 500 bivših terorista i njihovih porodica.

Dodik je ocijenio da je deklaracija SDA Bakira Izetbegovića poziv na definitivni raspad BiH i da će, ukoliko je pokuša sprovesti u praksi, odgovor biti aktivacija i afirmacija prava na samoopredjeljenje Republike Srpske.

Dodik je za portal Srba iz Makedonije „srbi.mk“ rekao da je ova deklaracija, usvojena prošlog vikenda na Kongresu SDA, modifikovana verzija Islamske deklaracije Alije Izetbegovića prilagođena današnjih političkim uslovima.

On je ponovio da realizacijom ovog programa Bošnjaci žele da uspostave dominaciju u celoj BiH, formiraju republiku i na taj način eliminišu ustavni princip na kojem se temelji današnja BiH – dva entiteta i tri naroda.

„Nama su jasno poslali poruku da mi nismo dobrodošli u BiH ali u takvoj, njihovoj BiH ni mi nećemo da budemo“, rekao je Dodik.

Dodik, koji je i lider SNSD, poručio je da će kao odgovorna politička stranka pokušavati da sačuva mir i održivost postojećih međunarodnih dogovora.

„Ali, ako muslimanske stranke pokušaju da ovu deklaraciju sprovedu u praksi, naš odgovor će biti aktivacija i afirmacija prava na samoopredjeljenje Republike Srpske. Međunarodni pakt o ljudskim pravima i slobodama sastavni je dio ustava BiH i u njemu stoji da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje“, istakao je Dodik.

Govoreći o jedinstvu Srba u regionu, Dodik, koji je zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kreator nacionalnog, političkog i zajedničkog djelovanja svih relevantnih političkih snaga Srba u regionu, kaže da je mnogo energije uloženo da se uspostavi zajednička politika.

On je naveo da je iz Makedonije uključena Demokratska partija Srba u Makedoniji, te istakao saradnju koju ima sa liderom srpskog naroda u Makedoniji Ivanom Stoilkovićem i izrazio nadu da će se još intenzivnije nastaviti u narednom periodu.

„Iskreno se nadam skorašnjem povratku u vlast Demokratske partije Srba kako bi mogli da ostvarimo sve naše obećane projekte i da u realizaciju takvih projekata uključimo i Srbiju koja izuzetno pomaže našem narodu ovde u Republici Srpskoj“, rekao je Dodik.

(Srna)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar