Федерација/БиХ

Додик: Неформирањем власти на нивоу БиХ крше се уставна и дејтонска права Срба

„НЕ ПАДА МИ НА ПАМЕТ ДА СЕ О ФОРМИРАЊУ ВЛАСТИ ДОГОВАРАМ СА КОМШИЋЕМ – ОН ЈЕ ПРОБЛЕМ СДА“
  • Политичко Сарајево заробило је политичка права Срба и не дозвољава да, према Уставу, буду легитимно представљени у институцијама БиХ. То се дешава осам мјесеци и то је јасна порука српском народу да су они у том погледу спремни да раде са неадекватним и нелегитимним представницима Срба у Сарајеву, а не са онима које бира српски народ
  • Кључно питање којим ћемо се бавити у будућности је изградања гасовода и то крака који ће бити накачен на Турски ток. Желимо да од Бијељине до Бањалуке изградимо гасовод… Било би добро да и надлежни у Федерацији БиХ разговарају са представницима Русије о гасоводу, како би се појачало снабдијевање гасом у цијелој БиХ
  • Уочи разговора са командантом ЕУФОР-а Мартином Дорфером: „Мислим да они имају јасну спознају каква је безбједносна ситуација у БиХ и биће ми занимљиво да чујем њихову процјену. Када је ријеч о рату, тога неће бити, али ми имамо угрожавања која су везана за локални криминал, корупцију, а имамо криминалне групе из региона које се баве разним активностима на простору БиХ

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Источном Сарајеву да се неформирањем власти на нивоу БиХ крше уставна и дејтонска права Срба.

Политичко Сарајево заробило је политичка права Срба и не дозвољава да, према Уставу, буду легитимно представљени у институцијама БиХ. То се дешава осам мјесеци и то је јасна порука српском народу да су они у том погледу спремни да раде са неадекватним и нелегитимним представницима Срба у Сарајеву, а не са онима које бира српски народ“, изјавио је Додик новинарима након састанка са руским амбасадором у БиХ Петром Иванцовим.

Додик је истакао да су Србима закинута уставна права и да нико у Сарајеву не треба да им даје та права јер им је то дао Устав.

Ми ту лекцију полако учимо, сазријевамо и ми ћемо се понашати у складу са тим да су ускраћена права српском народу на политичко представљање на нивоу БиХ како је то предвиђено Уставом“, поручио је Додик.

Према његовом мишљењу, БиХ је данас даље у формирању Савјета министара него што је то раније била јер нема помака са бошњачке стране.

Увијек се покушава нешто наметнути, па да српска страна треба да се одреди према томе, па ми треба да одговарамо за оне ствари које они смисле да би требало да се ураде. Бошњаци стално својим калкулацијма износе нека нова питања. Примарно питање је формирање власти, а све остало су техничка питања“, категоричан је Додик.

Он је подсјетио да се СДА представила као мјесто окупљања бошњачких политичких снага и да су са њима договорени принципи који се односе на поштовање уставности и законитости, те на потребе уважавања ставова свих, и ту не постоји некакав проблем.

Мјесецима нас бошњачка страна малтретира хоће ли неко или неће у власт, зашто неће. Све су то њихове игре које се нас не дотичу. Полазимо од претпоставке да овдје нико никоме не може ништа наметнути. Ми немамо ниједан услов“, нагласио је Додик.

Он је рекао да је из разговора са лидером ХДЗ-а БиХ схватио да се сада још више усложнила ситуација око формирања федералних структура власти након иступа предсједника Демократског фронта Жељка Комшића.

Додик је категоричан да му не пада на памет да са Комшићем разговара о формирању власти.

Комшић није релевантан у том погледу. Његов проблем је како ће се договорити са Изетбеговићем“, констатовао је Додик.

Додик је упозорио да БиХ лоше стоји на европском путу и да није добро што БиХ губи капацитираност код ЕУ.

И ФБиХ да разговара са Москвом о гасоводу

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Источном Сарајеву да би било добро да надлежни у Федерацији БиХ разговарају са представницима Русије о гасоводу, како би се појачало снабдијевање гасом у цијелој БиХ.

Он је нагласио да ће се Република Српска у будућности бавити питањем изградње гасовода.

Кључно питање којим ћемо се бавити у будућности је изградања гасовода и то дио крака који ће бити накачен на `Турски ток`. Желимо да од Бијељине до Бањалуке изградимо гасовод“, рекао је Додик новинарима након састанка са амбасадором Руске Федерације у БиХ Петром Иванцовим.

Он је истакао да Русија има значајне привредне активности у Републици Српској које Српска жели да прошири, додајући да ће о изградњи гасовода кроз Српску разговарати на предстојећем Економском форуму у Санкт Петербургу.

Додик је рекао да је са Иванцовим разговарао о формирању власти у БиХ, односима Руске Федерација са Републиком Српском и БиХ, те о другим важним питањима које се тичу обје земље.

На питање новинара шта очекује од разговора са командантом ЕУФОР-а Мартином Дорфером, он је рекао да жели да чује од њега како генерал види безбједносну ситуацију у БиХ.

Мислим да они имају јасну спознају каква је безбједносна ситуација у БиХ и биће ми занимљиво да чујем њихову процјену. Када је ријеч о рату, тога неће бити, али ми имамо угрожавања која су везана за локални криминал, корупцију, а имамо криминалне групе из региона које се баве разним активностима на простору БиХ“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, важно питање за БиХ су и мигранти, али и враћање лица која су била на ратиштима у Сирији која могу, ако не буде адекватног механизма контроле, да начине дестабилизацију друштва у БиХ.

Желим да чујем њихова искуства у том погледу. БиХ је припадник антитерористичке алијансе и мислим да у земљи нема оних који имају различите гласове по том питању“, истакао је Додик.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар