Федерација/БиХ

Додик: Нећемо НАТО путем јер је алијанса подржавала све који су подривали дејтонску снагу Српске

НАГЛАСИО: НИСУ ПОНУДИЛИ НИ ДА У РС ОТВОРЕ ФАБРИКУ КОЈА БИ ИМ ПРАВИЛА ПЕРТЛЕ“

У РЕПУБЛИЦИ Српској не постоји спремност и подршка да се иде путем НАТО-а, рекао је данас предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и подсјетио да је Народна скупштина РС усвојила резолуцију о војној неутралности.

На питање да ли ће РС одлољети пристицима да БиХ постане чланица НАТО-а, Додик је на заједничкој конференцији за предсједником Србије Александром Вучићем рекао да они живе у стању притиска и да су они увијек присутни, али да РС добро реагује на њих.

„Зашто није добро да се крећемо путем НАТО? То је зато што је НАТО, између осталог, као и политичка организација, разградила додатно Републику Српску. НАТО је све ове године упорно радио на томе да ојача функцију високог представника у БИХ, који је разграђивао дејтонски снагу у РС. Ми немамо повјерење”, рекао је Додик.

Он је казао да не види ни бенефите које би НАТО донио.

„НАТО се није потрудио да дође у БИХ и каже – хајде да отворимо фабрике које ће да производе пертле за наше чизме, него стално покушавају да наметну веће трошкове. Требало би нам сто одсто више средстава за војску, ми то немамо, и то је кључни разлог”, рекао је Додик.

Коментаришући иницијативу за промјену имена РС, Додик је рекао да она није у складу са Уставом , те примијетио:

„Да је РС тражила нешто слично – одржавале би се серије састанака да се осуди Додик“.

То је, каже, рушење уставног поретка, јер у Уставу пише да је БиХ састављена од Федерације и Републике Српске и додао да не смије да се прихвати ни расправа о томе, јер не РС вјерује Уставном суду.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар