Федерација/БиХ

Додик: Џаферовић је позивањем страних државника у Поточаре злоупотријевио Предсједништво БиХ

ПОСЕБНО УПОЗОРИО ЂУКАНОВИЋА ДА СВОЈИМ СТАВОВИМА ПОГОРШАВА СТВАРИ У БиХ
  • Из писма српског члана Предсједништва БиХ Шефику Џаферовићу: „Упознат сам да сте 5. фебруара упутили позивнице предсједницима неколико држава, директорима и шефовима међународних организација, као и амбасадорима да присуствују комеморативном скупу у Поточарима 11. јула ове године чиме сте злоупотријебили функцију и институцију Предсједништва БиХ јер сте послали нетачну поруку да Предсједништво БиХ учествује у организацији споменутог скупа“
  • Из писма које је упутио Милу Ђукановићу: „Покушаји ‘виктимизације’ једног народа и стварање ‘злочинца’ од других, доприноси даљим подјелама ионако подијељеног друштва у БиХ. Вашим ставом сврстали сте се на страну искључиво представника једног народа и мијешајући се у унутрашња питања БиХ додатно сте нарушили ионако сложене унутрашње односе у БиХ“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је писмо бошњачком члану Предсједништва Шефику Џаферовићу у којем је указао да је слањем позивница појединим званичницима да присуствују комеморативном скупу у Поточарима злоупотријебио позицију и саму институцију Предсједништва.

„Упознат сам да сте 5. фебруара упутили позивнице предсједницима неколико држава, директорима и шефовима међународних организација, као и амбасадорима да присуствују комеморативном скупу у Поточарима 11. јула ове године чиме сте злоупотријебили функцију и институцију Предсједништва БиХ јер сте послали нетачну поруку да Предсједништво БиХ учествује у организацији споменутог скупа“, истакао је Додик у писму.

Српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да та тема никада није била на дневном реду сједница Предсједништва БиХ, нити је слање позивница за обиљежавање годишњице злочина у Сребреници заједнички став Предсједништва БиХ, наводећи да је Џаферовић слањем позивница злоупотријебио позицију члана Предсједништва БиХ, као и саму институцију.

„Господине Џаферовићу, подсјећам Вас да сте позивнице могли да упутите само приватно или као члан организационог одбора за обиљежавање злочина у Сребреници, а ни у ком случају у име Предсједништва БиХ, без сагласности и осталих чланова Предсједништва БиХ. Овим чином не само да сте злонамјерно злоупотријебили позицију, већ сте обманули државнике и амбасадоре“, констатовао је Додик.

Он је у писму подсјетио Џаферовића да у БиХ живе три конститутивна народа – Срби, Хрвати и Бошњаци, и да БиХ чине два ентитета – Република Српска и Федерација БиХ, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

„У том погледу, Предсједништво БиХ одлуке о вођењу спољне политике може да доноси само консензусом, што Ви нисте поштовали и тиме сте прекршили Устав БиХ“, нагласио је Додик у писму.

Он је навео да је Џаферовићу познато да су за Србе и српски народ догађаји у и око Сребренице једнострано приказани, да су у и око Сребренице страдали и Бошњаци и Срби и други народи и да се због тога злочини само над једним народом не могу квалификовати као геноцид.

„Зато сматрам да би требало да уважавате и ставове српског народа у вези са овим питањем, који су Вам јако добро познати“, поручио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у писму упућеном Џаферовићу.

Додик је обавијестио предсједника Црне Горе Милу Ђукановићу да му је позивницу да присуствује комеморативном скупу у Поточарима 11. јула ове године самоиницијативно упутио бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, те да о томе никада није разговарано на сједници Предсједништва.

„Желим да Вас обавијестим да је позивницу Вама и другим предсједницима држава, представницима међународних организација и амбасадорима самоиницијативно упутио бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић. О обиљежавању комеморативног скупа и позивању шефова држава и влада никада није одлучивало Предсједништво, односно о њему се није расправљало на сједници Предсједништва БиХ, које је задужено за вођење спољне политике БиХ, тако да Предсједништво БиХ тим поводом није ни заузело став“, истакао је Додик у писму упућеном Ђукановићу.

Додик је нагласио да је слањем позивнице Џаферовић злоупотријебио функцију и институцију Предсједништва БиХ и тиме обмануо и државнике и амбасадоре на чије адресе су позивнице упућене.

У писму упућеном Ђукановићу, Додик је истакао да Предсједништво БиХ ни на један начин не учествује у обиљежавању комеморативног скупа у Сребреници, те да је упућивање позивница лични гест Џаферовића, а не став колективног органа Предсједништва БиХ у којем сједе три члана, односно представника три конститутивна народа у БиХ – Срба, Хрвата и Бошњака.

„Квалификације трагичних догађаја у Сребреници, које је изнио Џаферовић у свом позивном писму, а које сте и Ви на исти начин изнијели, апсолутно су нерпихватљиве, једностране и сигурно не доприносе процесу помирења. Као што би требало да Вам је познато, у трагичном грађанском рату у БиХ настрадао је велики број дјеце, жена и мушкараца свих националности, разорена је приватна и јавна имовина, те је велики број лица напустио своје домове.

Такође, као предсједнику сусједне земље, требало би да Вам је познато да је жртава било на свим зараћеним странама. У трагичном сукобу у БиХ, сви су ратовали против свих, али нажалост, жртве су и данас, 25 година након окончања сукоба, предмет политичке манипулације“, истакао је Додик у писму упућеном Ђукановићу.

Српски члан Предсједништва БиХ је навео да сваки изгубљени живот представља ненадокнадив губитак за ову земљу и не може бити мање или више значајан од других живота.

„Покушаји ‘виктимизације’ једног народа и стварање ‘злочинца’ од других, доприноси даљим подјелама ионако подијељеног друштва у БиХ. Вашим ставом сврстали сте се на страну искључиво представника једног народа и мијешајући се у унутрашња питања БиХ додатно сте нарушили ионако сложене унутрашње односе у БиХ“, закључио је Додик у писму упућеном Ђукановићу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар