Федерација/БиХ

Додик Комшићу: Прво истражите ко је покушао да убије Вучића у Поточарима, па причај о Сребреници

ПОРУЧИО МУ: „СРБИЈА ЈЕ ДАЛЕКО МОЋНИЈА ПРИЧА ОД СВЕГА МОЖЕШ ДА КАЖЕШ О ЊОЈ“
  • „Када одем ван БиХ, други политичари питају о чему се то ради и да ли је то могуће, али кад изађу пред камере причају Босна ово, Босна оно“
  • Бивши шеф ЦИА за Балкан Стивен МЕЈЕР недавно рекао да је права грешка била што се на простору БиХ покушава направити нека нова „мала Југославија“ и да треба отворити питање Републике Српске јер је БиХ фиктивна држава:, а Додик додаје:  „Ако није могла велика, како да буде мала? Сваки дан се показује да је то била грешка. Мејер сигурно зна и данас како стоје реално ствари“
  • „Странци и Запад говоре `може Косово, али ви не можете ништа`. По ком то принципу могу они, а нико други не може? Како је могуће да Косово – такво какво је, непризнато од Србије, непризнато од БиХ и још многих земаља креира своју заједничку спољну политику са Албанијом? Када се то преведе на практични језик, значи да Албанци и Шиптари имају право на све, а Срби морају да ћуте“             
  • „Неко је помислио или замислио да бисмо ми морали да слушамо и да се повинујемо, да Србима треба наметнути неку тешку мјеру, а они ће се временом на то навићи. Ето, ми се нисмо навикли
  • „Да ли Србија треба да отвори питање Републике Српске или не, то је питање процјенаАли, оно што Србија чини јесте да Републици Српској максимално помаже и ово су најбољи тренуци сарадње које Србија и Република Српска имају

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је хрватском члану Предсједништва БиХ Жељку Комшићу, који је данас изнио тешке оптужбе на рачун Србије и Српске у вези са злочином у Сребреници, да би прије свега морао да изда налог да се испита ко је и како хтио да убије предсједника Србије Александра Вучића у Поточарима.

Додик је истакао да Комшић, али и други, треба да цијене чињеницу да је Вучић био у Сребреници, гдје су покушали да га убију прије неколико година.

Када на то одговоре, може се разговарати о неким другим стварима“, рекао је Додик за Танјуг.

Он је истакао да је Србија далеко важнија и моћнија прича“ од свега што може Комшић може да каже о њој.

Сребреница је и мјесто масовног страдања Срба

Прије свега би морао да да налог да се испита како су хтјели и ко је хтио да убије Вучића, када је већ био тамо, а не да на овај начин опет враћа старе теме и старе игре, не обазирући се на оно што они чине и како чине“, рекао је Додик.

Додик је нагласио да је Сребреница мјесто страдања, али не само Бошњака, како Комшић жели да прикаже, већ и масовног страдања Срба.

Он је рекао да свакако треба одати пошту свакој жртви, бошњачкој, хрватској, српској и свакој другој, али да покушаји да се негирају српске жртве и да се фаворизују само једне – минимизирају и само страдање Бошњака.

Додик је навео да је Комшић, у низу изјава говорио веома лоше о Србији.

Као примјер је навео Комшићево реаговање од прије неколико дана на изјаву шефа српске дипломатије Ивице Дачића, који је упитао шта би рекли када би Србија најавила да ће водити заједничку спољну политику са Републиком Српском, као што су то учиниле Тирана и Приштина.

Ја то исто питање постављам – шта би рекли да се ми договоримо овдје да Република Српска путем дипломатског система Србије буде заступљења у свијету. Шта би онда они рекли? То је реално питање. Како је то некоме допуштено, а некоме није? Како постоје једна права за једне, а не и за друге“, упитао је Додик.

Комшић је поводом сутрашње комеморације поводом 24 године од злочина у Сребреници оптужио Србију и Републику Српску за наводно величање геноцида у Сребреници, а власти у Србији да нису одустале од погромашког пројекта САНУ“, те да се, пошто нису кажњене за Сребреницу, како каже, надају се да ће моћи поново да ураде исто“.

Мејер добро зна зашто говори да мала Југославија“ није могућа

Стивен Мејер

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да већина оних који су били плаћени да промовишу БиХ данас говори о БиХ као пропалој и немогућој земљи, а да је он то говорио још прије десетак година и због тога је био лош момак“ којег је требало дисциплиновати“.

Коментаришући оцјену бившег шефа ЦИА за Балкан Стивена Мејера да треба отворити питање Републике Српске и да је БиХ фиктивна држава, Додик каже да то није непознат став Мејера и да он то говори већ неколико година.

Ријеч је о човјеку који је био активан у вријеме распада бивше Југославије и задужен за одређене просторе и сигурно да је имао добар преглед ситуације што се тога тиче“, рекао је Додик за београдски Телеграф“.

Предсједавајући Предсједништва БиХ подсјећа да је (Мејер) недавно рекао да је права грешка била што се послије распада Југославије на простору БиХ покушава направити нека нова мала Југославија“.

Ако није могла велика, како да буде мала? Сваки дан се показује да је то била грешка и да је био историјски тренутак да се то учини. Мејер сигурно зна и данас како стоје реално ствари“, напомиње Додик.

Он подсјећа да се посљедњих година прича о томе да је БиХ стварана на причи о мултиетничности и мултикултурализму, а да је само прије неколико година њемачки канцелар Ангела Меркел, притиснута причама о доласку миграната који су по правилу били друге религије, говорила о краху мултетничности и мултикултуралности у самој Њемачкој.

Неки би да Албанци и Шиптари имају право на све, а да Срби морају да ћуте

Истичући да се поставља питање како да се то Републици Српској намеће као проблем, Додик је указао на двоструке аршине Запада.

Дођете у позицију да странци и Запад кажу: `може Косово, али ви не можете ништа`. По ком то принципу могу они, а нико други не може? Како је могуће да Косово – такво какво је, непризнато од Србије, непризнато од БиХ и још многих земаља креира своју заједничку спољну политику са Албанијом?“, упитао је Додик.

Према његовим ријечима, то су процеси који говоре о томе да неко има ексклузивитет и право, а неко наводно нема, али да, када се то преведе на практични језик, значи да Албанци и Шиптари имају право на све, а Срби морају да ћуте.

Зато што је то неко помислио или замислио да бисмо ми морали да слушамо и да се повинујемо, он то у својим анализама и говори да Србима треба донијети неку тешку мјеру, а они ће се временом на то навићи. Ето, ми се нисмо навикли“, каже Додик.

Он истиче да је то да ли Србија треба да отвори питање Републике Српске или не питање процјена.

Али, оно што Србија чини јесте да Републици Српској максимално помаже и ово су најбољи тренуци сарадње које Србија и Република Српска имају“, нагласио је Додик.

Он је навео да Београд и Бањалука разговарају о развоју могуће политичке ситуације, те да Србија промовише и треба да промовише мир и стабилност у региону, јер је водећа земља која може да буде гарант мира и стабилности.

Сад о БиХ као пропалој држави говоре и они који су били плаћени да је промовишу

Додик каже да политички процеси у вези са БиХ иду својим током и да већина људи зна да је то била промашена инвестиција.

Већина и оних који су били плаћени да то промовишу говоре о пропалој држави, о немогућој држави. Када сам ја то говорио прије десетак година, онда сам био `лош момак` кога је требало дисциплиновати. Ево сада значајан број анализа говори о томе, а најбоље о томе говори стварна ситуација у БиХ, напросто нема хемије“, истакао је Додик.

Одговарајући на питање колико је реално да дође до тог сценарија о коме говори Мејер, те да је и он сам показивао на карти евентуалне нове границе, предсједавајући Предсједништва БиХ каже да увијек постоје приче о хипотетичким могућностима, а да се оне претворе у политику.

Вођен овом претходном причом да неком прихватите све да ради, значи Шиптарима и Албанцима, а Србима кажете `ви не можете`, наравно да отвара ново мишљење“, каже Додик.

Он напомиње да га, када оде ван БиХ, други политичари питају о чему се то ради и да ли је то могуће, али да кад изађу пред камере причају Босна ово, Босна оно“.

То вам је политичка фарса, оно што су покушали да причају и ставе у фокус оне приче о томе како је то политичка коректност“, наводи Додик.

Он напомиње да је једино у политици коректан живот, а он говори да има проблема, додајући да и живот каже да је тешко направити и очекивати да се то направи.

Ни сами креатори Дејтонског споразума нису рачунали да ће БиХ преживјети и то сад можемо да читамо у неким њиховим анализама и говорима од прије“, рекао је Додик.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар