Federacija/BiH

Dodik i Lukašenko dogovorili jačanje saradnje – od ekonomije do kulture

DOGOVORILI SE I DA EKSPERTSKI TIMOVI NAPRAVE KONKRETAN PLANE SARADNJE
  • Milorad Dodik se ranije danas sastao sa predsjednikom Vlade Bjelorusije Sergejem Rumasom sa kojim je razgovarao o saradnji dvije zemlje. Sastanku su prisustvovali i savjetnici hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Damir Džanko i Slaven Kovačević

SRPSKI član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko istakli su na današnjem sastanku u Minsku da je potrebno ojačati saradnju na svim poljima, od ekonomije do kulture, te da za to postoje svi potrebni uslovi.

Dodik i Lukašenko dogovorili su da ekspertski timovi naprave plan saradnje kako bi ona što prije bila konkretizovana.

Srpski član Predsjedništva BiH upoznao je Lukašenka sa aktuelnom situacijom u BiH i regionu.

Dodik je pozvao Lukašenka da posjeti BiH, a prilikom današnjeg sastanka evocirali su uspomene na njihov prvi susret u Izraelu na svečanosti obilježavanja 2.000 godina hrišćanstva.

Dodik se ranije danas sastao sa predsjednikom Vlade Bjelorusije Sergejem Rumasom sa kojim je razgovarao o saradnji dvije zemlje. Sastanku su prisustvovali i savjetnici hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Damir Džanko i Slaven Kovačević.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik započeo je danas trodnevnu posjetu Bjelorusiji.

Dodik na aerodromu u Minsku dočekan uz najviše državne počasti. Dočekali su ga potpredsjednik Vlade Bjelorusije Igor Lišenko, zamjenik ministra spoljnih poslova Andrej Vladimirovič i ambasador Bjelorusije za BiH sa sjedištem u Budimpešti Aleksandar Ponomarjev.

Povodom Dodikovog dolaska postrojena je i počasna garda.

Lukašenko je po završetku pregovora rekao da njegova zemlja i BiH mogu imati mnogo razvijenije odnose, te da je u vezi sa tim veoma značajna Dodikova posjeta.

Lukašenko je naglasio da je počastvovan zbog posete, podsjetivši na njihov susret prije 19 godina u Izraelu.

Žalosno je što se rijetko sastajemo, ali je dobro da smo se konačno sreli, i to u pravo vrijeme“, naglasio je bjeloruski lider.

Dodik je izjavio da cijeni napore Lukašenka koji čini sve da Bjelorusija bude stabilna i prosperitetna zemlja.

Na sastanku sa novinarima, predsjedavajući Predsjedništva BiH izjavio je da je sa Lukašenkom razgovarao o bilateralnoj saradnji, kontaktu u oblasti novih tehnologija, a fokus je bio i na političkim pitanjima.

Zajedničko mišljenje je da je najvažnija stabilnost“, naglasio je Dodik.

On je zahvalio šefu bjeloruske države na pozivu da prisustvuje ceremoniji otvaranja Evropskih igara na kojim učestvuje i tim iz BiH.

Dodik je poželio uspjeh bjeloruskom timu na predstojećim sportskim takmičenjima.

On je prenio Lukašenku svoje utiske o Minsku, naglasivši da je lijep i čist grad.

(Srna)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar