Федерација/БиХ

Додик и Човић траже нове разговоре о БиХ са Бошњацима без уплитања међународне заједнице

СНСД И ХДЗ-БиХ ЈОШ ПРЕ НЕКОЛИКО ГОДИНА ПОЧЕЛЕ РАД НА ЗАКОНУ О УСТАВНОМ СУДУ БиХ
  • Милорад ДОДИК: „Ми ћемо заједно у догледно вријеме на надлежном мјесту предати приједлог на који начин елиминисати стране судије из Уставног суда БиХ и приједлог измјене Изборног закона БиХ“
  • Драган ЧОВИЋ: Хрвати не могу бити задовољни у ситуацији када су два члана Предсједништва БиХ са 99 одсто изабрани бошњачким гласовима

МИЛОРАД Додик, предсједник СНСД-а и Драган Човић, предсједник ХДЗ БиХ, су на састанку који је организован данас повезали питање Уставног суда БиХ и очувања конститутивности народа, и индиректно најавили да ће се заједнички борити да се ова два питања ријеше.

Додик и Човић су се усагласили да уставна структура БиХ треба да се базира на Дејтонском споразуму, поштовању легитимних и легалних представника конститутивних народа у институцијама и доношењу одлука консензусом.

Траже нове разговоре о БиХ са трећом страном без уплитања међународне заједнице.

Додик је рекао да је Уставни суд БиХ камуфлажа и подвала српском и хрватском народу, те је истакао да су Срби пристали да се формира власт на нивоу БиХ како би на тај начин извршили додатни притисак да се избаце стране судије из Уставног суда БиХ.

Упитан како Човић види то питање, рекао је да је прије неколико година делегација двије странке постигла договор да се на нивоу експерата ради на новом закону о Уставном суду БиХ, те да је тај посао континуиран, иако је било неколико застоја.

Човић је рекао да су стране судије одавно требале да оду, а говорећи о питању Изборног закона БиХ лидер ХДЗ-а БиХ је рекао да је потребно усвојити закон који ће осигурати легитимно представљање свих конститутивних народа, те да је то рјешење које је на темељима Дејтонског споразума.

Нагласио је да Хрвати не могу бити задовољни у ситуацији када су два члана Предсједништва БиХ са 99 одсто изабрани бошњачким гласовима.

По њему, БиХ је у тешком проблему функционисања свих институција, што је земљу удаљило од свих интеграционих амбиција.

„Ми ћемо заједно у догледно вријеме на надлежном мјесту предати приједлог на који начин елиминисати стране судије из Уставног суда БиХ и приједлог измјене Изборног закона БиХ“, рекао је Додик и додао да вјерује да је БиХ у безизлазној ситуацији.

Прије разговора ове двије делегације Додик је рекао да је РС кренула на пут изласка из БиХ, с којег нема повратка, те да је неће зауставити ни САД ни било ко други јер сматрамо да је Дејтонски споразум срушен, прије свега интервенцијом међународног фактора, те да РС не може да вјерује у БиХ.

„БиХ је лоше мјесто и мјесто неслободе за Србе и Српску. Ако нема договора да странци оду из Уставног суда и да он буде стављен у функцију као и свим другим земљама онда нема ни БиХ. То нека запамте“, нагласио је Додик.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Dodik-Medjunarodna-zajednica-radi-na-tome-da-rusi-konstitutivnost/583763

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар