Federacija/BiH

Dodik: Epidemija je samo izgovor vlasti u Podgorici za obračun sa narodom i SPC

PREDSJEDNIŠTVO BiH NIJE RAZMATRALO SITUACIJU STVORENU NAJAVOM BLAJBURŠKE MISE U SARAJEVU
  • Blajburg je mjesto gdje su ustaše, koje su počinile mnoge zločine nad srpskim narodom, najviše u Jasenovcu, ali i mnogim drugim mjestima, bile suočene sa narodnooslobodilačkim pokretom i partizanskim jedinicama, za koje su bili legitimni vojni cilj. Sada se pokušava napraviti revizija istorije i opravdati ustaška zlodjela, a samo u banjalučkoj regiji je ustaški režim ubio više od stotinu hiljada Srba
  • „Neprihvatljivo je da Crna Gora koristi državnu silu i zloupotrebljava pravosudni sistem da bi se obračunala sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve. Hapšenje vladike Joanikija i sedam njegovih sveštenika je dodatni udar na SPC koji dokazuje da crnogorska država ima jedini plan, a to je da devastira SPC na prostoru Crne Gore
  • Crna Gora se mora suočiti sa ogromnom voljom naroda koji se i u uslovima epidemije virusa korona bori za svoju crkvu i njene svetinje i imovinu    

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Predsjedništvo ratifikovalo sporazum o donaciji Republici Srpskoj vrijednoj 12 miliona evra.

„Mi u rukovodstvu Republike Srpske odlučili smo da u ovo vrijeme epidemije virusa korona, donosimo samo mjere koje će ublažavati probleme. Ono što je najznačajnije jeste da je Predsjedništvo BiH danas ratifikovalo sporazum o donaciji od 12 miliona evra koje se daju Republici Srpskoj za izgradnju dionice auto-puta, odnosno zaobilaznice kod Doboja“, precizirao je Dodik.

On je dodao da su ostale tačke na dnevnom redu današnje sjednice bile tehničke mjere.

„Na mnogim mjerama sam bio protiv ili uzdržan, u skladu sa odlukama Narodne skupštine Republike Srpske, odnosno tamo gdje sam smatrao da nešto nije za odlučivanje u vrijeme epidemije virusa korona. Isto tako, smatrao sam da je neophodno da nijednim postupkom ne onemogućim dodatnu investicionu aktivnost u Republici Srpskoj“, rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

On je naveo da Predsjedništvo BiH danas nije razmatralo situaciju u vezi sa najavljenom misom u sarajevskoj katedrali, posvećenoj događajima u Blajburgu.

Dodik je ponovio raniji stav da je Blajburg mjesto gdje su ustaše, koje su počinile mnoge zločine nad srpskim narodom, najviše u Jasenovcu, ali i mnogim drugim mjestima, bile suočene sa narodnooslobodilačkim pokretom i partizanskim jedinicama, za koje su bili legitimni vojni cilj.

„Riječ je o zločincima koji nisu prezali da četiri godine uništavaju srpski narod. Samo na banjalučkoj regiji ustaški režim ubio je više od stotinu hiljada Srba. Kad tome dodate i priču iz okoline Bihaća, iz Garavice, vidite da nema pijeteta prema srpskim žrtvama, pa se čak pokušava napraviti revizija istorije i pravdati ustaška zlodjela“, naglasio je Dodik.

On je dodao da ne može sugerisati ni Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ni Katoličkoj crkvi, kao ni Islamskoj zajednici šta će činiti i kako će upražnjavati svoje molitve i vjerske obrede.

„Ali ono što je važno, kada je riječ o Blajburgu, jeste činjenica da je to snažno najavljeno i da je trebalo da bude poruka da je to pokušaj rehabilitacije ustaškog pokreta. Ja sam energično protiv toga, ne samo kao pripadnik srpskog naroda, nego zato što sam tako vaspitan i što je i moja porodica u prošlosti stradala upravo od takvih pokreta i takvih zločinaca“, naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je podsjetio da je na području Sarajeva od falangi Jura Francetića stradao veliki broj nevinih ljudi, a jeziv i akumuliran zločin nad Srbima dogodio se i na Drini, u Starom Brodu, sve u režiji takozvane Nezavisne države Hrvatske i ustaškog pokreta.

On je izrazio sumnju da se u BiH uskoro može nađe odgovor na učestale pokušaje revizije istorije i izjednačavanja zločinaca i žrtvi.

„Organizovanje mise u Sarajevu je neprihvatljivo i ja to odbacujem“, poručio je Dodik.

Neprihvatljivo da crnogorska vlast koristi silu protiv crkve i vjernika

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je neprihvatljivo da Crna Gora koristi državnu silu i zloupotrebljava pravosudni sistem da bi se obračunala sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve (SPC).

„Ovo je dodatni udar na SPC koji dokazuje da crnogorska država ima jedini plan, a to je da devastira SPC na prostoru Crne Gore“, izjavio je Dodik novinarima, komentarišući hapšenje Njegovog preosveštenstva episkopa budimljansko-nikšićkom Joanikija i sedmorice sveštenika SPC u Crnoj Gori.

Srpski član Predsjedništva BiH ocijenio je da će Crna Gora morati da se suoči sa ogromnom voljom naroda koji se i u uslovima epidemije virusa korona bori za svoju crkvu i njene svetinje i imovinu.

On je rekao da se plaši da crnogorska vlast nije ništa naučila iz lekcije o nametanju zakona o oduzimanju crkvene imovine u Crnoj Gori, koji bi trebalo da bude ukinut.

„Oni su naprosto otišli korak dalje, zatvarajući vladiku i sedam njegovih sveštenika. U svakom slučaju, to je neprihvatljivo“, naglasio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva ocijenio je da je epidemija virusa korona samo izgovor za drsko ponašanje crnogorskih vlasti i njihov obračun sa narodom, SPC i vjernicima u Crnoj Gori.

Dodik je rekao da je danas razgovarao sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Irinejem, te da mu je prenio da je ovakvo ponašanje crnogorske vlasti jedinstven slučaj u Evropi, koja je takođe zahvaćena epidemijom virusa korona, pa se nigdje ne dešavaju hapšenja sveštenika.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar