Federacija/BiH

Dodik: Dogovorili smo raspodjelu resora u Savjetu ministara BiH, ali Srpska na MAP ne pristaje

UPOZORIO DA BiH ZBOG NEFORMIRANJA SAVJETA MINISTARA MOŽE ZAUSTAVITI SVOJ EU-PUT
  • Milorad DODIK: „Dogovorili smo izjavu, Čović i ja smo potpisali tu izjavu a Izetbegović nije, iako ju je on pisao. Tražili su da se na sumnjiv način aktivira MAP tako što bi ministarka dala mišljenje bez stava Savjeta ministara. Izetbegović traži ministarstvo odbrane da bi to progurao“
  • Rekao je i da vojska neće učestvovati u obezbjeđivanju granice: „Ne može vojska izaći na granicu, posebno ne sa Srbijom. Nemoguće je i da policija jednog entiteta ide na područje drugog entiteta“

MILORAD Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je da su na današnjem sastanku sa HDZ-om i SDA pričali o resorima u Savjetu ministara BiH, te da odbija bilo kakvo uslovljavanje.

„Mi nećemo odustati od toga da ne želimo podržati MAP. To je daleko iznad bilo kojeg pitanja u BiH. BiH rizikuje da neformiranjem Savjeta ministara zaustavi svoj evropski put. Važniji je evropski put i kandidatski status nego MAP“, kazao je Dodik.

Rekao je da nema uslova i da su spremni da razgovaraju.

„Dogovorili smo izjavu, Čović i ja smo potpisali tu izjavu a Izetbegović nije, iako je on pisao. Danas smo razgovarali, tražili su da se na sumnjiv način aktivira MAP tako što bi ministarka dala mišljenje bez stava Savjeta ministara. Izetbegović traži ministarstvo odbrane da bi to progurao“, smatra Dodik.

Pojasnio je na koji način je izvršena raspodjela ministarstava u Savjetu ministara.

„Mi smo kao SNSD prihvatili tri ministarstva – ekonomske odnose, saobraćaj i ljudska prava i prihvatili smo da bude „iz ostalih“ ministar za ljudska prava. Grupi oko SDA pripadaju četiri zamjenika, a SNSD i HDZ po tri zamjenika“, rekao je Dodik.

Kaže da u praksu treba uvesti da grupacija koja ima predsjedavajućeg predlaže ministra iz reda „ostalih“.

„Ne znam zašto su SDA i Izetbegović pristali na uslovljavanja. Nisam ovdje došao da rješavam Izetbegovićeve probleme. Došao sam da predstavljam srpski narod i RS“, rekao je Dodik.

Naglasio je da mu je žao što su dali obećanje Briselu da će ispuniti tri uslova, a nisu.

Rekao je da vojska neće učestvovati u obezbjeđivanju granice.

„Ne može vojska izaći na granicu, posebno ne sa Srbijom. Nemoguće je da policija jednog entiteta ide na područje drugog entiteta“, rekao je Dodik.

On kaže da je čuo da će Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, biti ministar bezbjednosti.

„Izetbegović je rekao da očekuje da se na čelu ministarstva bezbjednosti pojavi Fahrudin Radončić, a pored toga ima i spoljne poslove i odbranu. DF nije nigdje spomenuta, već je spomenuto samo da će Radončić biti na čelu ministarstva bezbjednosti, a to je s njim dogovorio“, kazao je Dodik.

Lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA održali su danas sastanak u zgradi Predsjedništva BiH na kojem su dogovorili raspodjelu resora unutar Savjeta ministara BiH. Tom raspodjelom, svima su pripala po tri ministarstva.

Dodik, Izetbegović i Čović se dogovorili o podjeli ministarskih resora u Savjetu ministara BiH

  • Bošnjaci dobijaju spoljne poslove, odbranu i bezbjednost, Hrvati civilne poslove, pravdu i finansije, a Srbi – spoljnu trgovinu i ekonomske odnose, komunikacije i transport i ministarstvo za ljudska prava

DRAGAN Čović, predsjednik HDZ-a BiH, rekao je da su na današnjem sastanku predstavnika SNSD-a, SDA i HDZ-a, raspodjelili resore, te da je HDZ dobio ministarstva civilnih poslova, pravde i finansija.

SDA je dobio ministarstvo spoljnih poslova, ministarstvo odbrane i ministarstvo bezbjednosti, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

SNSD-u, tom raspodjelom, pripadaju ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose, ministarstvo komunikacija u transporta i ministarstvo za ljudska prava, te mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Čović je rekao da su Hrvati dobili tri ministra i tri zamjenika, što je manje od očekivanog, dok su Bošnjaci dobili tri ministra i četiri zamjenika ministara.

Čović je nakon sastanka rekao da su lideri bili blizu konačnog dogovora i da se nada da je ovo kraj pregovora, bar što se tiče resora. On je rekao da se nada da će danas svako staviti na dokument ono što se izbalansiralo na pregovorima.

„Nadam se da je pregovarački proces oko Savjeta ministara BiH definitivno završen. Nadam se da ćemo u narednim danima imati mandatara za sastav Savjet ministara BiH“, rekao je Čović.

U zgradi Predsjedništva BiH danas je održan sastanak delegacija SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH o formiranju vlasti na nivou BiH..

Delegacije su predvodili lideri stranaka Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović, a domaćin sastanka bio je Dodik.

Izetbegović: Približeni stavovi oko resora, zapelo na MAP-u

BAKIR Ietbegović rekao je nakon sastanka o formiranju vlasti na nivou BiH sa liderima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a BiH Draganom Čovićem da su približeni stavovi u vezi sa raspodjelom resora, ali da je „zapelo oko Akcionog plana za članstvo /MAP/ u NATO”.

On je dodao da je „ponovo zapelo na aktivaciji Godišnjeg nacionalnog plana“, za šta se zalaže SDA, a odbijaju SNSD i njegov lider Milorad Dodik.

„Mi insistiramo na tome”, rekao je Izetbegović novinarima nakon sastanka u Sarajevu.

Izetbegović je naveo da su približeni stavovi o raspodjeli resora u Savetu ministara, ali da SDA za konačni dogovor predlaže da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice preuzme nestranački kadar iz reda ostalih, koji bi dolazio iz Republike Srpske.

On je potvrdio da su SDA, prema današnjim razgovorima, pripala ministarstva inostranih poslova, bezbjednosti i odbrane.

Na pitanje novinara da li bi tokom dana biti mogao da bude postignut konačni dogovor oko formiranja vlasti na nivou BiH, Izetbegović je rekao da to „nije nemoguće”, te da je „stvar u aktivaciji MAP-a”.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar