Федерација/БиХ

Додик на сједницу Предсједништва БиХ 12. децембра долази само ако буде истакнута застава РС

У СУПРОТНОМ ЋЕ ПРЕДЛОЖИТИ ДА ЗА СЈЕДНИЦУ БУДЕ КОРИШЋЕН ВИДЕО-ЛИНК
  • Замјенику помоћника државног секретара САД Метју Палмеру рекао да не очекује да он (Додик) уради било шта изван његове познате политике нити ишта против Србије на билатералном и на мултилатералном нивоу: „Рекао сам му да ћемо да пратимо политике које Србија води према НАТО и рјешења са Приштином. У овом тренутку не признајемо Косово“
  • Повући ћу значајан број амбасадора и веома брзо именовати нове. Зато ћу сутра у Бањалуци разговарати са предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић, јер према Уставу Српске предсједник Републике предлаже и бира амбасадоре, а члан Предсједништва то треба да прогласи. Желим да се понашам у складу са Уставом Републике Српске“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је за наредну сриједу, 12. децембар, заказао сједницу Предсједништва, која, како је навео, може бити одржана у згради у Сарајеву уколико буде постигнут договор о истицању заставе Републике Српске, у супротном ће предложити да буде одржана видео-линком.

„У Предсједништву и даље имамо проблем истицања заставе Републике Српске на састанцима којима присуствујем. БиХ је састављена из два равноправна ентитета и из тога произилазе сва каснија постављења органа БиХ. У погледу истицања заставе мој приступ остаје исти“, рекао је Додик данас новинарима након састанка са замјеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером у кабинету у Сарајеву.

Додик је навео да је на дневном реду прве радне сједницe Предсједништва БиХ 50 тачака, од којих је једна смјена амбасадора.

„Повући ћу значајан број амбасадора и веома брзо именовати нове. Зато ћу сутра у Бањалуци разговарати са предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић, јер према Уставу Српске предсједник Републике предлаже и бира амбасадоре, а члан Предсједништва то треба да прогласи. Желим да се понашам у складу са Уставом Републике Српске“, поручио је Додик.

Према његовим ријечима, на сједници би требало да буде донесена изјава о европским интеграцијама, велики број билатералних споразума, те разматран рад Савјета министара у области европских интеграција.

Српска за војну неутралност и демилитаризацију БиХ

MИЛОРАД Додик изјавио је да је замјенику помоћника државног секретара САД Метјуу Палмеру рекао да поступања представника Републике Српске у заједничким институцијама морају да буду у оквиру резолуције Народне скупштине Српске о војној неутралности и поручио да је за БиХ најбољи процес демилитаризације.

Додик је новинарима након састанка са Палмером рекао да у оквиру аранжмана са НАТО-ом, под називом Партнерство за мир, може да се одвија одређена сарадња, те да такав формат сарадње имају и Србија и Русија.

„Седмицама се у БиХ говорило да је то у вези са НАТО ријешено, а данас видимо да није. Палмер каже да ми треба о томе да одлучујемо“, навео је Додик.

„Рекао сам им да има простора да се затражи кандидатски статус БиХ у ЕУ и да они у томе могу да помогну, ако хоће“, рекао је Додик, оцијенивши разговор као добар.

Према његовим ријечима, америчку делегацију обавијестио је да ће органи БиХ бити врло брзо формирани.

„СНСД ће дати свог представника у Колегијум Представничког дома парламента БиХ, а из Федерације БиХ то може да буде свако ко може да допринесе да буде формирана већина“, рекао је Додик.

Он је нагласио да о томе није имао разговоре ни са једном политичком странком из ФБиХ, осим са ХДЗ-ом.

„Ми овдје не правимо никакву коалицију, ми смо дошли као репрезентација Републике Српске и тако ћемо да се понашамо“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Палмеру је рекао да не очекује да он (Додик) уради било шта изван његове познате политике нити ишта против Србије на билатералном и на мултилатералном нивоу.

„Рекао сам да ћемо да пратимо политике које Србија води према НАТО-у и рјешења са Приштином. У овом тренутку не признајемо Косово“, поручио је Додик.

Према његовом мишљењу, самопроглашено Косово је донијело бахату одлуку о таксама, али сада је то ствар Европљана.

„Они (Косово) су продукт међународне политике која је била лоша дуго година. Они утичу на њих, они су дозволили да се руши међународни споразум Цефта“, закључио је Додик.

Састанку Додика и Палмера присуствовала је и амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак, а све вријеме састанка била је истакнута застава Републике Српске.

Због заставе РС напустио заједнички састанак са Палмером

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик напустио је данас састанак чланова Предсједништва са замјеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером.

Претходно је данас Додик напустио и састанак чланова Предсједништва БиХ са делегацијом Управног одбора Савјета за спровођење мира јер на састанку није била истакнута застава Републике Српске.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар