Федерација/БиХ

Додик: Концепт Уставног суда без странаца понудићемо заједно са Хрватима – у интересу је Бошњака да га не одбију

ТЕГЕЛТИЈА: ФОРМИРАЋЕМО ТИЈЕЛО КОЈЕ ЋЕ КООРДИНИРАТИ ДЈЕЛОВАЊЕ ПРЕДСТАВНИКА РС У САРАЈЕВУ
  • Договор у Источном Сарајеву: Представници Републике Српске у институцијама БиХ долазиће на посао, али неће доносити одлуке
  • Замољен да каже када ће се „престати с производњом криза у БиХ“, Милорад ДОДИК је одговорио да се РС последњом одлуком УС БиХ одузимо 94.000 хектара земље: „Одузмете нам земљу и питате кад ће престати производња криза у БиХ. Престаће кад нестане БиХ!“
  • Српски члан Предсједништва БиХ посебно је указао: „Сједиште СДА у Улици Мехмеда Спахе у Сарајеву је у српској вили. То је објекат који је био власништво једног од најбогатијих Срба између два свјетска рата – Михаила Семијана. Постоји захтјев о поврату, али СДА неће да врати насљедницима ту зграду, нити да се исели“
  • Навео је да је 1938. и 1939. године већина имовине на Башчаршији била српска, а да сада тамо нема Срба. И упозорио: „Уколико СДА не жели са српским народом да гради БиХ, онда мора прихватити да не може одржати ову земљу“
  • „Америка је у посљедњих 20 година водила антисрпску политику на бази деградације српских националних интереса и изворног Дејтонског споразума.  САД су – истакао је Додик – афирмисале бошњачке интересе кроз причу о функционалној БиХ, која у суштини тежи да буде унитарна“

ПРЕДСТАВНИЦИ Републике Српске у институцијама БиХ долазиће на посао, али неће доносити одлуке, казао је данас Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, након састанка у Источном Сарајеву представника РС у институцијама БиХ и парламентарних странака из РС.

Састанак је сазван како би се договорило на који начин ће се представници РС у заједничким институцијама понашати и дјеловати након што је недавно Уставни суд БиХ оспорио Закон о пољопривредном земљишту РС.

Због оспоравања тог закона у понедјељак је Народна скупштина РС на посебној сједници усвојила осам закључака у којима се, између осталог, осуђује антиуставно и антидејтонско дјеловање Уставног суда БиХ и тражи одлазак страних судија из тог суда.

Додик је нагласио да је спреман законски приједлог који би, ако и Бошњаци пристану на то, удаљио стране судије из поменуте правосудне институције.

„Вјерујем да ће сутра бити спреман заједнички приједлог хрватске и српске стране да се то преда у парламентарну процедуру. Вјерујемо да рјешења која смо тамо предложили могу бити корисна и прихватљива за Бошњаке“, истакао је он и додао да би конститутивни народи имали своје представнике у Уставном суду и потврђивали би се у Дому народа БиХ.

„Водили смо рачуна да приједлог уважава интересе Бошњака. Уколико се одмакну од линије одбијања, видјеће да афирмише заједнички ниво“, казао је Додик.

Замољен да каже када ће се „престати с производњом криза у БиХ“, Додик је одговорио да је РС одузето 94.000 хектара земље.

„Одузмете нам земљу и питате кад ће престати производња криза у БиХ. Престаће кад нестане БиХ!“, закључио је Додик.

Бошњачка СДА је контрирала да ће политичке кризе нестати када Додик и СНСД оду с политичке сцене у БиХ, јер јеДодику тобоже већ деценију главни генератор политичке кризе.  

Дотакао се Додик и имовине Срба у Сарајеву, односно саме зграде у којој је смјештена централа СДА, те истакао да је то узурпирана имовина.

„Сједиште СДА у Улици Мехмеда Спахе у Сарајеву је у српској вили. То је објекат који је био власништво једног од најбогатијих Срба између два свјетска рата – Михаила Семијана. Постоји захтјев о поврату, али СДА неће да врати насљедницима ту зграду, нити да се исели“, рекао је Додик, додајући да то говори о обичној отимачини у Сарајеву.

Навео је да је 1938. и 1939. године већина имовине на Башчаршији била српска, а да сада тамо нема Срба. Истакао је да, уколико СДА не жели са српским народом да гради БиХ, онда мора прихватити да не може одржати ову земљу.

Осврнуо се и на Анекс II те додао да Бошњаци одбијају да разговарају о међуентитетској линији раздвајања.

„Само три одсто линије је маркирано. Ми нећемо одустати од тога да се спроведе Дејтонски споразум. Бошњаци само говоре да они спроводе Дејтонски споразам. Без обзира на разлику, позивам их да сарађују“, рекао је Додик.

„Амерички амбасадор Нелсон пријети“

Милорад Додик осврнуо се и на посљедњу изјаву Ерика Нелсона, амбасадора САД у БиХ, казавши да његове изјаве доживљава као пријетњу и нагласио да Република Српска неће подржати било кога ко жели да на овим просторима намеће своја рјешења, па макар то била и Америка.

„Америка је у посљедњих 20 година водила антисрпску политику, која је спровођена на бази деградације српских националних интереса и изворног Дејтонског споразума“, рекао је Додик, истовремено истичићу да су САД афирмисале бошњачке интересе кроз причу о функционалној БиХ, која у суштини тежи да буде унитарна.

Тегелтија: Оријентир су закључци Народне скупштине РС

Зоран Теглетија, предсједавајући Савјета министара БиХ, рекао је да ће српски представници у институцијама БиХ радити управо онако како је то утврдила Народна скупштина РС својим недавним закључцима. Додао је да ће оваква врста састанака бити настављена, те да је договорено да буде формирано координационо тијело које ће координирати представнике из РС, министарстава, агенција, који су на састанку указали да таква координација недостаје.

„Што се тиче Савјета министара и мене као предсједавајућег, ја ћу се понашати онако како је закључено на сједници НС РС“, истакао је Тегелтија.

На питање новинара како ће се то одразити на рад Савјета министара, пројекте у области економије, као и саме грађане, Тегелтија је поручио да грађани ни на који начин неће бити угрожени.

Одговарајуаћи на питање да ли су почели разговори о усвајању буџета институција БиХ за ову годину, будући да сљедећи мјесец истиче Одлука о привременом финансирању, Тегелтија је рекао да се о буџету разговара и да би Министарство финансија и трезора до краја фебруара требало да понуди прву верзију буџета.

„Наравно, и одлука о буџету и све друге одлуке зависиће од тога како се будемо кретали кроз ову кризну ситацију у којој се сад налазимо“, рекао је Тегелтија.

Мићић: Суд нанио штету српском народу

Мићо Мићић, високи функционер СДС-а, изјавио је да посљедња одлука Уставног суда БиХ заиста штети српском народу и да не иде у прилог стабилности.

„Прављење проблема да имовина у Републици Српској, поготово пољопривредно земљиште, буде у надлежности БиХ једноставно не иде у прилог стабилости“, рекао је Мићић, који је градоначелник Бијељине.

Он је додао да би таква одлука штетила и Бијељини.

Коментаришући закључке Народне скупштине РС о антидејтонском дјеловању Уставног суда БиХ, он је истакао да је важно да ти закључци буду дјелотворни.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар