Federacija/BiH

Dodik: Incko može svoja bonska ovlašćenja okačiti mačku o rep i vrijeme je da ode

„DEMILITARIZACIJA JE ZA BiH NAJBOLJE RJEŠENJE, A NE SVRSTAVANJE U VOJNE BLOKOVE“
  • Meni su objasnili pravila da Treći pješadijski puk ima pravo na pukovsku uniformu. Šta je tu problem? Što će meni saglasnost Ministarstva odbrane? Ja sam taj koji je vrhovni komandant, nisu oni. Pročitajte, Treći pješadijski puk, kao i ostali, imaju pravo na pukovske uniforme. Naše je opredjeljenje da bude crveno-plava. Ne zanima me šta oni u Sarajevu radeUzećemo, postrojićemo se, obučemo jedan dio ljudi, stavićemo na stadion Borca i obilježićemo. Hoćete nam i to zabraniti? Nećete, naravno
  • Kakva bonska ovlaštenja? To (Incko) može uraditi samo na bazi konsenzusa PIK. Dejtonski sporazum ne podrazumijeva PIK. Smijenićete nekog? Nećete, prošlo je to vrijeme i krajnje je vrijeme da odete, a ne da sada vraćate nešto u tom pogledu. Incko ima 24.000 evra platu, plus plaćenu rezidenciju, plus plaćene odlaske kući, nakupi jedno 40.000 mjesečno i naravno da se bori za to i zato daje negativne izvještaje. Ministar u Austriji nema više od 10.000 evra, on ima 24.000
  • MAP bi trebalo da bude zajednički program, jer ne postoji nacionalni, ni državni. To je napravljeno od prethodnog ministarstva, tu je svašta predviđeno, između ostalog, reforma policije, obaveze koje se traže su potpuno urušavanje ustavnih prava Republike Srpske, to se naravno nije moglo prihvatiti… Pozivam NATO da se napravi plan neke saradnje u okviru Partnerstva za mir i dogovori šta bi moglo ove godine da se radi
  • Ako se išta pošlje prema NATO-u mora da sadrži rečenicu da to nije odluka o članstvu, niti preferira članstvo, niti prihvatanje MAP-a, da se ne bi moglo spekulisati
  • „Velika greška je bilo ukidanje Vojske Republike Srpske, kao i odluka pretthodnog saziva Predsjedništva BiH da Oružane snage BiH čini više od 9.600 pripadnika. Srpska i hrvatska strana nisu zainteresovane za učešće u vojnim snagama, ostaje prazan prostor i sada postoji pritisak da to bude popunjeno Bošnjacima, što predstavlja novi problem jer to nije bošnjačka vojska već bi to trebale biti zajedničke Oružane snage. Zbog toga ćemo u budućnosti imati trvenja

PREDSJEDAVAJUĆI Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je 12. maj Dan Vojske Republike Srpske i da je to dan sjećanja, dan prisjećanja na žrtve i na važne bitke.

„U Zakonu piše da Treći pješadijski puk baštini tradiciju Vojske Republike Srpske. Šta bi bila tradicija, nego sve to o čemu smo govorili? Komšić ima pravo na tužbu, vidjećemo”, naveo je Dodik.

Na pitanje da li je tražio saglasnost Ministarstva odbrane, odgovorio je da je on njima nadležan, a ne oni njemu.

„Meni su objasnili pravila da Puk ima pravo na pukovsku uniformu. Šta je tu problem? Što će meni saglasnost Ministarstva odbrane? Ja sam njima nadležan, nisu oni meni. Ja sam taj koji je vrhovni komandant, nisu oni. Pročitajte, Treći pješadijski puk, kao i ostali, imaju pravo na pukovske uniforme. Naše je opredijeljenje da to bude ona crveno-plava.

Ne zanima me šta oni u Sarajevu rade. Mogu da uvedu 5.000 u rezervni sastav, ja neću progovoriti nijedne riječi. OS BiH su bile upotrijebljene u Gacku kada je podizan spomenik ustašama, jesmo reagovali, ali šta sad? Niko nije rekao da će to biti rat. Radi se o svečanosti obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske.

Evo neka budu relaksirani svi, ukoliko i na to budu digli galamu, naći ćemo načina. Uzećemo, postrojićemo se, obučemo jedan dio ljudi, stavićemo na stadion Borca i obilježićemo. Hoćete nam i to zabraniti? Nećete, naravno. Kakva je ovo sad galama odjednom? Ali, nema problema, biće postrojeno i biće urađeno na najbolji mogući način”, kazao je Dodik.

On je dodao da „pošto oni nama to brane, sada tražim i to ću uraditi da se naprave uniforme za jedan dio momaka koji neće imati oružje, ali će imati uniforme. Ako ne možemo u kasarni Kozara, još bolje”.

Dodik: Priča o MAP-u smišljeno pokrenuta iz Sarajeva

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je političko Sarajevo smišljeno pokrenulo, odmah nakon izbora, priču o Akcionom planu za članstvo u NATO (MAP), da bi se onemogućilo formiranje vlasti.

On je napomenuo da je već mjesecima poznato da je SBB dio vladajuće koalicije, da su sve vrijeme očigledno sinhronizovano odugovlačili, te podsjetio da je već kod prvih razgovora traženo ministarstvo bezbjednosti za lidera SBB-a Fahrudina Radončića.

„To govori o tome da je manipulacija u tom pogledu smišljena, mada meni nije jasno šta je cilj i zašto je to dobro što oni sedam mjeseci onemogućavaju primjenu rezultata izbora“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je istakao da je to odugovlačenje na štetu BiH, koja je za ovo vrijeme izgubila delegaciju u Savjetu Evrope, da parlament ne radi, a da je samo Predsjedništvo BiH nastojalo da riješi neka pitanja.

„Evropa je veoma jasno rekla da nema uslova za formiranje vlasti. Dakle, MAP nije uslov za formiranje vlasti“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, MAP bi trebalo da bude zajednički program, jer ne postoji nacionalni, ni državni.

„To je napravljeno od prethodnog ministarstva, tu je svašta predviđeno, između ostalog, reforma policije, obaveze koje se traže su potpuno urušavanje ustavnih prava Republike Srpske, to se naravno nije moglo prihvatiti“, naveo je Dodik.

Dodik je naveo da time što se preda plan, to znači da ste opredijeljeni za put ka članstvu u NATO, te ponovio da Srpska jeste za saradnju sa NATO-om, ali ne želi članstvo.

On je rekao da poziva NATO da se napravi plan neke saradnje u okviru Partnerstva za mir i dogovori šta bi moglo ove godine da se radi.

„Ako se išta pošlje prema NATO-u mora da sadrži rečenicu da to nije odluka o članstvu, niti preferira članstvo, niti prihvatanje MAP-a, da se ne bi moglo spekulisati“, istakao je Dodik.

Dodik poručio Incku da može okačiti mačku o rep svoja bonska ovlaštenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas da visoki predstavnik u BiH „može da okači mačku o rep svoja bonska ovlaštenja”.

„Nisam rekao da treba ukinuti Oružane snage BiH, to je bio dio odluke koju je donijela NSRS. To što mi tada nismo imali dovoljno vizije ili sposobnosti da to odbijemo, to je neka druga priča ali imam pravo da govorim da je to bila greška. Ja sam tada kao opozicionar tražio da se ukine ukupna vojna struktura, oni na to nisu pristali i nažalost ukinuta je Vojska Republike Srpske i formirane Oružanih snaga. Imam pravo da govorim o svom radu, moj rad tada nije bilo nešto što je dobro za sve nas ovdje“, rekao je Dodik, prenosi N1.

„Može da okači mačku o rep svoja bonska ovlaštenja. Provociram ga da to uradi, da vidim koliko je jak. Kako će to uraditi? Kakva bonska ovlaštenja? To može uraditi samo na bazi konsenzusa PIK. Dejtonski sporazum ne podrazumijeva PIK. Smijenićete nekog? Nećete, prošlo je to vrijeme i krajnje je vrijeme da odete, a ne da sada vraćate nešto u tom pogledu. Incko ima 24.000 evra platu, plus plaćenu rezidenciju, plus plaćene odlaske kući, nakupi jedno 40.000 mjesečno i naravno da se bori za to i zato daje negativne izvještaje. Ministar u Austriji nema više od 10.000 evra, on ima 24.000. Ko je on? Uveden je Aneksom 10. Nema odluke Savjeta bezbjednosti.

Pustite tu psihozu, pokušajmo. Da pokušamo uraditi sve da dobijemo mišljenje EK i da pokušamo doći do kandidatskog statusa da se fokusiramo na izvore finansiranja projekata. Koliko ja razumijem, demokratske standarde Evrope ne može da dobije zemlja koja je pod protektoratom i koja ima visokog predstavnika. Venecijanska komisija je 2005. godine rekla da je nespojiv evropski put sa zemljom koja ima visokog predstavnika“, istakao je Dodik.

BiH je zemlja u kojoj neko ne smije da ima svoje mišljenje

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je BiH zemlja u kojoj neko ne smije da ima mišljenje, jer ako ga ako ima odmah dobija tužbe, te da se i međunarodna zajednica uplela u unutrašnje probleme na navijački način, označavajući ponovo kao problematičnu Republiku Srpsku, iako je ona formirala vlast i sve njene institucije funkcionišu.

„Izmislili su priču o paravojsci u Srpskoj, pa su napravili galamu u vezi sa naoružavanjem policije, iako je sarajevska kantonalna policija u isto vrijeme kupila više oružja, a sada galame zbog formiranja rezervnog sastava policije koji ima cilj da pojača bezbjednost i smanji troškove. Nekorektno je takvo uplitanje međunarodnog faktora i svaljivanje krivice na Srpsku“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Komentarišući tužbu koju je protiv njega podnio hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić zbog najave da će na sljedećem obilježavanju 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske dio pripadnika Trećeg pješadijskog Rerpublika Srpska puka Oružanih snaga BiH biti obučen u uniforme Vojske Srpske, Dodik je istakao da će prvo Komšiću reći šta ima, pa onda novinarima.

„Trebalo bi možda da dodam još nešto da ojačam tu njegovu tužbu“, istakao je Dodik.

„Velika greška je bilo ukidanje Vojske Republike Srpske

On je podsjetio da godinama insistira na demilitarizaciji BiH i da bi to bilo najbolje rješenje.

„To pokazuju i vrijeme i globalni odnosi. Za nas bi bilo najbolje da ne budemo dio globalnih sukoba koji se dešavaju na relaciji ZapadIstok. Svrstavanje na jednu stranu predstavlja gubitak šanse ili prihvatanje da se konfrontirate sa drugom stranom. Vojna neutralnost je zbog toga najbolja“, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, velika greška je bilo ukidanje Vojske Republike Srpske, kao i odluka pretthodnog saziva Predsjedništva BiH da Oružane snage BiH čini više od 9.600 pripadnika.

„Srpska i hrvatska strana nisu zainteresovane za učešće u vojnim snagama, ostaje prazan prostor i sada postoji pritisak da to bude popunjeno Bošnjacima, što predstavlja novi problem jer to nije bošnjačka vojska već bi to trebale biti zajedničke Oružane snage. Zbog toga ćemo u budućnosti imati trvenja“, kaže Dodik.

On je ponovio da je pravo Srpske na osnovu Dejtonskog sporazuma da ima vojsku i da u tom međunarodnom dokumentu nema Oružanih snaga BiH.

„Izgubili smo značajan element našeg identiteta, a ono što je preostalo jeste da obilježavamo Dan Vojske Srpske. Ona je dio legitimne strukture koja je postojala, bila je dio međunarodnog i bezbjednosnog aranžmana na ovom prostoru, egzistirala je nekoliko godina kao samostalna, a onda je pod pritiskom međunarodnog faktora donesen zakon koji je ukinuo i formirane su Oružane snage BiH. To je sa stanovišta Srpske bila greška i ako je to za krivični progon neka slobodno izvole“, rekao je Dodik.

„Izdvoje neke sudije i sa njima pričaju u nekoj stranoj ambasadi“

Podržao je potpredsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Ružicu Jukić koja je juče osudila potez Ambasade SAD u BiH da na sastanak pozove sudije Gorana Nezirovića i Branka Perića i glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona Tomislava Ljubića, ali ne i predsjednika VSTS-a Milana Tegeltiju, te Jadranku Lokmić-Misiraču i nju kao potpredsjednike.

„Izdvoje neke sudije i pričaju sa njima u nekoj ambasadi o tome šta treba činiti i to smatraju normalnim, a svaki pokušaj komunikacije političara i zahtjev za promjene u pravosudnom sistemu da bi on bio poboljšan i koristio cijelom društvu osuđivan je kao pritisak. Ako je to iko činio bio sam ja i uvijek su ti moji potezi bili osuđivani i kvalifikovani da vršim pritisak. Šta je sada ovo“, upitao je Dodik.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar