Федерација/БиХ

Додик: Хоћу да укинем границу на Дрини и сав мој политички живот је везан за то

„СРПСКА НИЈЕ СРУШИЛА НИЈЕДНУ НАДЛЕЖНОСТ БиХ, А ЊОЈ СУ СТРАНЦИ ОТЕЛИ ВОЈСКУ,СУДСТВО...“
  • „Све су наметали пуком силом коју су тада примјењивали и покушавају да сада кажу да је готово. Није готово и никада неће бити јер су отели 83 надлежности, што је за нас неприхватљиво
  • У Уставу пише да је БиХ састављена од два ентитета и три народа, а не од ОХР-а или амбасада. Међутим, сав период међународне владавине у БиХ био је усмјерен против Српске јер су скрнавили и отимали наше надлежности. Какви бисмо ми људи били да то прихватимо?
  • Гдје у Уставу пише да БиХ има надлежност за безбједност, одбрану, правосуђе, финансије? Устав није Инцко и борићемо се док овдје постојимо против оних који су нам отели права и слободе
  • „Тренутно нам од индиректних пореза дугујј 50 милиона КМ. То се ради да бисмо остали без новца како би се на улицу довеле социјалне групе да мијењају политику. Они би довели Мирка Шаровића и остале који су сервилни према муслиманима и одлучивали би онако како њима одговара
  • Овдје се користи пука сила и пријетња силом. Овдје није у питању интерес Русије, него српског народа. Овај народ је НАТО бомбардовао и директно учествовао у креирању резултата грађанског рата у БиХ. Нисам спреман да дам сагласност за приступање таквом савезу
  • Спреман сам да идем до краја, а за ово ми треба подршка народа коју ћу тражити. Не занима ме шта Палмер мисли, него ми треба да народ схвати да је угрожен чињеницом да је међународни фактор дао могућност Изетбеговићу да 10 мјесеци неће да прихвати изборну вољу народа, него хоће оне који су изгубили

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да не диже револуцију, нити покушава да руши Дејтонски споразум, већ да су странци у БиХ срушили мировни споразум, што покушавају да оправдају.

„Република Српска није срушила ниједну изворну надлженост БиХ. Странци су нам отели војску, судство, тужилаштво, индиректне порезе… Све су наметали пуком силом коју су тада примјењивали и покушавају да сада кажу да је готово. Није готово и никада неће бити јер су отели 83 надлежности, што је за нас неприхватљиво. Причају о владавини права, а крше Устав, што ћемо доказати једног дана“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да високи представник у БиХ Валентин Инцко прикрива криминал својих претходника који су кршили међународно право.

„У Уставу пише да је БиХ састављена од два ентитета и три народа, а не од ОХР-а или амбасада. Међутим, сав период међународне владавине у БиХ био је усмјерен против Српске јер су скрнавили и отимали наше надлежности. Какви бисмо ми људи били да то прихватимо?“, упитао је Додик.

„Волио бих да неутрална стручна међународна комисија каже шта је уставно у БиХ

Он је истакао да се о свему треба изјаснити и Народна скупштина Републике Српске.

Зашто им смета да се демократско тијело, које је конституисано у складу са Уставом, изјашњава о овоме. Како мисле да нам наметну да је уставно оно што су чинили? Гдје у Уставу пише да БиХ има надлежност за безбједност, одбрану, правосуђе, финансије? Устав није Инцко и борићемо се док овдје постојимо против оних који су нам отели права и слободе“, рекао је Додик за РТРС.     

Он је напоменуо да би волио да неутрална стручна међународна комисија каже шта је уставно у БиХ.

„Како би могли доказати уставност Закона о Суду и Тужилаштву БиХ? Венецијанска комисија је рекла да су стране у БиХ два ентитета, а они нама покушавају да окрену читав систем, односно да оно што се одлучи на заједничком нивоу буде наметнуто ентитетима“, каже Додик.

Према његовим ријечима, због свега што се дешава Српска трпи штету, а тренутно јој се од индиректних пореза дугује 50 милиона КМ.

„То се ради да бисмо остали без новца како би се на улицу довеле социјалне групе да мијењају политику. Они би довели Мирка Шаровића и остале који су сервилни према муслиманима и одлучивали би онако како њима одговара“, рекао је Додик.

Он је додао да све што се ради у Српској одмах иде у Агенцију за истраге и заштиту БиХ и тужилаштва, наводећи да се то дешава у континуитету.

Прича о НАТО измишљена да би Срби остали без легитимних представника

Додик је изјавио да је прича о НАТО-у измишљена и подметнута под причу о формирању власти на нивоу БиХ да би се легитимним представницима Срба, који су добили апсолутну већину на изборима, онемогућило да буду у заједничким институцијама.

Додик је истакао да је зато измишљена прича о Годишњем националном плану (АНП) за приступање НАТО-у.

То је политичка игра чији је циљ да буде смањена политичка снага Српске, која једина функционише у складу са изборним резултатима и има формирану власт, своје представнике и политичку репрезентацију на нивоу БиХ. Хрвати, такође, имају репрезентацију, рекао је Додик за РТРС.

Према његовим ријечима, Бошњаци су се дуго времена унутар свог корпуса борили ко ће имати превласт у погледу представљања, а сада плаћају цијену разним захтјевима између њих.

Када се додају још понеки из међународне заједнице, онда је разумљиво зашто је ситуација конфузна, додао је Додик.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, рекао је да споразум о принципима за формирање власти на нивоу БиХ који су потписали СНСД, ХДЗ БиХ и СДА има рок трајања 30 дана и да ће 5. септембра рећи да ли је важећи.

„Али, многе изјаве и тумачења су његов вијек трајања већ дефинисали. Бакир Изтетбеговић је рекао да је о редукованом АНП-у почео да размишља тек након потписивања споразума што говори о њиховом односу према договорима у БиХ. Споразум јасно прецизира шта треба да буде урађено и немам намјеру да га више тумачим“, нагласио је Додик.

Он је нагласио да је кључно питање легитимно политичко представљање српског народа које се обезбјеђује на изборима.

„Одлучно браним оно што сматрам да је интерес Српске“

„Механизам који су изградили странци омогућава да неко блокира некога другог. Раније је била ситуација као у Предсједништву БиХ, изабере се структура из Српске и онда се члан Предсједништва појави на састанку и оно се конституише. Тако је било и са Савјетом министара док из међународне заједнице то нису поставили на принцип који омогућава да бошњачка страна бира кога хоће или неће од Срба и онда тај процес блокира“, каже Додик.

Коментаришући Изетбеговићеву изјаву да Додик често мијења мишљење и да је могуће да ће тако бити и у вези са АНП-ом, српски члан Предсједништва БиХ је истакао да је познат по томе што не мијења мишљење.

„Оно што сматрам да је интерес Српске одлучно браним у свакој прилици и на сваком мјесту и нисам спреман да одустанем. Народна скупштина Републике Српске је утврдила политику војне неутралности и то је за мене обавеза, а ионако сматрам да је то исправно. Рекао сам и на састанку, када смо потписивали споразум, да акциони план нећемо прихватити и да на то рачунају“, нагласио је Додик.

„Нећу да правим границу било које врсте на Дрини“

Он је додао да није било промјене кључних ставова и позвао Изетбеговића да покаже гдје је став промијењен.

„Водимо разговоре и некада покушавамо направити компромис, али он никада није био на штету Српске. Током преговора о реформи полиције били су гори политички услови него сада и снажније присуство међународне заједнице па нисмо на то пристали. Нећемо прихватити ни чланство, ни пут ка чланству у НАТО“, категоричан је Додик.

Он је оцијенио да тренутна ситуација показује неспособност БиХ да функционише.

„Са додацима које су преношењем надлежности направили странци много ствари је закомпликовано. Овдје се користи пука сила и пријетња силом. Овдје није у питању интерес Русије, него српског народа. Овај народ је НАТО бомбардовао и директно учествовао у креирању резултата грађанског рата у БиХ. Нисам спреман да дам сагласност за приступање таквом савезу“, истакао је Додик.

Он је појаснио да има у виду да на то није спремна ни Србија.

„Нећу да правим границу било које врсте на Дрини, хоћу да укинем границу на Дрини и сав мој политички живот је везан за то. Дакле, што већа интеграција са Србијом у свим питањима и праћење у важним међународним политикама као што је политика према НАТО-у. Србија је одлучила да је то војна неутралност и ми смо то пратили. Имамо одговорност према ономе што је утврдила Народна скупштина и обратићу јој се поново за подршку која ће ми бити неопходна да то радим“, каже Додик.

Американци су јуче тражили да виде шта је на дневном реду Предсједништва БиХ

Он је истакао да су Бошњаци сигурни у подршку међународне заједнице, те навео да се оног тренутка када су Американци рекли да им није јасан споразум о принципима за формирање власти знало да ће то пропасти.

То је Бошњаке осоколило да опет подмећу. Изетбеговић је наметао причу да ће то странци измоделирати, али мој став је да смо се договорили и да нема никаквог додатног договора. Американци су јуче тражили да виде шта је на дневном реду (Предсједништва БиХ), али сам им рекао да они немају шта да се мијешају у сједнице органа. То је директно мијешање у унутрашње ствари неке земље“, упозорио је Додик.

Говорећи о изјави замјеника помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Метјуа Палмера да БиХ треба да прихвати АНП, Додик је оцијенио да је он дио старе америчке администрације која покушава да користи моћ Америке да би пласирао подршку Бошњацима.

„Ја сам против те политике. Нисам се препао Палмера, јер да јесам ја бих или напустио или промијенио политику“, рекао је Додик.

Он је поновио да је затражио да буде одржана сједница Предсједништва БиХ на којој би био именован предсједавајући Савјета министара, а да је предсједавајући Предсједништва Жељко Комшић, без консултација, заказао и сједницу на којој је посљедња тачка дневног реда АНП.

Све то говори, додао је он, да је ситуација у БиХ неиздрживо лоша и да нема шансе да буде побољшана.

Додик је нагласио да је прича о Савјету министара у техничком мандату директна девалвација националног права Срба да буду представљени на легитиман начин.

„Спреман сам да идем до краја, а за ово ми треба подршка народа коју ћу тражити. Не занима ме шта Палмер мисли, него ми треба да народ схвати да је угрожен чињеницом да је међународни фактор дао могућност Изетбеговићу да 10 мјесеци неће да прихвати изборну вољу народа, него хоће оне који су изгубили“, рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар