Federacija/BiH

Dodik: Jezici nose ime po narodima, zato jezik Bošnjaka treba da bude – bošnjački

KOMŠIĆU OBJASNIO ZAŠTO SRPSKA NE PRISTAJE NA `BOSANSKI JEZIK`
  • Nametanje naziva jezika ‘bosanski’ je nastavak politike asimilacije svih u BiH, na šta mi ne pristajemo. Kako ne postoji nacionalna odrednica Bosanci, tako ne postoji ni bosanski jezik

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da osim što ne razumije šta jedan član Predsjedništva BiH radi sa roditeljima školske djece u Zvorniku, nije mu jasno ni šta Željko Komšić pokušava da problematizuje.

Na molbu Srne da prokomentariše Komšićevu izjavu, nakon današnjeg sastanka sa roditeljima školske djece u Zvorniku, da će na sljedećoj sjednici Predsjedništva razgovarati sa srpskim članom o, kako je naveo, rješavanju problema jezika u školama, te da se đacima u knjižice upisuje „bosanski jezik“, Dodik je odgovorio da svaki jezik nosi ime po imenu naroda i da ne vidi zašto bi bošnjački jezik bio izuzetak.

Nametanje naziva jezika ‘bosanski’ je nastavak politike asimilacije svih u BiH, na šta mi ne pristajemo. Onako kako ne postoji nacionalna odrednica Bosanci, tako ne postoji ni ‘bosanski jezik'“, istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da ako baš insistiraju da se taj jezik zove tako onda im mora objasniti da se „bosanski“ na srpskom kaže bošnjački.

I za kraj bih se našalio: član Predsjedništva BiH nema mandat da se bavi ovim pitanjima, osim ako Komšić ne priznaje da je došao u prijateljsku posjetu susjednoj Republici Srpskoj“, rekao je Dodik za Srnu.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar