Федерација/БиХ

Додик: Комшић неће против Хандкеа писати у име Предсједништва БиХ- може само приватно

ИЗА ПИСМА У ИМЕ БиХ МОРАЛА БИ ДА СТАНУ СВА ТРИ ЧЛАНА ПРЕДСЈЕДНИШТВА, А ЈА ЋУ БИТИ ПРОТИВ

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да неће бити ништа од најаве хрватског члана Предсједништва Жељка Комшића о слању протестне ноте Нобеловом комитету у вези са наградом Петеру Хандкеу, наводећи да се одлуке о таквим питањима у име БиХ могу донијети само уз сагласност сва три члана.

Додик је рекао новинарима у Градишци да је он против тога, али да ако Комшић хоће да пише приватно, он ту ништа не може.

„Ако хоће да то пише приватно, шта ја ту могу“, навео је Додик.

Шведска краљевска академија додијелила је Хандкеу овогодишњу Нобелову награду за књижевност за утицајан рад који са лингвистичком генијалношћу истражује периферију и посебност људског постојања.

Хандке је познат по подршци Србији и Србима и по ставу да кривицу за рат не треба сваљивати на српску страну.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић најавио је данас у Бечу да ће наредне седмице Шведској академији наука и Нобеловом комитету бити послато протестно писмо због додјеле Нобелове награде за књижевност Хандкеу.

Он је рекао за Н1 да је сигуран да је онај ко је утемељио награду имао у виду људе који доносе и шире мир, а не, како се изразио, ликове попут Хандкеа „који шире мржњу и негирају злочине и геноцид заснован на етничкој или вјерској мржњи“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар