Федерација/БиХ

Додик: Ко покуша да БиХ уведе у НАТО против воље Срба и РС – потписаће јој смртну пресуду

​„ОДБИЋУ ЧЛАНСТВО БиХ У ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ АКО УСЛОВ ЗА ТО БУДЕ УВОЂЕЊЕ САНКЦИЈА РУСИЈИ“
  • Без учешћа Срба, земља је осуђена на пропаст. Вјероватно ће мене и моје истомишљенике покушати да уклоне како би радили са неким другим, али ја сам апсолутно убијеђен у снажну позицију цијеле Републике Српске. Јер, да су могли да нас заобиђу, већ би то учинили
  • Не вјерујем у БиХ, у концепт њеног формирања, не вјерујем у њену будућност и нико овдје нема револуционарни план да се она укине, али једном ће на камену спотицања, било то питање НАТО или слично, она сама да се распадне
  • Срби као народ немају ниједан разлог да ту незакониту војну операцију (НАТО бомбардовања Србије и Српске) амнестирају ступањем у НАТО. Нека су наши противници јаки и утицајни, а ми мали и слаби, али наша воља је да не желимо да им се прикључимо. Не желимо војну границу на Дрини
  • Поједини амерички институти тврде да Русија, наводно, подржава српски сепаратизам у БиХ и да припрема рат по „украјинском сценарију“. То су бесмислице, стереотип који се користи за мобилизацију западне публике против злих Руса који само треба да прођу Балкан и ето их одмах у Вашингтону
  • Западу не смета да стално критикује Русију, а при томе се сами активно мјешају у наше унутрашње ствари, формирају Оружане снаге БиХ као војску НАТО-а, а не народа ове земље. Русија ништа слично не ради. САД се мјешају у систем безбједности БиХ, а не Руси
  • БиХ је привремена, као и Дејтонски споразум, реална је перспектива да се дође до разлаза по линијама, које су опредијељене Дејтонским споразумом. Хрвати и Бошњаци ће се лако разићи, јер не могу нормално да живе заједно. Оно што остане могло би се назвати Република Српска, Херцег-Босна и Босна, а између њих би се могла организовати сарадња која би гарантовала слободно кретање људи и добара, да нема никаквих ексцеса, а ми бисмо били добри сусједи“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће они који буду покушали да заобиђу Србе и Републику Српску и уведу БиХ у НАТО сами потписати „смртну пресуду“ за БиХ.

„Без учешћа Срба, земља је осуђена на пропаст. Вјероватно ће мене и моје истомишљенике покушати да уклоне како би радили са неким другим, али ја сам апсолутно убијеђен у снажну позицију цијеле Републике Српске. Јер, да су могли да нас заобиђу, већ би то учинили“, рекао је Додик за „Руски репортер“.

Додик је рекао да БиХ не може ући у НАТО без сагласности Срба, те напоменуо да постоје процедуре према којима спољнополитичке одлуке доноси Предсједништво уз консензус.

„Не вјерујем у БиХ, у концепт њеног формирања, не вјерујем у њену будућност и нико овдје нема револуционарни план да се она укине, али једном ће на камену спотицања, било то питање НАТО или слично, она сама да се распадне“, каже Додик.

Он је рекао да је Република Српска у потпуности одлучна да штити и јача свој уставни поредак и самосталност, свој посебан положај, те да се њеним грађанима вратила вјера, упркос притиску међународне заједнице и Бошњака који желе да јој смање аутономију и укину Српску.

Ми нисмо друштво авантуриста, ма колико времена и снаге требало, наставићемо да се боримо политичким средствима. Увјерени смо да ниједна аутономија у свијету не би дозволила себи да нестане, оцијенио је Додик.

Он је истакао да се ситуација на нивоу БиХ усложила, као и унутрашњи односи, али да је Српска сада значајно сигурнија у себе, економска ситуација је стабилнија, иако су потребне инвестиције, али у цјелини све се креће у позитивном правцу.

Додик је рекао да се за формирање Савјета министара, који желе да претворе у владу, поставља додатни услов да се пошаље званично сагласност за ступање у НАТО, што су Срби одбили и ни у којем случају то неће прихватити, јер се никада формирање заједничких институција није условљавало нечим сличним.

НАТО је бомбардовао Србе два пута без резолуције УН

Додик је рекао да је улазак БиХ у НАТО немогућ, те подсјетио да је Српска усвојила Резолуцију о војној неутралности, у којој је јасно рекла да не жели бити члан НАТО-а и да не намјерава да се креће у том правцу, те да неће да буде дио тог савеза због низа политичких, војних, економских и других разлога.

Што се тиче тврдњи да ће се економска ситуација побољшати уласком у НАТО, Додик је рекао да види шта се дешава у Хрватској, Црној Гори и другим земљама региона које су ушле у Алијансу.

Према његовим ријечима, када је ријеч о војним разлозима, НАТО је бомбардовао Србе два пута без резолуције УН, што је била једнострана и криминална акција НАТО-а против Срба, која је нанијела огромне људске и материјално-техничке губитке у Српској и Србији.

„Срби као народ немају ниједан разлог да ту незакониту војну операцију амнестирају ступањем у НАТО. Нека су наши противници јаки и утицајни, а ми мали и слаби, али наша воља је да не желимо да им се прикључимо. Не желимо војну границу на Дрини“, каже Додик.

Он је рекао да Русија став Српске о неутралности разумије, али да од Запада стиже ултиматум, а покушавају и да искористе структуру БиХ да наметну НАТО.

Додик је додао да је политички разлог зашто Српска не жели у НАТО тај што од тог чланства не види никакву корист, него губитак пријатеља, што не жели.

„Ситуација у свијету на глобалном нивоу се усложњава и већ се може разумјети у којем правцу иде. Сада ми ни на који начин не смијемо изгубити ниједног од наших партнера“, истакао је Додик.

БиХ тврдоглаво показује своју неспособност да опстане

Додик је рекао да ништа доброг није испало од међународног мијешања у ствари у БиХ, те додао да је увјерен да је и сама БиХ, формирана у овом облику, као резултат Дејтонског споразума, била грешка.

„Неко је одлучио да створи БиХ, неку илузорну државу, која са посебном тврдоглавошћу доказује своју неспособност да опстане. То се види на примјеру када с представницима других народа потписујете споразум, који већ сљедећи дан не важи“, додао је он.

Коментаришући изјаву америчког званичника Метјуа Палмера да ће се САД залагати за интеграцију БиХ у ЕУ и НАТО, Додик је рекао да је за чланство БиХ у НАТО потребно да он гласа за то, што се неће догодити.

„Наравно да то повлачи за собом масу проблема“, рекао је Додик и подсјетио да су га САД већ ставиле на списак непожељних особа, али да он није изабран да се брине о личном комфору, него да штити српске националне интересе, а да ли се свиђа некоме у Бриселу или не, то је питање за њих, а не њега.

Рекао је да и руски предсједник Владимир Путин добро разумије ситуацију у БиХ, чак детаљно, на чему му је захвалан, додајући да очекује да ће сљедећи сусрет са Путином бити ускоро.

Москва поводом БиХ поштује међународно право, а то РС даје сигурност

Додик је за „Руски репортер“ рекао да је далеко од реалности могућност да Бих уведе санкције Русији, те да би он одбио чланство у ЕУ ако би то био услов уласка у Унију.

Он је додао да је руска позиција према БиХ принципијелна, да Москва поштује међународно право, што Републици Српској даје одређену сигурност, пошто Запад стално крши међународно право.

„Брига о поштивању тог права нам је огромна помоћ од Русије. Захвалан сам Русији и за подршку, прије свега, у УН и Савјету безбједности, јер се тако може чути и наш глас“, рекао је Додик и захвалио руском шефу дипломатије Сергеју Лаврову.

Коментаришући оцјене појединих америчких института да Русија, наводно, подржава српски сепаратизам у БиХ и да припрема рат по „украјинском сценарију“, Додик је навео да су то бесмислице, стереотип који се користи за мобилизацију западне публике против „злих Руса који само треба да прођу Балкан и ето их одмах у Вашингтону“.

Он је подсјетио да Русија увијек изјављује да подржава уставни поредак БиХ и никада није учинила ништа да дестабилизује ову земљу, нити је предузимала акције које би се могле оцијенити као удар на уставни поредак БиХ.     

Веома бих волио када би Русија дошла овдје и била противтежа земљама Запада

Додик је рекао да не зависи од Руса како ће се развијати ситуација у БиХ, него, нажалост, то више зависи од Европљана и Американаца који су укључени у процес.

„Ако се неко овдје мијеша, то нису Руси. Веома бих волио када би Русија дошла овдје и била противтежа земљама Запада, али се то не дешава. Западу не смета да стално критикује Русију, а при томе се сами активно мијешају у наше унутрашње ствари, формирају Оружане снаге БиХ као војску НАТО-а, а не народа ове земље. Русија ништа слично не ради. САД се мијешају у систем безбједности БиХ, а не Руси. Тако да је то просто невјероватна лаж“, поручио је Додик.

Он је подсјетио да је на једном састанку са главнокомандујућим НАТО-а у Европи, након тврдњи Жељка Комшића о јаком утицају Русије у БиХ, упитао команданта НАТО-а да ли може то да потврди, али да је овај одћутао и ништа није могао да каже.

Додик је оцијенио да европска перспектива БиХ теоретски може да постоји, али у реалном животу је далека и готово неостварива, те подсјетио на проблеме у Европи од Брегзита, до мигрантске кризе, дестабилизације евра, „украјинске кризе“, због чега се не може очекивати да ЕУ брзо спроведе политику проширења.

„И овдје се осјећа умор. Народ у Републици Српској је већ уморан од ЕУ. ЕУ више не асоцира на неку корист, него на званичне структуре и њихове позиције“, рекао је Додик.

Говорећи о БиХ, Додик је поновио да је БиХ привремена, као и Дејтонски споразум, те да је реална перспектива да се дође до разлаза „по линијама, које су опредијељене Дејтонским споразумом“.

„Хрвати и Бошњаци ће се лако разићи, јер не могу нормално да живе заједно. Оно што остаје могло би се назвати Република Српска, Херцег-Босна и Босна, а између њих би се могла организовати нека врста сарадње која би гарантовала сва цивилизацијска достигнућа – слободно кретање људи и добара, да нема никаквих ексцеса, а ми бисмо били добри сусједи“, каже он.

Према његовим ријечима, свако би управљао својим ресурсима на свој начин, не би било стагнације и сметњи.

„И ја сматрам да у БиХ живи 10.000 присталица радикалног ислама“

„Много је примјера гдје су Бошњаци блокирали развојне програме у Републици Српској – то је неприхватљиво. Сада смо једноставно присиљени да трпимо, јер нас велике силе које су се заиграле у својим играма `великих пројеката` једноставно не виде и не желе ни да слушају. Али, то не значи да морамо одустати од себе и свог субјективитета, од своје Републике Српске“, рекао је Додик.

Коментаришући изјаву хрватског предсједника Колинде Грабар Китаровић да у БиХ живи 5.000 селафиста, односно укупно 10.000 присталица радикалног ислама, Додик је рекао да је то тачно и да само наивни и злонамјерни људи могу да помисле да предсједник Хрватске самовољно иступа са таквим подацима.

Он је додао да је познато да је Хрватска за вријеме рата у БиХ пропустила преко своје територије 4.500 „светих ратника ислама“, муџахедина на територију БиХ и да има тачне податке за то.

Додик је навео да је знатан број муџахедина остао у БиХ, оженио се, а међу њима има такозваних „спавача“ који чекају свој тренутак за акцију, када добију налог.

Према његовим ријечима, и знатан број локалних мислимана се значајно радикализовао. „БиХ заузима прво мјесто међу земљама Европе по броју бораца који се боре на страни такозване Исламске државе у Сирији. А ако се додају и селафије и радикалне исламске групе, лако се могу добити те цифре“, навео је Додик.

Он је рекао да нема званичних података о томе колико се исламских бораца вратило из Сирије у БиХ, те додао да муслиманска страна у БиХ покушава да смањи тај број, а у прикривању учествује и дио међународне заједнице која не жели да објави праве цифре.

„Тешко је утврдити тачан број. Овдје се не налазе само борци Исламске државе него и њихове жене и дјеца, браћа, сестре… Мислим да у БиХ намјерно не излазе са подробним информацијама“, рекао је Додик и подсјетио да западни извори говоре о 500 бораца, а тешко је очекивати да ће они промијенити своју идеологију чим пређу границу БиХ.

Према његовим ријечима, може се говорити о постојању реалне опасности, ако се узме у обзир да је балкански регион био главна маршрута за мигранте који су пролазили, многи без било каквих докумената.

Говорећи о улози Турске у региону, Додик је рекао да Турска, која је раније произвела низ проблема, никада није скривала амбиције да подржава локалну исламску заједницу, те додао да је за њега сада прихватљив курс који спроводи турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, као што је сарадња на неким економским и инфраструктурним пројектима као што је изградња ауто-пута.

Ердоган незадовољан колико се често и како на њега и Турску позивају у Сарајеву

„Тако постижемо међусобно разумијевање. Истовремено, било које политичко мијешање Турске ради смањења значаја народа у земљи, ми не бисмо поздравили. Али, два пута сам се срео са Ердоганом и нисам са његове стране примијетио такав приступ. А да ли се нешто друго дешава на сусретима гдје не присуствујем, не знам“, рекао је Додик.

Он каже да је склон вјеровању да сарајевски политичари чешће злоупотребљавају и позивају се на Турску и Ердогана, него што би он сам /Ердоган/ хтио.

„Ако би овдје постојали слични проблеми, тешко да би Турска толико снажно развијала своје присуство у Србији, посебно у дијелу инвестиција и финансијске подршке разним пројектима“, сматра Додик.

Говорећи о улози Кине на Балкану, Додик је рекао да ову земљу прихвата као веома пријатељску и да Српску задовољава кинеска позиција да се не мијеша у унутрашња питања других држава, за разлику од Запада.

Додик је навео да Кинези настоје да продубе сарадњу, повећају инвестиције, развију инфраструктуру, пошто је тешко за Српску да привуче сличне инвестиције са Запада, тако да је једини ресурс – Кина.

„Имамо неколико добрих пројеката са кинеским компанијама и наставићемо сарадњу“, рекао је Додик, подсјетивши да и западне земље сарађују економски са Кином.

Говорећи о Криму, Додик је рекао да је за њега то Русија, али да тешко да ће БиХ признати Крим, јер није довољан само његов глас.

„Сматрам да је то неопходно учинити, али имајући у виду садашњи однос снага у Предсједништву БиХ, гдје су два члана на западним позицијама, нисам сигуран да то могу постићи“, напоменуо је Додик.

Он сматра да Крим није требало уопште изузимати из Русије и да је то била грешка комуниста коју сада ревно брани Запад, додајући да би веома желио да посјети Крим, те да ће изабрати вријеме за посјету и да не види разлог зашто тај посјета не би могла да се деси.

Додик оцјењује да је најбољи сценарио да руски народ у Украјини добије своја посебна права и да може да сарађује са Русијом, те додаје да никоме не би савјетовао „босански сценарио“, како наводе поједини аналитичари на Западу и у Русији.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар