Федерација/БиХ

Додик: Ни ПИК ни ОЕБС нас неће поколебати – почињемо реализацију закључака Скупштине Српске

РАЗУМЉИВО ЈЕ ШТО СУ И СТРАНЦИ `СКОЧИЛИ`, АЛИ СРБИ У БиХ НЕ ОДУСТАЈУ ОД СРПСКЕ
  • „Они су деградирали вриједности Дејтонског мировног споразума и његовим погрешним тумачењем многе довели у заблуду. Нисмо ми 1992. признали БиХ, већ они. А да БиХ није одржива показало је вријеме послије тога, па су кориговали ставове у смислу да морају да прихвате реалну БиХ са Српском“
  • „Ми радимо да трајно очувамо темеље Српске, а СДС и ПДП настоје да промовишу више БиХ у Српској. Њихови лидери -Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић – на то спремни због неких својих разлога“
  • „Српска више никакве одлуке високог представника неће прихватити и да он то не треба ни да покушава. Ако хоће да виде како то изгледа, нека пробају“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да се ради на операционализацији закључака са недавне посебне сједнице Народне скупштине Српске о Информацији о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај Републике“, те да ће за њихово спровођење бити формиран тим људи и утврђен акциони план.

Закључци су такви какви јесу, неће се мијењати и биће спровођени“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци, поводом оцјене ОЕБС-а да су закључци забрињавајући.

Он је нагласио да је на посебној сједници парламента Српске постигнуто јединство доминантне скупштинске већине, те да је разумљиво зашто су странци скочили на ову причу“ и поручио је да Срби у БиХ неће одустати од Српске.

Они су деградирали вриједности Дејтонског мировног споразума и његовим погрешним тумачењем многе довели у заблуду. Нисмо ми 1992. признали БиХ, већ они. А да БиХ није одржива показало је вријеме послије тога, па су кориговали ставове у смислу да морају да прихвате реалну БиХ са Српском, БиХ која је организована у складу са Дејтоном. Намјера је да деградирају Српску и њене институционалне могућности, да нас доведу у позицију да одустанемо од идеје Српске. Нећемо одустати!“, поручује Додик.

Он је истакао да су закључци Народне скупштине Републике Српске порука генерацијама које долазе, те навео да Савјет за спровођење мира у БиХ /ПИК/, који је, такође, негативно оцијенио ове закључке, представља нешто склепано и подвалу Српској“.

Нити читам њихове коминикее, нити ме занимају њихови ставови. Ако имају шта рећи Српској, нека дођу овдје и кажу. Ако то хоће – и ми хоћемо да причамо. Ми знамо да читамо Дејтонски мировни споразум и Устав. Закључцима смо се савршено добро кретали кроз Устав и Дејтонски споразум и зашто било ко, па и ОЕБС сада брани криминалну заоставштину високих представника?“, пита Додик.

Он је рекао да су закључци право Српске, те да су оцјене и ставови ПИК-а и ОЕБС-а њихова ствар.

Наставићемо да радимо оно што је у интересу овог народа“, поручио је Додик.

Додик: Актуелна власт жели да очува Српску, док СДС и ПДП промовишу БиХ

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да актуелна власт у Републици Српској, која је изборни побједник, жели да трајно очува темеље Српске, док друга страна, попут СДС-а и ПДП-а, настоји да промовише више БиХ у Српској.

Додик је рекао новинарима у Бањалуци да су СДС и ПДП и њихови лидери Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић на то спремни због неких својих разлога, односно тапшања странаца по њиховим раменима.

Тако су спремни да уђу у базична питања као што су измјене Пословника Представничког дома парламента БиХ“, рекао је Додик поводом Приједлога измјене овог пословника којим СДС и ПДП наводно желе деблокирати рад ове институције у интересу грађана.

Он је подсјетио да је Српска успјешно реаговала 2007. године када је спријечила тадашњег високог представника да уђе у ову проблематику.

Многи, који су тада били у ОХР-у, написали су да је то била побједа Српске од које се иста организација никада није опоравила. Поручио бих да Српска више никакве одлуке високог представника неће прихватити и да он то не треба ни да покушава. Ако хоће да виде како то изгледа, нека пробају“, истакао је Додик.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар