Federacija/BiH

Dodik: Neformiranjem vlasti na nivou BiH krše se ustavna i dejtonska prava Srba

„NE PADA MI NA PAMET DA SE O FORMIRANJU VLASTI DOGOVARAM SA KOMŠIĆEM – ON JE PROBLEM SDA“
  • Političko Sarajevo zarobilo je politička prava Srba i ne dozvoljava da, prema Ustavu, budu legitimno predstavljeni u institucijama BiH. To se dešava osam mjeseci i to je jasna poruka srpskom narodu da su oni u tom pogledu spremni da rade sa neadekvatnim i nelegitimnim predstavnicima Srba u Sarajevu, a ne sa onima koje bira srpski narod
  • Ključno pitanje kojim ćemo se baviti u budućnosti je izgradanja gasovoda i to kraka koji će biti nakačen na Turski tok. Želimo da od Bijeljine do Banjaluke izgradimo gasovod… Bilo bi dobro da i nadležni u Federaciji BiH razgovaraju sa predstavnicima Rusije o gasovodu, kako bi se pojačalo snabdijevanje gasom u cijeloj BiH
  • Uoči razgovora sa komandantom EUFOR-a Martinom Dorferom: „Mislim da oni imaju jasnu spoznaju kakva je bezbjednosna situacija u BiH i biće mi zanimljivo da čujem njihovu procjenu. Kada je riječ o ratu, toga neće biti, ali mi imamo ugrožavanja koja su vezana za lokalni kriminal, korupciju, a imamo kriminalne grupe iz regiona koje se bave raznim aktivnostima na prostoru BiH

PREDSJEDAVAJUĆI Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Istočnom Sarajevu da se neformiranjem vlasti na nivou BiH krše ustavna i dejtonska prava Srba.

Političko Sarajevo zarobilo je politička prava Srba i ne dozvoljava da, prema Ustavu, budu legitimno predstavljeni u institucijama BiH. To se dešava osam mjeseci i to je jasna poruka srpskom narodu da su oni u tom pogledu spremni da rade sa neadekvatnim i nelegitimnim predstavnicima Srba u Sarajevu, a ne sa onima koje bira srpski narod“, izjavio je Dodik novinarima nakon sastanka sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovim.

Dodik je istakao da su Srbima zakinuta ustavna prava i da niko u Sarajevu ne treba da im daje ta prava jer im je to dao Ustav.

Mi tu lekciju polako učimo, sazrijevamo i mi ćemo se ponašati u skladu sa tim da su uskraćena prava srpskom narodu na političko predstavljanje na nivou BiH kako je to predviđeno Ustavom“, poručio je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, BiH je danas dalje u formiranju Savjeta ministara nego što je to ranije bila jer nema pomaka sa bošnjačke strane.

Uvijek se pokušava nešto nametnuti, pa da srpska strana treba da se odredi prema tome, pa mi treba da odgovaramo za one stvari koje oni smisle da bi trebalo da se urade. Bošnjaci stalno svojim kalkulacijma iznose neka nova pitanja. Primarno pitanje je formiranje vlasti, a sve ostalo su tehnička pitanja“, kategoričan je Dodik.

On je podsjetio da se SDA predstavila kao mjesto okupljanja bošnjačkih političkih snaga i da su sa njima dogovoreni principi koji se odnose na poštovanje ustavnosti i zakonitosti, te na potrebe uvažavanja stavova svih, i tu ne postoji nekakav problem.

Mjesecima nas bošnjačka strana maltretira hoće li neko ili neće u vlast, zašto neće. Sve su to njihove igre koje se nas ne dotiču. Polazimo od pretpostavke da ovdje niko nikome ne može ništa nametnuti. Mi nemamo nijedan uslov“, naglasio je Dodik.

On je rekao da je iz razgovora sa liderom HDZ-a BiH shvatio da se sada još više usložnila situacija oko formiranja federalnih struktura vlasti nakon istupa predsjednika Demokratskog fronta Željka Komšića.

Dodik je kategoričan da mu ne pada na pamet da sa Komšićem razgovara o formiranju vlasti.

Komšić nije relevantan u tom pogledu. Njegov problem je kako će se dogovoriti sa Izetbegovićem“, konstatovao je Dodik.

Dodik je upozorio da BiH loše stoji na evropskom putu i da nije dobro što BiH gubi kapacitiranost kod EU.

I FBiH da razgovara sa Moskvom o gasovodu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da bi bilo dobro da nadležni u Federaciji BiH razgovaraju sa predstavnicima Rusije o gasovodu, kako bi se pojačalo snabdijevanje gasom u cijeloj BiH.

On je naglasio da će se Republika Srpska u budućnosti baviti pitanjem izgradnje gasovoda.

Ključno pitanje kojim ćemo se baviti u budućnosti je izgradanja gasovoda i to dio kraka koji će biti nakačen na `Turski tok`. Želimo da od Bijeljine do Banjaluke izgradimo gasovod“, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim.

On je istakao da Rusija ima značajne privredne aktivnosti u Republici Srpskoj koje Srpska želi da proširi, dodajući da će o izgradnji gasovoda kroz Srpsku razgovarati na predstojećem Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Dodik je rekao da je sa Ivancovim razgovarao o formiranju vlasti u BiH, odnosima Ruske Federacija sa Republikom Srpskom i BiH, te o drugim važnim pitanjima koje se tiču obje zemlje.

Na pitanje novinara šta očekuje od razgovora sa komandantom EUFOR-a Martinom Dorferom, on je rekao da želi da čuje od njega kako general vidi bezbjednosnu situaciju u BiH.

Mislim da oni imaju jasnu spoznaju kakva je bezbjednosna situacija u BiH i biće mi zanimljivo da čujem njihovu procjenu. Kada je riječ o ratu, toga neće biti, ali mi imamo ugrožavanja koja su vezana za lokalni kriminal, korupciju, a imamo kriminalne grupe iz regiona koje se bave raznim aktivnostima na prostoru BiH“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, važno pitanje za BiH su i migranti, ali i vraćanje lica koja su bila na ratištima u Siriji koja mogu, ako ne bude adekvatnog mehanizma kontrole, da načine destabilizaciju društva u BiH.

Želim da čujem njihova iskustva u tom pogledu. BiH je pripadnik antiterorističke alijanse i mislim da u zemlji nema onih koji imaju različite glasove po tom pitanju“, istakao je Dodik.

(Srna)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar