Федерација/БиХ

Додик: Кључно питање свих је економски раст – слаби трговинска сарадња унутар региона

САМИТ СЕЕЦП ОЦИЈЕНИО КАО ИЗУЗЕТНО УСПЈЕШАН И КАО ФОРМАТ КОЈИ ТРЕБА – ЗАДРЖАТИ
  • Предсједавајући Предсједништва БиХ: На самиту је истакнута неопходност сарадње свих фактора у региону као највиша вриједност, са дијалогом о свим отвореним питањима. Сви учесници самита изразили су жаљење због изостанка приштинске делегације. БиХ је учинила све да у формату на који је Приштина раније пристала буде позвана на самит, али њихов недолазак није умањио ефекте састанка
  • Чињеница је – нагласио је Додик – да мигранти улазе у земље које нису чланице ЕУ из земаља чланица ЕУ – Бугарске и Грчке, а онда у транзиту преко Србије и Сјеверне Македоније, Црне Горе и БиХ покушавају да се домогну дестинација у Европи. То захтјева да се на цјеловит начин покуша ријешити питање миграција. Са војском на граници са Србијом и Црном Гором и Фронтексом на граници Хрватске – проблем би се само конзервирао“
  • Коментаришући примједбе да негира геноцид, Додик је рекао да му то дјелује као несигурност оних који потенцирају то питање и покушавају путем медијских и политичких притисака да натјерају све који не мисле  присиле на другачије понашање. Још је нагласио: „Све ставове које сам у вези тога износио раније задржавам и они остају исти

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је након данашњег самита Процеса за сарадњу у југоисточној Европи /СЕЕЦП/, који је одржан на Јахорини, да од овог формата не треба одустати, иако постоје различите иницијативе да се он редефинише или да се у одређеном облику смањи и направи неки нови приступ.

Чињеница је да постоји добра сарадња у оквиру овог процеса и земаља чланица ЕУ и оних које то нису, а имамо и заједничке проблеме који су везани за неколико питања“, рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Он је данашњи самит оцијенио изузетно успјешним и посјећеним, уз учешће знатног броја предсједника из региона, који су имали важну и опсежну расправу не само о билатералној, него и регионалној сарадњи и актуелној ситуацији.

Додик је напоменуо да БиХ завршава предсједавање Процесом, које ће наредне године да преузме Приштина.

На овом самиту, како је рекао, истакнута је неопходност сарадње свих фактора у региону као највиша вриједност, као и дијалог о свим отвореним питањима.

Према његовим ријечима, сви учесници самита изразили су жаљење због изостанка приштинске делегације.

БиХ је учинила све да у формату на који је Приштина раније пристала буде позвана на самит, али њихов недолазак није умањио ефекте састанка“, напоменуо је Додик.

Он је подсјетио да БиХ није признала Косово, али да подржава разговор Приштине и Београда и да је у оквиру тога спремна да прихвати договоре које они постигну.

Праксе постигнуте између Београда и Приштине нема разлога да не буду примјењиве и у БиХ у односу Сарајева и Приштине, а то је био и један од приједлога. Ми очекујемо да се кроз дијалог Београда и Приштине дефинишу даља кретања по то питању“, појаснио је Додик.

Додик је рекао да је једно од кључних питања на самиту било питање миграција, које оптерећује све земље.

Чињеница је да мигранти улазе у земље које нису чланице ЕУ из земаља чланица ЕУ – Бугарске и Грчке, а онда у транзиту преко Србије и Сјеверне Македоније, Црне Горе и БиХ покушавају да се домогну дестинација у Европи“, напоменуо је он.

Према његовој оцијени, то захтјева да се на цјеловит начин покуша ријешити питање миграција и зато је било иницијатива да се формирају заједничке регионалне комисије да би се могли дати одговори на одређене изазове.

Он је истакао да постоји сагласност да се заједнички покуша то питање моделирати, али и да је чињеница да свака земља својим индивидуалним мјерама то чини.

Ја сам истакао да нису мјере затварања границе и идеја да Оружане снаге БиХ буду постављене на граници према Србији и Црној Гори, као и да дођу европске безбједносне снаге (Фронтекс) на граници према Хрватској. То би само конзервирало проблем и направило додатне проблеме“, навео је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Он сматра да у оквиру поменутих земаља треба видјети на који начин се односити према проблему миграција.

Када бисмо успјели да рјешимо проблем кријумчарења људи којим се баве различите локалне групе из ових земаља, вјероватно бисмо направили много већи резултат, него постављањем војске на границе“, оцијенио је Додик.

Кључно питање за цијели регион, додао је он, јесте економски раст који треба обезбиједити.

Чињеница да трговинска сарадња у оквиру регије слаби говори о томе да би на нивоу билатераних и индивидуалних владиних одлука требало предузети све да се та сарадња побољша“, сматра Додик.

Он је нагласио да без раста домаћег производа ниједна економија у региону не може да буде одржива и стабилна. Пад домаћег производа резултирао би одређеним политичким процесима“, упозорио је Додик.

У том погледу, опредјељење свих учесника самита је да је неопходно учинити све да би се цијели регион укључио у конкуренцију на бази додатне дигитализације друштва, а чиме би се продуктивност и конкурентност повећали“, рекао је Додик.

Он је додао да су учесници самита усвојили декларацију која је свеоубхватни приступ процесу европских интеграција, безбједности, миграцијама, економском развоју, дигитализацију и свеме што представља обавезу да сутра и на билатералном и регионалном нивоу могу да сарађују у оквиру вриједности које су данас истакнуте.

Додик је захвалио свим предсједницима и осталим учесницима самита на учешћу, оцјењујући да овај скуп био важно искуство.

Коментаришући примједбе да негира геноцид, Додик је рекао да му то више дјелује као несигурност оних који потенцирају то питање и покушавају путем медијских и политичких притисака да натјерају све који не мисле тако да их присиле на другачије понашање.

Све своје ставове које сам у вези тога износио раније задржавам и они остају исти“, поручио је Додик.

Захтјев за изручење гуленоваца“  постојао је и у вријеме посјете Анкари

  • Поводом инцидента на сарајевском аеродрому са обезбјеђењем турског предсједника: „Прописи који важе на улазу и излазу из БиХ за све факторе и субјекте треба да буду поштовани. Али, исто тако и посебни режими и процедуре када долазе важни гости, прије свега, предсједници важних земаља
  • Агенција Срна. Приликом јучерашњег инцидента у редовима Граничне полиције БиХ није било припадника српске и хрватске националности, већ само бошњачке

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да захтјев предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да се БиХ ријеши особа које турска власт доводи у везу са покретом ФЕТО, чији је оснивач Фетулах Гулен, није питање које је актуелизовано тек сада, јер је о томе било ријечи и током посјете чланова Предсједништва БиХ Анкари.

Додик је на конференцији за новинаре на Јахорини, након самита Процеса за сарадњу у југоисточној Европи /СЕЕЦП/, навео да су о томе и јуче са турским предсједником разговарали чланови Предсједништва БиХ и да Турска има одређене захтјеве.

Према Додиковим ријечима, Турска има свој приступ у вези са државним ударом који је тамо покушан, те жели да путем правосудних институција ријеши то питање.

Додик је указао да су турске институције евидентирале да у БиХ постоје одређени људи и институције, те да се они у правилу и дефинитивно налазе на простору Федерације БиХ.

То је ствар федералних органа и процедуре. Мислим да је то Ердогану веома јасно“, додао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Додик је изразио жаљење што је јуче дошло до инцидента између припадника Граничне полиције БиХ и Ердогановог обезбјеђења.

Он је рекао да није у могућности да коментарише тај догађај, с обзиром на то да Предсједништво још од Граничне полиције БиХ није добило извјештај шта се тачно догодило.

У сваком случају, прописи који важе на улазу и излазу из БиХ за све факторе и субјекте треба да буду поштовани. Али, исто тако и посебни режими и процедуре када долазе важни гости, прије свега, предсједници важних земаља“, рекао је Додик.

Срна сазнаје да приликом јучерашњег инцидента у редовима Граничне полиције БиХ није било припадника српске и хрватске националности, већ само бошњачке.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар