Федерација/БиХ

Додик: Инцко више никога не може да смијени, ако и покуша – ми ћемо му саопштити да то не признајемо

„ОНО О ЧЕМУ СУ РАЗГОВАРАЛИ ТАЧИ И РАМА – ТО НИЈЕ ЧИН ДОБРОДОШЛИЦЕ“
  • „Њега охрабрују и раније су га охрабривали да користи бонска овлашћења, али то не значи ништа. Он не може да смијени, то је прошло вријеме. Нема такве одлуке Савјета безбједности и то су задњи покушаји ових који су спекулисали или покушали да направе систем који су они замислили у БиХ и сада га упорно бране, па и силом. То је слична прича као када нам говоре како треба забранити негирање наводног геноцида у Сребреници“
  • „Високи представник је на то стално охрабрен од Американаца, али не знам да ли је то политика Доналда Трампа или унилатерална позиција неких Американаца. Ја сам слушао Трампа када је говорио о томе да се неће мијешати у туђе унутрашње ствари. С друге стране, Европа гура причу о томе да БиХ треба да се придружи ЕУ у смислу статуса кандидата, а неспојиво је са европском праксом и вриједностима да се прима земљу која је под неком врстом протектората“
  • „Сва прича иде за тим да се каже да нема разграничења у смислу договора између Београда и Приштине јер би то било лоше за Републику Српску која би могла да повуче неки потез одвајања. И све се усмјерава на међународном плану, наводно, да се то спријечи… Ако је то небитно, према њиховом мишљењу, зашто онда толико пријете?“
  • „Или можда ми не разумијемо да је снажна позиција Републике Српске да може да то уради кад год хоће и да не мора да чека ту врсту приче. Међутим, неће да примијете да смо се ми опредијелили за политику подршке Србији и ако Србија направи договор у оквиру разговора и формата Приштина-Београд, ми ћемо то подржати и стати иза тога. И ми ћемо бити ти који ће, подржавајући то, послати поруку да је то, што се и нас тиче, океј“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да ће Република Српска пратити Србију када је ријеч о Косову и Метохији, као и да не подржава да високи представник смјењује било кога и да та пракса у Републици Српској неће проћи.

Додик је рекао новинарима у Тирани, поводом охрабрења које је високи представник Валентин Инцко добио од амбасадора неких земаља у Савјету безбједности УН да користи бонска овлашћења, да то не значи ништа.

„Њега охрабрују и раније су га охрабривали, то не значи ништа. Он не може да смијени, то је прошло вријеме. Какво смјењивање? Шта ако смијени, ако ми кажемо да не долази у обзир, шта ће онда, кога да смијени?“, упитао је Додик.

Он је истакао да, на крају крајева, то није била одлука Савјета безбједности УН.

„Нема одлуке Савјета безбједности и то су задњи покушаји ових који су спекулисали или покушали да направе систем који су они замислили у БиХ и сада га упорно бране, па и силом. То је слична прича као када нам говоре како треба забранити негирање наводног геноцида у Сребреници“, истакао је Додик.

Он је упитао ако се то десило, зашто се брани на тај начин.

Додик је рекао да је високи представник стално охрабрен од Американаца, али да не зна да ли је то политика предсједника САД Доналда Трампа или унилатерална позиција неких Американаца.

„Ја сам слушао Трампа када је говорио о томе да се неће мијешати у унутрашње ствари. С друге стране, БиХ, па чак и Европа гура причу о томе да БиХ треба да се придружи Европи у смислу статуса кандидата“, рекао је Додик.

Он је навео да је „неспојиво са европском праксом и вриједностима, да прима земљу која је под неком врстом протектората“.

Зашто не смијене оне у Сарајеву који пола године не формирају власт?

„Неспојиво је са европском праксом тражити тако нешто као што је то дала сагласност, наводно Француска, не знам да ли је тачно, али то су само појединачни ставови. Ми смо научили на Енглезе, на неке Американце, на неке позиције у вези са тим, на њихове негативности“, рекао је Додик.

Он је навео да су „могли сада да смијене неке људе који тамо /у Сарајеву/ држе шест мјесеци власт – и неће“.

„Ја не подржавам било кога да смјењују и у Републици Српској та пракса неће проћи. Да би неко био релевантан у смислу одлуке да неко буде смијењен, мора се објавити у Службеном гласнику Републике Српске да је Милорад Додик или неко смијењен. А шта ако ми не објавимо ту врсту приче, шта је онда донио? То смо га научили већ има 10 година не смије ништа да уради. Нека проба“, истакао је Додик.

Он је рекао да је Инцко икебана која „само служи за препадање тамо неких или лаковјерних да помисле да нешто може“ и додао да су то „стерилни међународни напори да се на овај начин пружа порука БиХ“.

„Сва прича иде за тим да се каже да нема разграничења у смислу договора између Београда и Приштине јер би то било лоше за Републику Српску која би могла да повуче тај неки потез одвајања. И све се усмјерава на међународном плану, наводно, да се то спријечи“, рекао је Додик за РТРС.

Он је упитао, ако је то небитно, према њиховом мишљењу, зашто онда толико пријете.

„Или можда ми не разумијемо да је снажна позиција Републике Српске да може да то уради кад год хоће и да не мора да чека ту врсту приче. Међутим, неће да примијете да смо се ми опредијелили за политику подршке Србији и ако Србија направи договор у оквиру разговора и формата Приштина-Београд, ми ћемо то подржати и стати иза тога. И ми ћемо бити ти који ће, подржавајући то, послати поруку да је то и што се тиче нас океј“, нагласио је Додик.

Ако нешто поводом Косова ураде мимо Београда – ми ћемо реаговати

Према његовим ријечима, ако неко мисли да ће оваквом политиком игнорисања Србије, игнорисања њених захтјева, игнорисања компромиса који је требало да се десе, „једноставно одвојити трајно оно што се зове Косово или они перспективно сматрају да је то та административна линија и све оно што припада, онда се грдно варају“.

„И онда ће Република Српска, опет, пратити Београд. Ако неко то уради мимо Београда, онда ћемо ми реаговати на такву врсту приче и шта је ту нејасно? Ми смо савршено у томе јасни и онда дође неки Инцко на Савјет безбједности који оправдава своју плату од 24.000 евра мјесечно за коју ништа не ради, нити треба да ради и покушавају да се наједном врате ти рецидиви“, нагласио је Додик.

Приштини само фали да, уз Прешевску долину, тражи и Калифорнију

Коментаришући разговор албанског премијера Едија Раме и приштинског званичника Хашима Тачија о националном уједињењу и припајању три општине на југу Србије самопроглашеном Косову, Додик је изразио увјерење да су то организовале власти у самопроглашеном Косову и додао да томе не придаје велику пажњу.

„Видио сам да се, осим интеграције наводног Косова и Албаније, тражи Прешевска долина, још је само фалило да су тражили Калифонију да им се придружи. Ја не вјерујем да је то изван онога што је власт на Косову и томе не придајем посебну пажњу и хтјели су да пошаљу њихову поруку“, навео је Додик.

Састанак који су јуче имали Тачи и Рама и оно о чему су говорили – нагласио је – то није чин добродошлице.

„То ће битно пореметити овај састанак и није на фону намјера организатора да се ради на рјешавању отворених питања на Балкану“, оцијенио је Додик.

„Ми из Српске водимо рачуна да Србији не погоршавамо ситуацију“

Он је додао да то није нешто преко чега би могао да пређе, као вјероватно неће ни предсједник Србије Александар Вучић.

„Ми из Републике Српске водимо рачуна да Србији не погоршавамо ситуацију и да није тога да још више излажем Вучића некој врсти ватре, ја бих затражио сличан састанак који би и ми требало да организујемо и да пошаљемо неке сличне поруке које су дио очекивања, прије свега људи у Републици Српској“, навео је Додик.

Он је упитао шта би се онда десило и како би свијет реаговао.

„Овако на те изјаве које смо чули нико ништа не реагује. Ми ћемо морати овђе да кажемо, ја ћу, и говорим о томе да је то неприхватљиво, да мора да се очува процес разговора, да то угрожава саме разговоре“, нагласио је Додик.

Он је рекао да синоћ његови саговорници готово да нису ни примијетили такве изјаве.

„Очигледно да примјећују само оно што бисмо ми евентуално рекли или евентуално урадили“, додао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Одговарајући на питање да ли ће тражити жешћу реакцију на такве поруке, он је поновио да Република Српска подржава Србију у погледу преговора, те да БиХ захваљујући Републици Српској није ни признала самопроглашено Косово.

„У оквиру тога ми се крећемо“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, такве поруке су неприхватљиве.

„Ми смо видјели на који начин то посматра свијет када је организован састанак у Берлину који готово да није дао никакав резултат, осим што је можда удаљио могућност да се дође до неког компромиса, да они бирају саговорнике. Изабрали су /предсједавајућег Савјета мнистара у техничком мандату Дениса/ Звиздића који је тамо отишао па причао приче које њима годе и то је тај модалитет“, навео је Додик.

Он је рекао да може само да замисли како је Вучићу самом у том амбијенту и окружењу.

„Ја сам сам годинама пролазио такву врсту приче и био изложен на мултилатералним састанцима јединственом ставу тих странаца, Бошњака, па у неко вријеме и Хрвата и готово сам сам бранио политичке ставове Републике Српске и ја то могу да разумијем за разлику од других који мисле да то баш и није нешто“, истакао је Додик.

Задовољан сам начином на који је Вучић одговорио Тачију

БиХ, указао је Милорад Додик у Тирани, неће признати косовску независност, већ ће, како је рекао, подржати оно што буде договорено у дијалогу Београда и Приштине и урадиће то када и како каже Србија.

Задовољан је, казао је, оним што је речено, посебно адекватним начином на који је предсједник Србије Александар Вучић одговорио Хашиму Тачију да Приштини ни Америка не може да помогне, ако нема дијалога.

Ми не признајемо Косово и нећемо га признати. Дакле, оно што буде урађено у дијалогу ми ћемо подржати када и како каже Србија и Београд“, рекао је Додик.

Говорећи о питањима која су се односила на БиХ, Додик је рекао да оно што је било видљиво је неспособност те државе да формира власт шест мјесеци након избора, што је, како је казао, најлошија порука која је могла да се пошаље.

То је, казао је, игнорисање народне воље.

У сваком случају, доста је било отворених питања на релацији БиХХрватска, гдје је јасно речено да Хрватска подржава легитимно изабране представнике хрватског народа, а покренуто је и питање изградње Пељешког моста при чему Загреб сматра да је његово суверено право да управља том изградњом, док дио у БиХ сматра супротно.

Изградња Пељешачког моста није против интереса БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, разговарао је данас у Тирани са предсједником Хрватске Колиндом Грабар Китаровић о актуелној политичкој ситуацији у БиХ и региону.

Додик и Китаровићева су размијенили мишњљења и о измјенама Изборног закона у БиХ, те изградњи Пељешког моста.

Додик је нагласио да изградња Пељешког моста није супротна интересима БиХ, те да ће тај пројекат бити од значаја и за БиХ, и за Хрватску, као и за цијели регион.

Он је обновио позив Китаровићевој да посјети БиХ, што је она и прихватила.

Китаровићева је на Самиту Брдо-Бриони у Тирани поновила да је изградња Пељешког моста важан развојни пројекат који је битан за Хрватску, те да ни на који начин не угрожава интересе БиХ.

„Питање Пељешког моста апсолутно није усмјерено против интереса БиХ“, нагласила је Китаровићева, обративши се посебно бошњачком члану Предсједништва БиХ Шефику Џаферовићу, с обзиром да се бошњачки политичари у БиХ већ дуже времена противе изградњи моста повезујући његову градњу са одређивањем границе на мору између Хрватске и БиХ и питањем изласка БиХ на отворено море.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар