Федерација/БиХ

Додик: Договорили смо расподјелу ресора у Савјету министара БиХ, али Српска на МАП не пристаје

УПОЗОРИО ДА БиХ ЗБОГ НЕФОРМИРАЊА САВЈЕТА МИНИСТАРА МОЖЕ ЗАУСТАВИТИ СВОЈ ЕУ-ПУТ
  • Милорад ДОДИК: „Договорили смо изјаву, Човић и ја смо потписали ту изјаву а Изетбеговић није, иако ју је он писао. Тражили су да се на сумњив начин активира МАП тако што би министарка дала мишљење без става Савјета министара. Изетбеговић тражи министарство одбране да би то прогурао“
  • Рекао је и да војска неће учествовати у обезбјеђивању границе: „Не може војска изаћи на границу, посебно не са Србијом. Немогуће је и да полиција једног ентитета иде на подручје другог ентитета“

МИЛОРАД Додик, предсједник СНСД-а, рекао је да су на данашњем састанку са ХДЗ-ом и СДА причали о ресорима у Савјету министара БиХ, те да одбија било какво условљавање.

„Ми нећемо одустати од тога да не желимо подржати МАП. То је далеко изнад било којег питања у БиХ. БиХ ризикује да неформирањем Савјета министара заустави свој европски пут. Важнији је европски пут и кандидатски статус него МАП“, казао је Додик.

Рекао је да нема услова и да су спремни да разговарају.

„Договорили смо изјаву, Човић и ја смо потписали ту изјаву а Изетбеговић није, иако је он писао. Данас смо разговарали, тражили су да се на сумњив начин активира МАП тако што би министарка дала мишљење без става Савјета министара. Изетбеговић тражи министарство одбране да би то прогурао“, сматра Додик.

Појаснио је на који начин је извршена расподјела министарстава у Савјету министара.

„Ми смо као СНСД прихватили три министарства – економске односе, саобраћај и људска права и прихватили смо да буде „из осталих“ министар за људска права. Групи око СДА припадају четири замјеника, а СНСД и ХДЗ по три замјеника“, рекао је Додик.

Каже да у праксу треба увести да групација која има предсједавајућег предлаже министра из реда „осталих“.

„Не знам зашто су СДА и Изетбеговић пристали на условљавања. Нисам овдје дошао да рјешавам Изетбеговићеве проблеме. Дошао сам да представљам српски народ и РС“, рекао је Додик.

Нагласио је да му је жао што су дали обећање Бриселу да ће испунити три услова, а нису.

Рекао је да војска неће учествовати у обезбјеђивању границе.

„Не може војска изаћи на границу, посебно не са Србијом. Немогуће је да полиција једног ентитета иде на подручје другог ентитета“, рекао је Додик.

Он каже да је чуо да ће Фахрудин Радончић, предсједник СББ-а, бити министар безбједности.

„Изетбеговић је рекао да очекује да се на челу министарства безбједности појави Фахрудин Радончић, а поред тога има и спољне послове и одбрану. ДФ није нигдје споменута, већ је споменуто само да ће Радончић бити на челу министарства безбједности, а то је с њим договорио“, казао је Додик.

Лидери СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА одржали су данас састанак у згради Предсједништва БиХ на којем су договорили расподјелу ресора унутар Савјета министара БиХ. Том расподјелом, свима су припала по три министарства.

Додик, Изетбеговић и Човић се договорили о подјели министарских ресора у Савјету министара БиХ

  • Бошњаци добијају спољне послове, одбрану и безбједност, Хрвати цивилне послове, правду и финансије, а Срби – спољну трговину и економске односе, комуникације и транспорт и министарство за људска права

ДРАГАН Човић, предсједник ХДЗ-а БиХ, рекао је да су на данашњем састанку представника СНСД-а, СДА и ХДЗ-а, расподјелили ресоре, те да је ХДЗ добио министарства цивилних послова, правде и финансија.

СДА је добио министарство спољних послова, министарство одбране и министарство безбједности, рекао је Бакир Изетбеговић, предсједник СДА.

СНСД-у, том расподјелом, припадају министарства за спољну трговину и економске односе, министарство комуникација у транспорта и министарство за људска права, те мјесто предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Човић је рекао да су Хрвати добили три министра и три замјеника, што је мање од очекиваног, док су Бошњаци добили три министра и четири замјеника министара.

Човић је након састанка рекао да су лидери били близу коначног договора и да се нада да је ово крај преговора, бар што се тиче ресора. Он је рекао да се нада да ће данас свако ставити на документ оно што се избалансирало на преговорима.

„Надам се да је преговарачки процес око Савјета министара БиХ дефинитивно завршен. Надам се да ћемо у наредним данима имати мандатара за састав Савјет министара БиХ“, рекао је Човић.

У згради Предсједништва БиХ данас је одржан састанак делегација СДА, СНСД-а и ХДЗ-а БиХ о формирању власти на нивоу БиХ..

Делегације су предводили лидери странака Бакир Изетбеговић, Милорад Додик и Драган Човић, а домаћин састанка био је Додик.

Изетбеговић: Приближени ставови око ресора, запело на МАП-у

БАКИР Иетбеговић рекао је након састанка о формирању власти на нивоу БиХ са лидерима СНСД-а Милорадом Додиком и ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем да су приближени ставови у вези са расподјелом ресора, али да је „запело око Акционог плана за чланство /МАП/ у НАТО”.

Он је додао да је „поново запело на активацији Годишњег националног плана“, за шта се залаже СДА, а одбијају СНСД и његов лидер Милорад Додик.

„Ми инсистирамо на томе”, рекао је Изетбеговић новинарима након састанка у Сарајеву.

Изетбеговић је навео да су приближени ставови о расподјели ресора у Савету министара, али да СДА за коначни договор предлаже да Министарство за људска права и избјеглице преузме нестраначки кадар из реда осталих, који би долазио из Републике Српске.

Он је потврдио да су СДА, према данашњим разговорима, припала министарства иностраних послова, безбједности и одбране.

На питање новинара да ли би током дана бити могао да буде постигнут коначни договор око формирања власти на нивоу БиХ, Изетбеговић је рекао да то „није немогуће”, те да је „ствар у активацији МАП-а”.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар