Federacija/BiH

Dodik: Komšić neće protiv Handkea pisati u ime Predsjedništva BiH- može samo privatno

IZA PISMA U IME BiH MORALA BI DA STANU SVA TRI ČLANA PREDSJEDNIŠTVA, A JA ĆU BITI PROTIV

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da neće biti ništa od najave hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića o slanju protestne note Nobelovom komitetu u vezi sa nagradom Peteru Handkeu, navodeći da se odluke o takvim pitanjima u ime BiH mogu donijeti samo uz saglasnost sva tri člana.

Dodik je rekao novinarima u Gradišci da je on protiv toga, ali da ako Komšić hoće da piše privatno, on tu ništa ne može.

„Ako hoće da to piše privatno, šta ja tu mogu“, naveo je Dodik.

Švedska kraljevska akademija dodijelila je Handkeu ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost za uticajan rad koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja.

Handke je poznat po podršci Srbiji i Srbima i po stavu da krivicu za rat ne treba svaljivati na srpsku stranu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je danas u Beču da će naredne sedmice Švedskoj akademiji nauka i Nobelovom komitetu biti poslato protestno pismo zbog dodjele Nobelove nagrade za književnost Handkeu.

On je rekao za N1 da je siguran da je onaj ko je utemeljio nagradu imao u vidu ljude koji donose i šire mir, a ne, kako se izrazio, likove poput Handkea „koji šire mržnju i negiraju zločine i genocid zasnovan na etničkoj ili vjerskoj mržnji“.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar