Федерација/БиХ

Додик: Не желимо рат – наш циљ је да Српској вратимо њене Дејтонске надлежности

„ИНЦКО ЈЕ ИЗВРШИЛАЦ МУСЛИМАНСКЕ ПОЛИТИКЕ И ЗЛОТВОР ПРЕМА СРПСКОМ НАРОДУ“
  • „Никада нисам позвао на оружане сукобе и не постоји ниједна моја изјава која би указивала на то, а међународни фактор не обраћа пажњу на декларацију СДА којом се укида РС“
  • Република Српска нема никакав план за сецесију. РС није донијела ниједну одлуку те врсте. На дневном реду РС није никаква сецесија

ВИСОКИ представник Валентин Инцко је извршилац муслиманске политике у Сарајеву и злотвор према српском народу, рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Рекао је да је Инцко „плаћеник међународног фактора“ који покушава да се додвори Американцима попут Метју Палмера, замјеника помоћника државног секретара САД.

„Он има дупле аршине, само слуша шта ми кажемо а не чује да причају Бошњаци да хоће да изазову рат. Умјесто да каже дај људи да сједнемо да причамо. Да нас пита како је могуће да имате толико незадовољство одлукама Уставног суда“, рекао је Додик.

За Волфганга Петрича, бившег високог представника, рекао је да је примао новац од Бошњака да говори против Срба, а да је онда отишао у Београд да тамо ради „наводно за афирмацију неких српских интереса“, те да је прије тога радио за Американце.      

Додик је агласио да међународна заједница ради за Бошњаке и да Србе упорно игнорише, те је истакао да поштује Дејтонски споразум и територијални интргритет БиХ, као што то ради и Алекандар Вучић, предсједник Србије.

„Вучић је својим наступом у Београду показао да је човјек мира у региону. Србија је управо фактор стабилности и мира у региону. Својим односом према извјешају који смо ми доставили везано за стање у БиХ, имао је веома државнички и одмјерен став у потреби да се очувају мир и стабилност, наравно Дејтонски споразум и територијални интегритет БиХ. Наравно, он се брине и о РС и о њеном положају у БиХ“, рекао је Додик, и упозирио да Вучића нападају из Сарајева, иако је он – након напада на њега у Сребреници – позвао Бакира Изетбеговића, тадашњег члана Предсједништва БиХ, у Београд на дијалог Бошњака и Срба.

Поручио је да никада није позвао на оружане сукобе и да не постоји ниједна његова изјава која би указивала на то, али да међународни фактор не обраћа пажњу на декларацију СДА којом се укида РС.

„РС нема ниједан план за сецесију. РС није донијела ниједну одлуку те врсте. РС није на дневном реду никаква сецесија. РС има легитимни циљ да путем својих дјеловања и активности преферира изворни Дејтон, надлежности записане у Дејтонском уставу“, рекао је Додик.

Додао је да бошњачка политика покушава наметнути грађанско рјешење, те нагласио да ће РС наставити да се бори за очување свог идентитета.

„Ми нисмо изазвали ову ситуацију. Ову ситуацију су изазвали неки други. Не желим ниједну лошу ствар да се деси бошњачком или било ком другом народу, али не може нико од нас да очекује да одустанемо од свог идентитета. Ови тешки вербални сукоби који се овдје воде неће угрозити мир. Ни у једној изјави нисам се никад позвао на оружани сукоб, као што је урадио Изетбеговић прије само неколико дана.

Остајемо привржени заједничкој политици изградње мира са свима који желе. Не желимо никакву дестабилизацију. Наш циљ јесте да РС вратимо њене надлежности и за те легитимне циљеве ћемо се борити“, рекао је Додик.

Говорећи о нападима на Србију и Вучића од стране бошњачких лидера, оцијенио је да је циљ тих напада урушавање Србије.

„Покушај убиства Александра Вучића у Сребреници игноришу. Никад нису покренули истрагу о томе. Вучић је дошао да изрази разумијевање за страдања Бошњака а шта је добио? Камен у главу. Вучић им је опростио, показао спремност за дијалог позивом да Изетбеговић дође у Београд“, рекао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар