Федерација/БиХ

Додик: Гнусни напад на војнике ЈНА у Тузли и послије 28 година без судског епилога

„СРПСКИ НАРОД ЈЕ ПОНОСАН НА СВОЈЕ ХЕРОЈЕ И СА ДОСТОЈАНСТВОМ СЕ СЈЕЋА СВОЈИХ ЖРТАВА“
  • Српски члан Предсједништва БиХ Милорад ДОДИК: За тај злочин, све до данас, нико није кажњен, иако се тачно знају имена и презимена налогодаваца и извршилаца масакра на Брчанској малти, а готово три деценије касније, злочин и даље траје, јер се у Тузли 15. мај и даље обиљежава као „Дан одбране“, невине жртве проглашавају за агресоре, а злочинци славе као хероји

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је срамни и кукавички напад из засједе на припаднике бивше ЈНА 15. маја 1992. године у Тузли – злочин са предумишљајем, који ни 28 година касније није добио судски епилог.

– Евидентно је да је ово гнусно убиство припадника бивше ЈНА у Тузли, када је у мирном и договореном изласку из касарне „Хусинска буна“ убијено 54 војника и рањено њих 44, учињено са предумишљајем и да је била припремљена засједа на конвој на Брчанској малти, што је срамни и кукавички потез тадашњих припадника муслиманских паравојних формација – истакао је Додик.

Он је нагласио да је срамно и да Тузла 15. маја слави мучко убиство из засједе младих, невиних војника тадашње ЈНА, док су прије 28 година са улица њиховог града багери купили угљенисана тијела младића.

– За тај злочин, све до данас, нико није кажњен, иако се тачно знају имена и презимена налогодаваца и извршилаца масакра на Брчанској малти, а готово три деценије касније, злочин и даље траје, јер се у Тузли 15. мај и даље обиљежава као „Дан одбране“, невине жртве проглашавају за агресоре, а злочинци славе као хероји – истакао је Додик.

Он је констатовао да је ово, нажалост, још један у низу злочина над Србима без казне.

Српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да злочини у Тузланској колони, Добровољачкој улици у Сарајеву, као и злочин над Србима у Сијековцу, убиство српског свата на Башчаршији, српског полицајца у Полицијској станици у Сарајеву Пере Петровића осликавају карактер рата у БиХ.

– Послије ових злочина, почиње масовно страдање и етничко чишћење српског народа са вјековних огњишта на подручју тадашње БиХ. Никада не смијемо да заборавимо све те наше хероје који су дали највредније – своје животе и дијелове тијела, за слободу Републике Српске и српског народа. Ти злочини су дубоко урезани у наше памћење и остаће вјечна опомена данашњим и будућим генерацијама – поручио је Додик.

Додик је нагласио да српски народ треба да буде поносан на своје хероје и са достојанством да се сјећа свих жртава које су пале за Републику Српску.

Муслиманске јединице у Тузли напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА и, према званичним подацима, убиле најмање 54 војника, а раниле 44, прекршивши договор према којем је колона, која је као и остале јединице ЈНА напуштала БиХ, требала да мирно оде из града.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар