Федерација/БиХ

Додик: Епидемија је само изговор власти у Подгорици за обрачун са народом и СПЦ

ПРЕДСЈЕДНИШТВО БиХ НИЈЕ РАЗМАТРАЛО СИТУАЦИЈУ СТВОРЕНУ НАЈАВОМ БЛАЈБУРШКЕ МИСЕ У САРАЈЕВУ
  • Блајбург је мјесто гдје су усташе, које су починиле многе злочине над српским народом, највише у Јасеновцу, али и многим другим мјестима, биле суочене са народноослободилачким покретом и партизанским јединицама, за које су били легитимни војни циљ. Сада се покушава направити ревизија историје и оправдати усташка злодјела, а само у бањалучкој регији је усташки режим убио више од стотину хиљада Срба
  • „Неприхватљиво је да Црна Гора користи државну силу и злоупотребљава правосудни систем да би се обрачунала са свештенством Српске православне цркве. Хапшење владике Јоаникија и седам његових свештеника је додатни удар на СПЦ који доказује да црногорска држава има једини план, а то је да девастира СПЦ на простору Црне Горе
  • Црна Гора се мора суочити са огромном вољом народа који се и у условима епидемије вируса корона бори за своју цркву и њене светиње и имовину    

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је Предсједништво ратификовало споразум о донацији Републици Српској вриједној 12 милиона евра.

„Ми у руководству Републике Српске одлучили смо да у ово вријеме епидемије вируса корона, доносимо само мјере које ће ублажавати проблеме. Оно што је најзначајније јесте да је Предсједништво БиХ данас ратификовало споразум о донацији од 12 милиона евра које се дају Републици Српској за изградњу дионице ауто-пута, односно заобилазнице код Добоја“, прецизирао је Додик.

Он је додао да су остале тачке на дневном реду данашње сједнице биле техничке мјере.

„На многим мјерама сам био против или уздржан, у складу са одлукама Народне скупштине Републике Српске, односно тамо гдје сам сматрао да нешто није за одлучивање у вријеме епидемије вируса корона. Исто тако, сматрао сам да је неопходно да ниједним поступком не онемогућим додатну инвестициону активност у Републици Српској“, рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је навео да Предсједништво БиХ данас није разматрало ситуацију у вези са најављеном мисом у сарајевској катедрали, посвећеној догађајима у Блајбургу.

Додик је поновио ранији став да је Блајбург мјесто гдје су усташе, које су починиле многе злочине над српским народом, највише у Јасеновцу, али и многим другим мјестима, биле суочене са народноослободилачким покретом и партизанским јединицама, за које су били легитимни војни циљ.

„Ријеч је о злочинцима који нису презали да четири године уништавају српски народ. Само на бањалучкој регији усташки режим убио је више од стотину хиљада Срба. Кад томе додате и причу из околине Бихаћа, из Гаравице, видите да нема пијетета према српским жртвама, па се чак покушава направити ревизија историје и правдати усташка злодјела“, нагласио је Додик.

Он је додао да не може сугерисати ни Српској православној цркви, ни Католичкој цркви, као ни Исламској заједници шта ће чинити и како ће упражњавати своје молитве и вјерске обреде.

„Али оно што је важно, када је ријеч о Блајбургу, јесте чињеница да је то снажно најављено и да је требало да буде порука да је то покушај рехабилитације усташког покрета. Ја сам енергично против тога, не само као припадник српског народа, него зато што сам тако васпитан и што је и моја породица у прошлости страдала управо од таквих покрета и таквих злочинаца“, нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је подсјетио да је на подручју Сарајева од фаланги Јура Францетића страдао велики број невиних људи, а језив и акумулиран злочин над Србима догодио се и на Дрини, у Старом Броду, све у режији такозване Независне државе Хрватске и усташког покрета.

Он је изразио сумњу да се у БиХ ускоро може нађе одговор на учестале покушаје ревизије историје и изједначавања злочинаца и жртви.

„Организовање мисе у Сарајеву је неприхватљиво и ја то одбацујем“, поручио је Додик.

Неприхватљиво да црногорска власт користи силу против цркве и вјерника

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је неприхватљиво да Црна Гора користи државну силу и злоупотребљава правосудни систем да би се обрачунала са свештенством Српске православне цркве (СПЦ).

„Ово је додатни удар на СПЦ који доказује да црногорска држава има једини план, а то је да девастира СПЦ на простору Црне Горе“, изјавио је Додик новинарима, коментаришући хапшење Његовог преосвештенства епископа будимљанско-никшићком Јоаникија и седморице свештеника СПЦ у Црној Гори.

Српски члан Предсједништва БиХ оцијенио је да ће Црна Гора морати да се суочи са огромном вољом народа који се и у условима епидемије вируса корона бори за своју цркву и њене светиње и имовину.

Он је рекао да се плаши да црногорска власт није ништа научила из лекције о наметању закона о одузимању црквене имовине у Црној Гори, који би требало да буде укинут.

„Они су напросто отишли корак даље, затварајући владику и седам његових свештеника. У сваком случају, то је неприхватљиво“, нагласио је Додик.

Српски члан Предсједништва оцијенио је да је епидемија вируса корона само изговор за дрско понашање црногорских власти и њихов обрачун са народом, СПЦ и вјерницима у Црној Гори.

Додик је рекао да је данас разговарао са Његовом светости патријархом српским Иринејем, те да му је пренио да је овакво понашање црногорске власти јединствен случај у Европи, која је такође захваћена епидемијом вируса корона, па се нигдје не дешавају хапшења свештеника.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар